BuiltWithNOF

 

 

Voor de tweede binnenkomst in Mayport werden de Avengers afgevlogen en tijdelijk ondergebracht in Key West. Op deze manier werd plaats vrij gemaakt voor de later aan boord te nemen Amerikaanse Grumman Trackers. Men wilde tijdens proefnemingen vaststellen of de Doorman geschikt was voor het gebruik van de Grumman Trackers aan boord.

(foto 4523) De Avengers rijden op naar de katapult om afgeschoten te worden. De Avengers vertrekken hierna naar Key West, dit om ruimte te maken voor de tijdelijke plaatsing van Amerikaanse Grumman Trackers aan boord.
Foto ontvangen van Ad Hoppener via Jaap de Moor.

 

Op vrijdag 13 februari 1959 arriveerde het smaldeel voor de 2e keer in Mayport en nu onder veel betere weersomstandigheden. Beginnend met een saluut vanaf Hr.Ms. Karel Doorman.

(foto 4539) Hr.Ms. Karel Doorman geeft saluutschoten af bij aankomst in Mayport.
Foto internet.

 

Verder een onvergetelijke aankomst deze keer met een groots onthaal, een kade vol vrouwelijke schoonheden.
Voorafgegaan door majorettes gaven de meisjes van de Fletcher High School Band een parade weg. Ook op het vliegdek een zeer fraaie demonstratie van hun muzikale kunnen.

Verder een parade per mooie automobielen ter gelegenheid van de miss Mayport verkiezingen. De bemanningen vielen met hun neus in de wel bekende boter, dit jaar was een tweeling tot miss Mayport verkozen. Dit waren 'The Wiley Twins' zoals op het spandoek aan de zijkant van hun auto werd aangegeven.

Over belangstelling hadden de dames niet te klagen, het vliegdek en andere dekken stonden vol met bemanningsleden.

Voorafgegaan door majorettes gaven de meisjes van de Fletcher High School Band een parade weg.

(foto 3408) Het aangetreden muziekkorps in Mayport na aankomst van de Doorman en de belangstellende bemanning op het vliegdek. Zij speelden o.a. het Nederlandse volkslied.
Foto ontvangen van Rinus Verschuren.

(foto 1569) Muzikale ontvangst te Mayport. Hier enkele van de majorettes op de kade. Op het vliegdek de enorme belangstelling voor deze ontvangst.
Foto ontvangen van Flip Burggraaf.

(foto 5861) De kade in Mayport op 13-02-1959. links staat de band opgesteld.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 5864) Detail uit vorige foto. Buiten de ‘Fletcher High School Band’ zien we hier ook de dames op de motorkappen zoals ze langs de Doorman reden.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 1570) De muzikanten en majorettes van de ‘Fletcher High School Band’ geven een demonstratie aan boord.
Foto ontvangen van Flip Burggraaf.

(foto 7504) De ‘Fletcher High School Band’ voor het eiland van de Doorman.
Foto ontvangen van Ad Hoppener.

(foto 7273) Optreden op het vliegdek ter hoogte van de vliegbrug.
Foto internet.

(foto 4533) Hr.Ms. Karel Doorman afgemeerd in de marine haven van Mayport.
Foto ontvangen van Ad Hoppener via Jaap de Moor.

Hierna de volgende verrassing voor de bemanning van het smaldeel, de rondtour van de miss Mayport en meer mooie dames in evenzeer mooie auto’s, dus een ieder kwam aan zijn trekken.

(foto 4540) De ‘Miss Mayport’ , in dit jaar een tweeling, openden een rijdend welkom aan de bemanning van het smaldeel. Buiten de “Misses” kwamen er nog veel meer schoonheids kandidates langs.

(foto 0382) (2528) Enkele Amerikaanse schonen op een typisch Amerikaans voertuig.
Foto ontvangen van W.D. Baas en Ivar de Man.

(foto 2523) Dezelfde dames lonken naar enkele bemanningsleden aan boord van de Doorman.
Foto ontvangen van Ivar de Man.

(foto 2524) Hier poseren een aantal Amerikaanse schonen voor de onderzeebootjager Amsterdam.
Foto ontvangen van Ivar de Man.

Na deze overweldigende ontvangst en alle uitstapjes door de bemanningsleden welke vrij van wacht waren, moest er echter ook weer werk verricht worden.
Voor de proeven met de Amerikaanse Grumman Trackers, waren deze vliegtuigen van US VSQ  VS-30, geland op de Navy basis in Mayport.
Vandaar naar de kade getransporteerd om met behulp van een grote hijskraan op het vliegdek van de Karel Doorman te worden gezet.

Ook werd aan boord van de Doorman personeel van dit Amerikaanse vsq gestationeerd voor deze proeven.

(foto 5272) Een Grumman Tracker van vsq VS-30 van de US Navy wordt in de haven van Mayport aan boord gehesen. Hierna nog zeven stuks.

(foto 5428) Men gaat verder met het aan boord takelen van de Amerikaanse Grumman Trackers voor de test.

(foto 5427) Nog even en deze Grumman Tracker staat op het vliegdek van de Doorman.

 

Buiten de natuur (tweeledig) en de cultuur werd er ook aandacht besteed aan het inwendige van de smaldeel bemanning. Na het klaren van deze klus was er weer even tijd voor ontspanning en een verzetje.

Op woensdag 18 februari 1959 was er voor de bemanning van de Doorman en de jagers een groots ‘hotdog en bierfestijn’ op de marinebasis in Mayport. Beide onderdelen vielen in de smaak van 'Jannen' en bijkomend voordeel, het was niet ver terug naar je eigen tampat.

Mogelijk zijn er nog oud opvarenden die hiervan nog bijzonderheden en/of foto’s bezitten.

 

De bemanning van de Doorman pakte nog eens extra uit op zaterdag 21 februari 1959, door het installeren van de bekende Doorman speeltuin voor een grote groep weeskinderen. Een deel van het vliegdek had nu meer weg van een kermis dan van een vliegkampschip, dit echter tot tevredenheid van de kinderen aan boord.

 

Op zondag 22 februari 1959 was er een ‘open house’ op de Nederlandse marineschepen en werd de Doorman door ongeveer 6000 bezoekers bezocht. Tijdens de stilligperiode in Mayport waren er acht Grumman Trackers van de Amerikaanse marine aan boord gebracht. Met deze Trackers werden na vertrek uit Mayport proeven uitgevoerd, omdat de Avengers aan vervaning toe waren en men deze wilde gaan vervangen door de Trackers. We zien daarom dat tijdens het ‘open house’ deze Trackers al aan boord waren.

(foto 1568) Een lange rij wachtenden om aan boord te gaan voor het ‘open house’ van de Doorman. Aan dek staan reeds de Grumman Trackers van het Amerikaanse squadron VS-30.
Foto ontvangen van Flip Burggraaf.

(foto 2525) Een groep jonge bezoeksters hebben veel belangstelling voor een geparkeerde Sea Hawk op het vliegdek van de Doorman.

 

Naar deel 4.

 

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [1950] [1952] [1954] [1954] [1955] [1959] [1959] [1961] [1962] [1962] [1963] [1964] [1965] [1967] [1968] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]