BuiltWithNOF

 

 

Tijdens de reis in 1962 naar Griekenland en Turkije, kwam in Gibraltar op zaterdag 20 oktober de marinierskapel aan boord, ook de hoofdvlootaalmoezenier monseigneur J.F.M. de Sain was met de kapel meegevlogen en was gast van de commandant Maas. Tijdens een herdenking en kranslegging op woensdag 31 oktober in de Dardanellen, op de plaats waar de Turkse onderzeeboot “Dumplinar” in 1953 was vergaan, speelde de marinierskapel op het vliegdek.

Eerder op weg daarheen gaf de marinierskapel een demonstratie op zondag 28 oktober op het vliegdek. Dit was in de omgeving van de Stromboli. Ook de bemanning van de onderzeebootjager Hr.Ms. Rotterdam kon hiervan meegenieten omdat de jager naast de Doorman kwam varen. Hiervan zijn door de webmaster een aantal opnamen gemaakt.

(foto 0756) De marinierskapel had zich opgesteld in de hangar en kwam met de voorlift omhoog naar het vliegdek. Op het vliegdek en in het eiland hadden vele belangstellenden een plaatsje gevonden.
Foto webmaster.

(foto 0757) Zodra de lift boven was marcheerde de marinierskapel het vliegdek op en begon de demonstratie aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman.
Foto webmaster

(foto 0758) Het keren en door elkaar heen lopen ter hoogte van het begin van de katapult en dus ook ter hoogte van het eiland en de brug. Op het vliegdek zijn de strepen van het dekhocky veld nog zichtbaar.
Foto webmaster.

(foto 0759) De tamboers en pijpers lopen voor de overige muzikanten over het vliegdek in de richting van de boeg. Op de voorgrond publiek in het eiland en op de achtergrond de onderzeebootjager Hr.Ms. Rotterdam.
Foto webmaster.

(foto 0760) De onderzeebootjager Hr.Ms. Rotterdam komt tijdens de demonstratie naast Hr.Ms. Karel Doorman varen. Veel opvarenden van de Rotterdam luisteren en kijken mee vanaf de onderzweebootjager.
Foto webmaster.

(foto 1878) Hr.Ms. Rotterdam naast Hr.Ms. Karel Doorman tijdens een demonstratie van de marinierskapel op het vliegdek. Op deze wijze kon de bemanning van de Rotterdam ook meeluisteren.
Foto ontvangen van Joep Fraats.

(foto 0761) De bemanning van Hr.Ms. Karel Doorman staat ceremonieel aangetreden aan dek. De marinierskapel staat nog opgesteld bij de vliegtuigen. De Doorman vaart langzaam door de Dardanellen in afwachting van de ceremonie van een kranslegging.

(foto 0763) Nogmaals de aangetreden bemanning en marinierskapel op het vliegdek van Hr.Ms. Karel Doorman tijdens een plechtigheid in de Dardanellen.
Foto ontvangen van G.W. van Driesten.

(foto 0762) Tijdens de kranslegging staat de marinierskapel opgesteld op het voorschip. De bemanning staat aangetreden in de lengte richting van het schip. De commandant en anderen staan op het hoekdek en vanaf die plaats werd ook de krans in het water geworpen. Hr.Ms. Rotterdam vaart achter de Doorman.

(foto 1364) Opname vanuit iets andere hoek genomen.
Foto ontvangen van Herman Repping.

(foto 5344) Op het hoekdek staat men gereed met de krans om deze in het water van de Dardanellen te werpen.

(foto 5343) Hier zweeft de krans tussen vliegdek en het water van de Dardanellen. De krans is zichtbaar juist onder de statietrap.

(foto 3926) Nogmaals een opname van dit moment..

(foto 0764) Helikopter 140 boven de Dardanellen met Hr.Ms. Karel Doorman en Rotterdam op weg naar Turkije. Bovenstaande foto’s van de ceremoniele kranslegging in de Dardanellen zijn gemaakt vanuit helicopters van de Doorman, de 140 maakte daar deel vanuit. (fotodienst Doorman)

(foto 6029) De Marinierskapel op de kade in Den Helder, op de achtergrond afgemeerd de Karel Doorman. Dit zal in 1962 - 1963 zijn geweest, het pennantnummer R81 staat hier namelijk op de schoorsteen.  Wie weet de aanleiding voor dit optreden.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 6030) De Marinierskapel nogmaals op de kade in Den Helder.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 6031) Hierna een optreden van de Marinierskapel op het vliegdek van de Karel Doorman.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 5981) De commandant E.H. van Rees met een aantal pijpers van de Marinierskapel in de hangaar van de Doorman. Dit moet dan in de periode 29-4-1965 tot 27-5-1966 zijn geweest. Wie weet de aanleiding tot dit optreden.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 5279) Marinierskapel aan boord in 1959, tevens aangetreden een gewapende wacht van opvarenden.

(foto 6033) De Marinierskapel aan boord van de Doorman, afgemeerd op de boeien nabij het Noordereiland in Rotterdam. Mogelijk tijdens een commando overdracht of een beëdiging aan boord. Dit was voor 1955 en de grote verbouwing.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

Terug naar bemanning index.

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Algemeen na 1958 (1)] [Het cafetaria 2H20] [In verblijven (1)] [In verblijven (6)] [Op vliegdek (1)] [Op vliegdek (6)] [Passagieren] [Slaapverblijven] [Dekhockey] [Zonnen vliegdek] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]