BuiltWithNOF

 

 

Op deze pagina het populaire spel ‘dekhockey’.

Belangrijk aan boord was het sporten en de ontspanning, zeker bij langere reizen of bij weekenden op zee. Aan boord was er de mogelijkheid van o.a. dekhockey en volleybal op het vliegdek en in de liftput. Verder was judo, tafeltennis en boksen mogelijk. Aan de wal was het vaak voetballen geblazen, tussen de verschillende dienstvakken, smaldeelschepen, ook buitenlandse en tegen teams van het gastland.
Op de navolgende pagina’s foto’s van deze sporten aan boord en/of aan de wal.

(foto 4316) Deze grommers werden gebruikt bij het dekhockey. Er gingen uiteraard wel eens grommers over boord en deze werden weer aangevuld door het ijverig splitsen van een kabelgast.

 

DEK-HOCKEY hét spel op Hr.Ms. Karel Doorman

In ons land zijn sportkringen, waarin men voor zich het predikaat opeist de oudste sport in de wereld te beoefenen. Men grijpt daarbij terug naar de Romeinse tijd en nog eerder. De deskundigen schijnen het daarover echter nog altijd niet eens te zijn.
Neen, dekhockey doet aan die wedloop beslist niet mee. Deze sport is pas enkele jaren oud en in Nederland nagenoeg onbekend. De verklaring voor deze onbekendheid ligt al in het woord ‘dek-hockey’ besloten. We kennen het veldhockey op prachtige groene grasvelden, het ijshockey op het spiegelende oppervlak en …….het dekhockey op het vliegdek van vliegkampschip en dus ook op Hr.Ms. Karel Doorman.
De sport is door de Nederlandse squadrons, die van tijd tot tijd ook op Engelse vliegdekschepen waren gedetacheerd, van hen overgenomen. Een typisch Engelse sport dus, die op veel buitenlandse vliegdekschepen wordt beoefend.
Aan boord van de "Doorman" bestond ook grote belangstelling voor deze sport die voor elke nieuw aan boord geplaatste een verheugende openbaring was. Uit verschillende dienstvakken werden dekhockey-teams gevormd, die elkaar met groot enthousiasme bekampten.
Tijdens een vaarperiode is er niet zelden contact met buitenlandese eenheden. In volle zee werden reeds triomfen behaald in ontmoetingen met teams van de Britse schepen "Eagle" -"Vanguard" en "Illustrious".

Verhaal van H.A.B.
(Uit: Voor u gelezen, Hr.Ms. Karel Doorman. Samengesteld door Arie Hoog)

(foto 0090 en 1703) Op deze foto een overzicht van een speelveld op het vliegdek, we zien hier duidelijk een afgebakend doelgebied voor het doel.
Foto ontvangen van W.D.Baas en Flip Burggraaf.

(foto 0568) Een bekende en zeer vermakelijke sport aan boord was het dekhockey. Een sport die meestal op zondag op zee werd gepeeld. Voorwaarde was uiteraard dat het geen vliegrol was. Hier het speelveld ter hoogte van het eiland.
Foto webmaster.

(foto 0569) Opname van een gelegenheids dekhockey-team van de elektromonteurs. Blijkens aanvullende info was dit tijdens de zomerreis in 1965 voor de kust van Sardinië. Staand van links naar rechts op de foto: (1) Eddie Poelman, (2) Leo Markensteijn en (3) Wim van Es. Zittend van links naar rechts op de foto: (4) Jan de Grauw, (5) Sjaak Schutte, (6) Henk Blankenzee en (7) Ed (Gijs) Veldwijk.

(foto 0567)Hier nogmaals een opname in kleur van een dekhockey wedstrijd op het vliegdek van de Doorman. Hierbij kon men zich lekker ontspannen door inspanning. Hier kennelijk ter hoogte van de Engels kust met krijtrotsen.
Foto webmaster.

(foto 2553) Een dekhockey wedstrijd op 7 september 1967 tussen radio-radar monteurs en een ander dienstvak. Wie weet tegen wie de rrmnt’s speelden en wie er heeft gewonnen. Op de achtergrond een onderzeebootjager.
Foto ontvangen van Hans van den Berg.

