BuiltWithNOF
8000ste start & landing

Aan boord van het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman zijn er vele starts en landingen uitgevoerd met diverse type vliegtuigen. Steeds de 1000ste landing was een mijlpaal waar even stil bij werd gestaan. De bakkerij verzorgde dan een enorme taart voor de vlieger(s) die een dergelijke landing hadden uitgevoerd. In het jaar 1976 was er de 8000ste landing op 5 september 1967 door sgtv J.G. de Vegte  met de Grumman Tracker 165. Dit was tevens het laatste ronde getal van landingen omdat de 9000ste nooit meer is gemaakt, althans niet in Nederlandse dienst en met een Nederlands vliegtuig.

De landingen kregen over het algemeen de meeste aandacht, door zowel de grote taart  als de vermeldingen in rapportages, logboeken en de pers. Tijdens de najaarsreis van 1967 was er dus ook de 8000ste katapultstart. Hieraan werd door de katapultdekploeg de nodige aandacht besteed, ze maakten een bord met daarop de felicitaties voor de  bemanning van de Grumman Tracker 173. Uw webmaster was daar getuige van en vereeuwigde dit met de camera.

Hieronder een korte fotoserie van deze start en de taart voor de landing.

(foto 1065) Hier staat de Tracker 173 op de katapult en de strop wordt aangebracht tussen shuttle en vliegtuig. Op de voorgrond geeft de sergeant-machinist een teken aan de man in de lanceercabine om de shuttle naar voren te bewegen zodat de strop wordt gespannen.

(foto 1066) De VDO ltz1 Kernkamp steekt zijn groene vlag omhoog ten teken aan de vliegers voor vol vermogen. De katapultofficier ltz1 Peutz kijkt toe in zijn karakteristieke houding. Het voorwiel van het vliegtuig is al los van dek. De strop staat strak gespannen en hier zijn ook duidelijk waarneembaar de geleidekabel naar de staalkabels langs de katapultbaan.

(foto 0966) De Tracker 173 geheel gereed voor de katapultstart.
Foto ontvangen van Ton AriŽns.

(foto 1067) De katapult dekploeg toont een bord aan de bemanning van tracker 173 met daarop de felicitatie voor de 8000ste katapultstart. Achter het bord links Arie Blans en rechts Ton AriŽns en daarnaast voor de deur John van Munster.

(foto 1068) De katapult dekploeg poseert na de start voor de Tracker 173 welke de 8000ste katapultstart uitvoerde aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman. Geheel links John van Munster, daar naast Arie Blans en vierde van links Ton AriŽns.

De 8000ste landing en bijbehorende taart.

 

(foto 1069) Hier poseren de twee vliegers van de Grumman Tracker 165 samen met de bakker Victor de Graaf en de taart voor de 8000ste landing aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman op 5 september 1967. Rechts de sgt vlieger J.G. de Vegte welke de landing uitvoerde.

(foto 1070) Hier tonen de vliegers van de Tracker 165 trots de taart aan de watertandende collegaís en vliegdekpersoneel.

(foto 1071) Felicitaties en een toespraak door de commandant van Hr.Ms. Karel Doorman de KTZ C.E. Wolderling, omringd door hoofd vliegdienst, de VDO, collegaís en dekpersoneel.

(foto 1072) Het korte feestje is weer voorbij en iedereen kan weer aan het werk. Gezien de filmcamera (verm. dubbel 8) op de voorgrond moeten hier dus ook filmfragmenten van zijn.

(foto 1073) De gehele katapult- en remkabelploeg op het BB voorbordes. Deze club was dus verantwoordelijk voor het veilig starten en landen van de Trackers.

 

Terug naar Tracker index.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [Untitled664] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]