BuiltWithNOF

Op deze pagina enkele opnamen van een ongeval met de Sea Hawk WV854 nr. 150 aan boord van HMS “Eagle” R05 van de Royal Navy. Blijkens  internet heeft dit ongeval plaatsgevonden op 25 september 1957 en zou de vlieger zijn genaamd Lt. S. Idiens zijn uitgeworpen voor de Sea Hawk vanaf het vliegdek in zee viel.
De foto’s ontvangen van Gerard Haas.

Bovenstaande tekst destijds overgenomen van internet ‘ejection-history.org.uk’.

Dit ongeluk blijkt echter te hebben plaatsgevonden aan boord van HMS Centaur op 5 september 1955. Zie ook de ‘C’ op het staartvlak van de Sea Hawks.
Zie onderstaande teksten.

(foto 6997)

(foto 6999)

(foto 0750) Op het voordek van HMS Eagle staan reeds drie Sea Hawk geparkeerd en daar staan ook een groot aantal personen van de dekcrew tussen. De Sea Hawk 148 rechts is zojuist komen aantaxien en is nog bezig met het invouwen van de vleugels. Op de voorgrond komt de Sea Hawk WV854 150, van 803 sqdn, met deels ingevouwen vleugels met hoge snelheid op de geparkeerd staande vliegtuigen afrijden. Gezien de rooksporen achter de wielen is de piloot van de 150 sterk aan het remmen. Op de voorgrond sprint een bemanningslid gebukt weg uit de gevarenzone. Ook enkele bemanningsleden onder vleugel van de 148 zien het gevaar naderen.

(foto 0751) Het bemanningslid dat wegsprinte is buiten de gevarenzone. De overige bemanningsleden aan dek proberen een veilig heenkomen te zoeken. De Sea Hawk 150 boort zich met de rechter vleugel in de linker vleugel van de Sea Hawk 148, waardoor deze een draai naar rechtsom maakt.

(foto 0752) Verschillende bemanningsleden liggen op het vliegdek, mogelijk gewond of ze hebben zich op het vliegdek laten vallen om Sea Hawk 150 te ontwijken. De Sea Hawk 150 heeft zich tussen de geparkeerd staande vliegtuigen geboord en is aangekomen bij de rand van het vliegdek. Hij heeft ook de geparkeerde Sea Hawk 145 geraakt bij de staart en deze heeft ook een draai naar links gemaakt. Door de klap is het gehele staartstuk van de 145 afgebroken en ligt naast het vliegtuig. Verschillende bemanningsleden draaien zich om en gaan naar de gewonde collega’s op het vliegdek.

(foto 0753) Bemanningsleden bekommeren zich over de gewonde collega’s. De twee voorste geparkeerde Sea Hawks zijn kennelijk niet of slechts licht geraakt. De Sea Hawk 150 is niet te zien en inmiddels vanaf het vliegdek in zee gestort.

Onder een samenvoeging van de vier bovenstaande foto’s stond de tekst:

(foto 6998)

 

 Deze fotoserie toont aan dat het werken bij de vliegdekcrew niet zonder gevaar was.

 

 
(foto 0754) Het vliegkampschip HMS Eagle in 1955, gezien de lange pier in zee mogelijk een opname in de haven van Gibraltar. Op dek staan een groot aantal Sea Hawks met de opgevouwen vleugels omhoog.

(foto 0755) HMS Eagle in volle zee.

 

Terug naar index Sea Hawk.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]