BuiltWithNOF

 

 

Maar tijdens het stappen in Fort de France waren we weer even verlost van de grijze wanden in onze verblijven, er was zon, een kleurrijk geheel op straat en de mogelijkheid om even te genieten van een tropische maaltijd met een goed glas wijn.

(foto 0892) Even een rust moment tijdens het passagieren en genieten van de maaltijd en een goed glas wijn.
Foto webmaster.

(foto 0893) Proost op een mooie periode tijdens de 5e Westreis in 1964.
Foto webmaster.

(foto 1423) Foto ontvangen van Roel van Hoorn.

(foto 0897) Even gebruik maken van uw voortuintje.
Foto webmaster.

(foto 4114) Foto-safari in Fort de France.
Foto webmaster.

Over het algemeen was men er niet rouwig om dat de Doorman op maandag 1 juni 1964 het anker weer binnen haalde en de machinekamers de opdracht kregen om de schroeven weer in beweging te zetten.

Het smaldeel zette hierop koers in de richting van de Sint Maarten.

 

Nadat het anker op de rede van Fort de France weer binnen boord was en de ankerketting in de kettingbak, stoomde het smaldeel op naar Sint Maarten.
Daar was een nautisch feestje in de Groote Baai bij Philipsburg.

(foto 0373) De Doorman nadert het eiland Sint Maarten.
Foto ontvangen van Nico Schaafstra.

Op woensdag 3 juni 1964 was daar de opening van de nieuwe Oceaan of diepwater steiger. Op het eiland was men in de veronderstelling dat dit zou gaan plaatsvinden door Hr.Ms. Karel Doorman, maar om veiligheids redenen zag de commandant daar vanaf. Dit tot teleurstelling van de autoriteiten van het eiland.

Deze eer viel nu te beurt aan de Hr.Ms. onderzebootjager Amsterdam, die als eerste afmeerde aan de nieuwe steiger.
Vraagje van de webmaster: zijn er oud opvarenden van de jager Amsterdam die beschikken over foto's van de opening van de steiger op Sint Maarten.

(foto 2049) De Doorman voor anker op de rede van Sint Maarten.
Foto ontvangen van Piet Admiraal.

De Doorman zelf ging voor anker in de Goote Baai. Nog die zelfde dag werd het anker alweer opgehaald en ging men richting Puerto Rico.

 

Op vrijdag 5 juni 1964 naderde het smaldeel dit eiland en werd het saluut afgegeven ter hoogte van fort Brooke, waarna men de haven van San Juan binnen voer, waar werd afgemeerd bij de US Navy Base.

Aan de havenmond het kasteel “El Morro” ofwel het 16e-eeuwse fort “San Felipe del Morro”. Het betreft een grote verweerde citadel met muren van zes meter dik. 
Puerto Rico is het kleinste, dichtstbevolkte en meest oostelijk gelegen eiland van de Grote Antillen in de Caribische Zee.

Een mooi eiland voor de fotografen aan boord om hier de nodige rolletjes vol te maken. Voor deze rolletjes en andere voorwerpen werd de PX-store op de Amerikaanse bases druk bezocht en moesten de openingstijden zelfs aangepast worden.
 


(foto 0840) Hier naderen we de ingang naar la Bahía de San Juan. Aan bakboord zicht op het fort San Felipe del Morro, dat deel uit maakt van het oude stadsdeel van San Juan.
  Foto webmaster.

(foto 0841) De Doorman vaart nu het eerste deel van de haven van San Juan binnen.
Foto webmaster.

(foto 0842) Aan stuurboord de haveningang van San Juan met er naast het wrak van een schip, dat er waarschijnlijk al een langere tijd ligt.
Foto webmaster.

(foto 1668) Vanaf bakboord nu zicht op het deel van ”El Morro” gelegen aan de haven ingang.

(foto 6583) Luchtopname van het fort “El Morro” met daar achter het oude stadsdeel van San Juan.

(foto 0843) (foto 0843) Op weg naar de aanlegsteiger Navy Frontier Pier, zien we aan bakboord een militair terrein ‘Arsenal de la Puntilla’ in de haven van San Juan. De Doorman gaat even verder naar links de Caño San Antonio binnen.
Foto webmaster.

(foto 5897) Opname vanaf bakboord in de Caño San Antonio op weg naar de Navy Frontier Pier.
Foto webmaster.

(foto 6581) Overzicht van (1) de Caño San Antonio, links bij (4) de Navy Frontier Pier, na de bruggen bij (2) de Laguna del Condado en (3) de Atlantische Oceaan. Geheel rechts het vliegveld dat in gebruik was bij het Amerikaanse leger.

(foto 6577) Kaart met daarop het vliegveld en verder de oude binnenstad van San Juan. Bij A de Caño San Antonio en bij B de Navy Frontier Pier waar de Doorman afmeerde.

(foto 0844 De Doorman over stuurboord afgemeerd aan de kade van de marine basis. Op de achtergrond de verbindingsbrug tussen en oude en nieuwe deel van San Juan.
Foto webmaster.

(foto 5815) Het deel van Caño San Antonio achter de Doorman met links aan het einde de jachthaven en Club Nautico.
Foto webmaster.

(foto 0845) ‘Nogmaals uitzicht vanuit de mast op de bruggen en het nieuwe stadsdeel van San Juan, genaamd ‘Mirimar’. Op de voorgrond nog juist een stukje van de D op het achterdek van het vliegdek.
Foto webmaster.

 

Naar deel 6.

 

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [1950] [1952] [1954] [1954] [1955] [1959] [1961] [1962] [1963] [1964] [1965] [1967] [1968] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]