BuiltWithNOF
Landing Signal Officer (LSO)

Aan boord van vliegkampschepen worden de vliegers bij de landingen geassisteerd door de LSO (Landing Signal Officer), ook wel de ‘batsman’ genoemd. Door het gebruik van de zogenaamde ‘bats’ zijn de signalen beter zichtbaar. Door middel van vastgestelde signalen worden aanwijzingen doorgegeven aan de vliegers. Er wordt nu veelal gebruik gemaakt van moderne communicatiemiddelen tussen LSO en vliegers. Ook maakt men gebruik van moderne deklandingspiegels, waarbij de LSO nog steeds een belangrijke rol speelt en de signaallampen bedient. Bij het uitvallen van of technische storingen aan deze moderne middelen is de LSO met zijn bats voor de vliegers onmisbaar.

(foto 3136) Links onder op deze foto zien we het LSO platform. We zien links het neergeklapte windscherm en lichte kleur waartegen de batsman mooi afstak. Rechts van het platform de ‘bak’ met diverse aansluitingen en om het geheel een vangnet. Vanuit dit vangnet kon de LSO, bij direct gevaar, via een glijbaan ontsnappen naar het halfdek.

(foto 3120 en 2179) Hier zien we de landing van een Grumman Avenger met behulp van de LSO of ‘Batsman’. We zien ook de kabel lopen voor een radio verbinding met de vlieger.
2179 Ontvangen van Fred van Tuijl.

(foto 3122) De vlieger van de Grumman Avenger A-28 heeft het sein ‘cut’ ontvangen en zijn dekhaak zal een van de remkabels gaan grijpen.

(foto 2180) Ook de Grumman Avenger A-21 zal na het sein ‘cut’ elk moment een remkabel grijpen.
Ontvangen van Fred van Tuijl.

(foto 3183) Hier de LSO en assistent aan werk bij een landing van een Grumman Tracker.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3928) Nogmaals een landing van een Grumman Tracker met behulp van een LSO, we zien ook weer de kabel voor de radio verbinding.

(foto 4767) De LSO of ‘Batsman’ in aktie aan boord van de Doorman.
Foto NIMH.

(5479) Dit is waarschijnlijk de vlieger Gooszen in aktie als LSO. De naam van deze vlieget komt ook naar voren in het Grumman Tracker logboek van Jaap de Moor.
Foto ontvangen van Jan Wullink.

(foto 3930) De speciale overall van de LSO met verlichting, zoals opgesteld in de Traditiekamer van de MLD.
Foto webmaster.

 

In het schema hieronder de meest voorkomende LSO signalen.

Afb. 3797 Het vliegtuig zit te hoog.

Afb. 3800 Het vliegtuig zit te laag.

Afb. 3798 Het vliegtuig zit iets te hoog. De beide bats worden bewogen tussen  horizontaal en schuin omhoog

Afb. 3801 Het vliegtuig zit iets te laag. De beide bats worden bewogen tussen horizontaal en schuin naar beneden.

Afb. 3799 Het vliegtuig zit te veel naar links.

Afb. 3802 Het vliegtuig zit te veel naar rechts.

Afb. 3796 Het vliegtuig gaat te snel. De bats in de rechter hand beweegt van horizontaal naar beneden langs het lichaam.

Afb. 3804 Het vliegtuig gaat te langzaam. De beide bats worden bewogen van horizontaal uitgestrekt tot naast de schouders.

Afb. 3805 Het vliegtuig mag niet landen en de landing moet worden afgebroken. De beide bats worden vanuit de stand te hoog tot boven het hoofd heen en weer bewogen

 

Afb. 3803 Het vliegtuig heeft de juiste positie en snelheid. De beide bats worden horizontaal gehouden. Dit is ook de basis houding voor de overige signalen.

Afb. 3795 De vlieger kan de gashandels sluiten en gaan landen. Vanuit de positie ‘roger’ gaat de rechter bats naar links boven en de linker bats schuin naar beneden in één beweging van de lso.

 

Hieronder enkele opnames van de LSO, overgenomen uit een film. We zien de positie van de LSO zoals ook de vliegers die zien.
Ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 4038 en 3688) De LSO aan het werk met zijn ‘bats’, we zien hier ook de hoofdset voor radio verbinding.
Het signaal: “Fast”.

(foto 4039) Het signaal: “Little more left bank”.

(foto 4040) Het signaal: “Roger”.

(foto 4041 en 3691) Hier de houding van de LSO vlak voor het sein ‘cut’. Aan SB ra zien we de seinvlag ‘foxtrot’ voor vliegrol en daarnaast de seinvlag ‘kilo’.
Het signaal: “Cut”.

(foto 3232) We zien hier de positie van de LSO aan BB achter vanuit een Grumman tracker in de landing.

(foto 3232a) Uitvergroting van vorige foto. We zien de LSO staan op het vliegdek naast het ‘bastman bordes’. Zie links naast de rode pijl.

 
(foto 5977) LSO of ‘batsman’op zijn platform BB achter, deze opname is vermoedelijk van voor de grote verbouwing.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 4350) Een eenzame LSO staat te wachten op een een vliegtuig dat wil gaan landen.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 6002) De LSO en een assistent op en nabij het platform aan BB achter.
Foto ontvangen van Wim van der Meer.

 

Zie ook de pagina: Wave Off.

 

Terug naar index algemeen.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]