BuiltWithNOF

 

 

Op deze pagina enkele opnames van de opleiding tot korporaal aan de TOKM en de kaderopleiding in Hilversum.

(foto 0554) Klas BER/15 van de korporaalsopleiding aan de TOKM te Amsterdam in 1965. Staand van links naar rechts J.R. Wieten, K.H. van Reijn, P. Rijks, de adjudant instructeur, S. Visser, M.E. Weijzen, H. Bos en D.H. Kempe. Gehurkt van links naar rechts H.W. van Boeijen, H.C.A. Terwindt en S.A. Dijkstra. Op de foto ontbreken de klasgenoten D.C. Groen en J.P. van Maurik.

 

Hieronder een serie foto’s van de kaderopleiding. Een onderdeel daarvan was het geven van leiding. Om beurten kreeg men een rode helm op en was men de leidinggevende. Er waren verschillende opdrachten die uitgevoerd dienden te worden in een voor publiek gesloten zwembad in de omgeving van Hilversum. Het zwembad was gesloten omdat het buiten het seizoen was, dus bepaald niet aangenaam van temparatuur. Als je niet goed leiding en aanwijzingen gaf, begonnen er meerdere baksmaten van alles en nog wat voor te stellen en te roepen. De kans was dan zeer groot dat de opdracht mislukte en er een of meer baksmaten een nat pak haalden. Dit alles onder het toeziend oog van de instructeur, een kaptein der mariniers.

(foto 0555) Bij de start en de eerste opzet mogen er nog lieslaarzen worden gebruikt.

(foto 0691) De webmaster neemt er even zijn gemak van. Op de achtergrond een tweede groep aan het werk.

(foto 0692) De noodbrug naar de ‘stoel’ in het water vordert gestaag.

(foto 0556) Nu moet een half gevulde drum naar de overkant.

(foto 0693) Een andere opdracht was via balanceren een brug te maken.

(foto 0694) Bij deze groep is het gelukt, maar wat volgt.

(foto 0557) Men kan zelfs over de balk naar de ‘overkant’.

(foto 0695) Nu moet er een stuk balk/blok hout naar de overkant geschoven worden.

(foto 0696) Langzaam en voorzichtig voorwaarts schuiven, de anderen moeten het geheel in evenwicht zien te houden op aanwijzing van de ‘leider’.

(foto 0558) Nog een klein stukkie en het blok hout heeft de ‘overkant’ bereikt.

(foto 0697) Nog weer een andere oefening, maar steeds boven het koude water. In het midden test Theo Weijzen de veerkracht van het geheel.

(foto 0698) Worstelen om vooral maar droog te blijven.

(foto 0699) Na een geslaagde oefening is het even uitblazen.

(foto 0559) Eindelijk weer vaste grond onder de voeten.

 

Terug naar opleiding index.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [MOKH (1)] [TOKM (1)] [Brandweer opleiding 1.] [Vliegdienst index] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]