BuiltWithNOF
MLD en HMS Illustrious (1)

Tijdens de 2e Wereldoorlog was de MLD al actief aan boord van vliegkampschepen van de Royal Navy. Ook na de oorlog was er een goede samenwerking met de Royal Navy en werd gebruik gemaakt van hun vliegkampschepen tijdens onderhoud van de Doorman. Men was onder andere geŽmbarkeerd op de HMS Theseus en Illustrious. Op deze pagina fotoís en info mbt HMS Illustrious.

(foto 4160) HMS Illustrious stuurboord uit.
Foto Rinus Hali ontvangen via Jaap de Moor.

(foto 4263) HMS Illustrious in volle zee. Op deze en voorgaande foto staat er een D op het voordek.

(foto 4265) HMS Illustrious met een Y op het voordek en met een Nederlands vsq aan boord. Zie volgende foto.

(foto 4265a) Voor het eiland staan twee Nederlandse Seafuries geparkeerd op de voorgrond de 6-24 (zie ook foto start 6-24).

(foto 4244a) Een leeg nat vliegdek in 1953 van HMS Illustrious met bemanning in de catwalk. De barrier ligt plat op het vliegdek gereed voor gebruik.
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor.

(foto 4244) Hetzelfde dek, vloot en bemanning in de catwalk even later met opgerichte crash-barrier, die nu en dan hard nodig bleek.
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor.

(foto 4249) Deze Engelse Seafury komt keurig aangevlogen op HMS Illustrious, maar maakt een wat stevige landing. Hij pakt een kabel, maar dan......
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor.

(foto 4250) Breekt de romp achter schoon af ! Er resteert nog een stukje langsligger. Totaal niet afgremd stuitert hij voort, wijkt af naar bakboord en slaat over de kop.
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor

(foto 4251) De propeller is al verdwenen. De cockpit is nog redelijk in tact, maar de romp er achter wordt wel erg kort.
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor

(foto 4252) Door de middelpuntvliedende kracht gaat de motor een eigen leven leiden. Ruim een ton lichter strand het restant van het vliegtuig op de rand van het dek. De voorruit van de cockpit is erg sterk en staat nog overeind.
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor.

(foto 4253) De hulpverlening is op gang gekomen. Er wordt met poeder nog wat na geblust. Iemand van de deck-party beklimt de romp. Langs welke kant de vlieger de cockpit heeft verlaten is niet duidelijk.
Foto Jan van Doesburg ontvangen via Jaap de Moor.

 

Naar Illustrious 2.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [Sea Otter] [Firefly] [Seafury] [Avenger] [Sea Hawk] [S2A  Tracker] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]