(foto 2554) De wedstrijd is kennelijk gestreden. Soms liepen de emoties hoog op, zoals we dat ook kennen bij het voetbal. Op deze foto gooit kennelijk een speler zijn ‘stick’ weg. Er is in ieder geval een zwevende stick zichtbaar.
Foto ontvangen van Hans van den Berg.

(foto 2555) De doelverdediger in zijn geïmproviseerde doel. Ik vermoed twee jerrycans met ossebloed van de brandweerploeg welke hier dienst doen als ‘doelpalen’. Kennelijk treed hier een sergeant rrmnt op als coach of probeert de tegenpartij af te leiden. Wie het weet mag het zeggen (mailen) aan de webmaster.
Foto ontvangen van Hans van den Berg.

(foto 3035) Spelmoment uit een dekhockey wedstrijd met aan de rand van het vliegdek bemanningsleden die aan het kleurenschema werken, maar ook niets van de wedstrijd willen missen. Geheel rechts op zijn handdoek de elmnt Berg Jeths.
Foto ontvangen van Paul Reuters.

Wie herkent verder personen op deze foto’s?

(foto 3195) De doelverdediger in aktie tijdens een dekhockey-wedstrijd op het vliegdek van de Doorman.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3196) Nogmaals aktie tijdens een dekhockey-wedstrijd, terwijl andere opvarenden zich rustig toeleggen op het bijwerken van het ‘kleurenschema’. Dit was tijdens de najaarsreis van 1962.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3299) Fraaie opname van een dekhockey wedstrijd tijdens een weekend op zee tussen de eilanden Gran Canaria en Tenerife. Op de achtergrond de ‘Pico del Teide’ van 3718 meter hoog met daarop zichtbaar de sneeuw.
Foto ontvangen van Jan van de Water.

(foto 4219) Een oudere opname van een dekhockey-team aan boord van de Doorman. Links op de achtergrond een geparkeerde Firefly. Gehurkt in het midden Rinus Hali, vlieger van een Sikorsky S-55 helicopter.
Foto ontvangen van Rinus Hali.

(foto 5170) Wederom twee teams in een verhitte strijd op het vliegdek.

(foto 5171) Opname vanaf het eiland met zicht op speelveld met doel en een deel van de toeschouwers.

(foto 5172) Ook op de Doorman voor de grote verbouwing werd dit spel al uitgeoefend op het vliegdek, hiervoor was geen hoekdek noodzakelijk.

(foto 6142) Nogmaals een opname tijdens dekhockey op het vliegdek van de Doorman voor de grote verbouwing vanaf 1955.
Foto Willem Drees, ontvangen van Erik Drees.

(foto 7626) Dekhockey wedstrijd in 1968 op het vliegdek van Hr.Ms. Karel Doorman. Op de achtergrond enige Grumman Trackers, waaronder de 161 welke als laatste embarkeerde vanaf de Doorman naar het MVKV.
Foto ontvangen van Mart Lodewijk.

(foto 7627) Nogmaals een opname van deze wedstrijd met zicht op het eiland en de toeschouwers aan dek.
Foto ontvangen van Mart Lodewijk.

(foto 7628) Spelmoment tijdens de wedstrijd, waarbij gesprongen moet worden om een gevoelige tik mis te lopen.
Foto ontvangen van Mart Lodewijk.

(foto 7629) Kennelijk een rust momentje voor de verdediging. Hier zicht op de ingang tot het eiland en de vliegcentrale met uitbouw.
Foto ontvangen van Mart Lodewijk.

 

 

Wie heeft nog meer sport foto’s en/of informatie beschikbaar ?

 

Naar sport liftput.

Terug naar bemanning index.

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Bemanning voor 1948] [Bemanning 1948-1955] [Algemeen na 1958 (1)] [Het cafetaria 2H20] [In verblijven (1)] [In verblijven (6)] [Op vliegdek (1)] [Op vliegdek (6)] [Passagieren] [Slaapverblijven F en G dek] [Reunie Karel Doorman (1)] [Dekhockey] [Zonnen vliegdek (1)] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]