BuiltWithNOF
Tekeningen QH-1

Op deze pagina een aantal tekeningen van of in relatie tot de QH-1, het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman. Deze tekeningen zijn vervaardigd door Peter Spier, geboren op 6 juni 1927 te Amsterdam.

Een succesvolle manier van tekenen naar het voorbeeld van zijn bekende vader Jo Spier (1900-1978). Van 1947 tot 1951 is Peter Spier in dienst van de Koninklijke Marine. Na zijn verplichte diensttijd volgt een plaatsing bij het marineblad Alle Hens. Spier heeft daarvoor al verdienstelijk tekenwerk voor Elsevier afgeleverd en dat is bij de redactie van het marineblad niet onopgemerkt gebleven. Vanaf dan maakt Spier vele illustraties en reist regelmatig naar Den Helder, Rotterdam, Amsterdam, Doorn en Vlissingen om op locatie schetsen te maken. Ook is hij dikwijls aan boord van schepen en vaart mee op de Tromp, de Heemskerck en de Karel Doorman.

De marinetijd van Peter Spier eindigt in 1951, omdat hij besluit om samen met zijn familie naar de Verenigde Staten te emigreren. In Amerika begint hij met het illustreren van kinderprentenboeken en in 1956 wordt De koe die in het water viel uitgegeven. Een prentenboek waarin Peter Spier een groot gedeelte van zijn jeugd in Noord-Holland verwerkt. Sindsdien weet hij wat hij wil: het maken van illustraties voor kinderen. Daarna verschijnen er vele titels van zijn hand. Mensen, mensen, wat een mensen!, Het regent, het zegent. Het Erie Kanaal en De ark van Noach zijn daar voorbeelden van.

De illustraties van Peter Spier zijn ongekend populair en zijn werk valt meerdere keren in de prijzen. In 1998 schenkt Peter Spier zijn marinetekeningen aan het Marinemuseum in Den Helder. Zijn gift wordt in dankbaarheid aanvaard, omdat de verzameling op treffende wijze het marineleven in de jaren na de Tweede Wereldoorlog vastlegt. De illustraties vormen een dankbare aanvulling op het vele audiovisuele materiaal dat gedurende deze periode is ontstaan en zijn daarom van groot historisch belang. In De marinewereld van Peter Spier zijn honderd marinetekeningen bijeengebracht. Voor elk wat wils.

Het marineleven volgens een Peter Spier met een knipoog!

(foto 4335) De Doorman afgemeerd bij het Stenen Hoofd te Amsterdam.

(foto 4375) De Dakota van ZKH Prins Bernhard aan dek van de Doorman op weg naar de Nederlandse Antillen.

(foto 4376) De Doorman op de rede van Curacao.

(foto 4377) De Doorman afgemeerd naast een ander marine schip.

(foto 4378) Tekening op buitenzijde van menukaart aan boord van de Doorman.

(foto 4379) De Doorman afgemeerd in een haven.

(foto 4380) De Doorman op de rede van Sint Maarten.

(foto 4381) Het vliegdek van de Doorman bij het invallen van de duisternis.

(foto 4387) De Doorman afgemeerd aan het Stenen hoofd in Amsterdam.

(foto 4751) Seinvlaggen aan boord voor de communicatie met andere smaldeel schepen.

(foto 4751a) De mast van de Doorman met de Nederlandse vlag.

(foto 5971) HM Koningin Juliana neemt afscheid van de Doorman in de haven van Rotterdam op 2 januari 1950.

 

 
Terug naar index QH-1.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [Vliegkampschip QH-1] [HMS Nairana foto's] [Reizen van de QH-1] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]