|
(foto 6033) De commandant van de Doorman ktz. E.H.van Rees in gesprek met een bemanningslid, mogelijk tijdens parade in tegenwoordigheid van zijn directe chef en de o.off. van politie. Foto ontvangen van Jaap de Moor.
(foto 6401) Foto met de hofmeesters Remmo Tolsma en Dreesens aan boord van de Doorman. Foto ontvangen van Remmo Tolsma.
Onderstaande foto’s ontvangen van Jan Toorenaar via Jaap de Moor.
Op de volgende twee opnamen in de kajuit van de Commandant ktz R.W. Baron van Lynden, zien we de commandant, samen met de Liaison Officer de ltzv Jan Toorenaar, in gesprek met de lt.col. A.M. Kamp van de US Navy. De ltzv Jan Toorenaar was al PR officier aan boord van de Doorman en als zodanig ook verbindingsman tussen de Commandant en US Navy. Ook de vliegopleiding van Toorenaar, die gedeeltelijk in de Verenigde Staten plaats vond, zal daabij een rol hebben gespeeld. De naam Kamp van de Amerikaanse officier kan mogelijk ook wijzen op ouders cq grootouders van Nederlandse komaf. Deze opnamen zijn gemaakt tijdens het verblijf in de Amerikaanse marine haven van Norfolk.
Zie ook de pagina mbt de 4e Westreis in 1962.
(foto 6537) Op deze foto links de commandant ktz R.W. Baron van Lynden, in het midden de ltzv 2oc Jan Toorenaar en rechts de lt.col. A.M. Kamp.
(foto 6540) Op deze foto links de ltzv 2oc Jan Toorenaar, in het midden de commandant ktz R.W. Baron van Lynden en rechts de lt.col. A.M. Kamp.
De Eerste Officier, de EO, is het hoofd van de longroom. De Commandant bezoekt de longroom uitsluitend op uitnodiging en bij bijzondere gelegenheden als Kerst, Sinterklaas, Koninginnedag etc. En wanneer er iets bijzonders te vieren is, zoals op de drie navolgende foto’s. Hier vindt een “Heren-Partij” plaats volgens strenge tradities, en direkt overgewaaid uit de Royal Navy.
(foto 6541)
Er wordt wat carnavalesk verkleed. Een hoed, zonnebril, burger jasje, vlinderdas, gestreepte pyama, of een ensemble van petkapje, stijlvol afgemaakt met het sabel-koppel ceintuur zoals de commandant ktz R.W. Baron van Lynden hier toont. Afgezien van een stevige borrel wordt en veel gezongen, er worden pikante limericks opgezegd, en andere ongein gebracht. Populair was bijvoorbeeld: “Onder de lantaren, stond meneer Van lier, hij moest zo nodig plassen, van al die glazen bier, heel de lantaren was verroest, omdat Van Lier zo pissen moest, van al die glazen bier, van al die glazen bier....”. En dat dan op de melodie van “Wie eins Lili Marlene, Unter die laterne stand...”. Natuurlijk van Marlene Dietrich. Johan Strauss met hier en daar een Weense Wals voorzien van pikante tekst was ook erg geliefd.
(foto 6543)
Spontaan ontstond er dan een dansje op de stampende maat van de Quadrille. Die dans werd een paar honderd jaar eerder uitgevoerd te paard, vandaar nog het stampen. En wat is er heerlijker dan gezamenlijk stampen met een flinke slok op? Dat ging dan op zijn beurt weer vaak over in de Heren-Polonaise. Paard voorop, en bij gebrek aan een paard werd die vervangen door een bezem, zoals hier, of een granaathuls die in de hoek asbak stond te wezen. Het ‘paard’ leidde, de rest volgde. Het edele dier deed een aantal passen vooruit, maar dan volgde er een paar achteruit. Dat werd weliswaar brallend aangekondigd door de paarden-menner, maar leidde toch verderop in de stoet tot problemen. Men trapte op elkaars tenen en schenen, vertraagd door alcohol, maar daar maalde niemand om.
Voor deze gelegenheid, met de commandant ‘in the house’, was de longroom slechts toegankelijk voor een beperkt gezelschap. De ltz’s 3 hoorden daar bijvoorbeeld niet bij, en de Pater en Dominee werden er ook niet waargenomen....
(foto 6544)
Daarna was het weer Koude Oorlog.
Op onderstaande drie foto’s een gezellig samen zijn voor alle officieren in de longroom van de Karel Doorman onder de muzikale klanken van een bandje, bestaande uit bemanningsleden van de Doorman. Wie herkent personen op deze foto’s en/of wie weet wie de bandleden waren.
(foto 6545)
Aanvulling door Rob Goedhart: zanger met baardje is de vgmrknst Henk Brinks. Zie ook foto 6546 hieronder.
(foto 6546)
(foto 6547) Na het optreden zijn er kennelijk nog wat vragen aan de bandleden.
Hier onder enkele opnamen op de brug van de Karel Doorman. Zie ook de scheepsfoto’s R81 1958-1968 interieur, met meerdere opnamen van de navigatiebrug.
(foto 6550) Aflossing van de wacht op de brug, rond 23.40 uur (zie klok en het is donker buiten). Links de ltz Frans van Strien en rechts de ltz Jan Toorenaar die de wacht gaat overnemen. Links het gyrokompas en in het midden het magnetisch kompas. Daarboven een kleine metalen uitvoering van de vlag ‘foxtrot’ welke tijdens vliegrol omhoog geschoven werd, zodat men op de brug er steeds aan herinnerd werd dat het vliegrol was.
(foto 6551) We zien nu dat Jan Toorenaar, geheel rechts, de wacht kennelijk heeft overgenomen en nu de verrekijker om zijn nek heeft hangen. Verder nog op de brug de afgeloste ltz Frans van Strien en twee onbekende officieren, die kennelijk even een praatje komen maken met de wacht. Waarschijnlijk werd deze nacht overgegaan van tropen-tenue naar Europees-tenue.
Hier onder enkele opnamen van MLD personeel aan boord van HMS Bulwark. Zie ook de pagina -MLD aan boord van HMS Bulwark- onder vliegdienst algemeen.
(foto 6561) MLD vliegers in de briefingroom van HMS Bulwark, waar kennelijk een film werd vertoond, mogelijk van de uitgevoerde starts en/of landingen. Links achter de Engelse filmoperator de ltzv Jan Toorenaar en rechts achter deze operator de ltzv Eddy Kragt.
(foto 6562) Nogmaals MLD vliegers in de briefingroom van HMS Bulwark. Het is kennelijk nog even wachten op het ‘beeld’.
(foto 6563) MLD vliegers in de longroom van HMS Bulwark.
(foto 6828) Kaartje leggen in het verblijf. Foto ontvangen van Peter Schoenmakers.
Wie herkent personen afgebeeld op bovenstaande foto’s. Gaarne een mail naar de webmaster.
(foto 7039) Metaalbewerkers MLD in hun werkplaats bij het halfdek. Van links naar rechts op deze foto: Jan Vissers, Jan Kappert, Wil Jonker, Rinus van der Ploeg, sgt. Rob Buis, Thijs Brand en Willem Veldhuizen. Periode 1959-1960 tijdens de 3e Westreis. Foto ontvangen van Jan Vissers.
(foto 7053) Even een moment van ontspanning bij een rokertje in het verblijf. Op deze foto 2e van rechts Henk Braam met sigaret in de mond en geheel rechts Jan Meddeler. Dit was in de periode 1966-1968. Van de kwartiermeester links en de andere twee bemanningsleden zijn geen namen voorhanden. Foto ontvangen van Arie Boevé.
|