BuiltWithNOF
Katapultstart Sea Hawk

Op deze pagina de ontvangen foto’s van de katapultstart van de Sea Hawk aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman. Ook bij de start van Sea Hawk ging de strop verloren.

(foto 1894) De Sea Hawks staan in de range gereed om naar de katapult te taxien.
Foto ontvangen van Paul van Geldere.

(foto 3124) Nogmaals een opname van de range.

(foto 1592) De Sea Hawk 6-61 krijgt aanwijzingen om zich op te stellen op de katapult.
Foto ontvangen van Flip Burggraaf.

(foto 0413) Hier de Sea Hawk 6-61 op de katapult, alle kleppen, ook van de rollenbank, staan nog omhoog. De shuttle moet ook nog naar achter worden gehaald. Op de voorgrond enkele stroppen en de lanceercabine.
Foto ontvangen van Gerard  Haas.

(foto 0804) De Sea Hawk 6-67 (127) op de katapult. Alleen de veiligheidskleppen staan nog omhoog. De strop is al aangebracht tussen het vliegtuig en shuttle en staat reeds gespannen.
Foto Stichting Neptune Association, Prudent Staal.

(foto 0805) Op de katapult staat nu aangetreden de Sea Hawk 114 (6-54). Onder de stuurboord vleugel voert deze een ‘sidewinder’ mee.
Foto Stichting Neptune Association, Prudent Staal.

(foto 0806) Gereed voor de start staat de Sea Hawk 130 (6-70) op de katapult, de VDO staat gereed voor het startsein, maar de veiligheiskleppen moeten nog naar beneden. Links liggen verschillende stroppen gereed op dek.
Foto Stichting Neptune Association, Prudent Staal.

(foto 2413) Hier de Sea Hawk 50, de eerste die de MLD ontving, gereed om gekatapulteerd te worden. De VDO staat met de (groene) vlag omhoog ten teken van vol vermogen. Als alles in orde is en de veiligheidskleppen naar beneden zijn laat hij met een ruk zijn rechterarm zakken. De man in de lanceercabine drukt dan op de startknop.
Foto ontvangen van Ivar de Man.

(foto 2414) Detail uit vorige foto, waarop we duidelijk de strop aan de shutlle zien zitten.

(foto 0807) De VDO heeft het startsein gegeven. De stoomdruk achter de zuigers nemen via de shuttle de Sea Hawk 6-68 (128)  mee naar voren.
Foto Stichting Neptune Association, Prudent Staal.

(foto 3128) De 117 gereed voor de start, alleen de safety locks moeten nog naar beneden worden geklapt.

(foto 0414) De Sea Hawk 6-61 is gekatapulteerd en met hoge snelheid op weg naar het eind van de katapultbaan. Deze start, zoals alle, werd op film vastgelegd.
Foto ontvangen van Gerard  Haas.

(foto 0808) Hier heeft de startende seahawk bijna het einde van de katapultbaan bereikt. Rechts staat een Avenger met gevouwen vleugels geparkeerd.
Foto Stichting Neptune Association, Prudent Staal.

(foto 0433) De gekatapulteerde Sea Hawk is geheel los van het vliegdek en we zien de strop naar beneden vallen. Deze Sea Hawk kan op weg naar zijn missie.
Foto ontvangen van W.D. Baas.

(foto 0434) Detailopname uit vorige foto van het vallen van de strop, zie rode pijl.

 

Terug naar index Sea Hawk.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]