BuiltWithNOF

Het gebeurde wel dat een deel van de bemanning op zee werd overgezet van het ene schip naar het andere. Bijvoorbeeld bij grotere groepen “nazeilers”, aanvulling van bemanningsleden voor een ander smaldeelschip dat reeds buitengaats was. Onderlinge sportwedstrijden op zee tussen de bemanningen van smaldeelschepen aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman of voor het bijwonen van een kerkdienst aan boord van het vlaggeschip.

Hieronder een serie opnames van het overzetten van een deel van de bemanning van Hr.Ms. Zeeland met een schouw naar het vliegkampschip. Dit moet omstreeks 1967 zijn geweest daar er destijds twee nieuwe fregatten deel uitmaakten van het smaldeel 5.

(foto 2838) Vanuit zijn positie in het smaldeel, nadert de onderzeebootjager Hr.Ms. Zeeland het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman. Op de achtergrond een andere onderzeebootjager en een van de twee nieuwe fregatten.
Foto ontvangen van Wim van der Meer.

(foto 0560) De onderzeebootjager Hr.Ms. Zeeland vaart vanuit het smaldeelverband in de richting van het vlaggeschip Hr.Ms. Karel Doorman. Op de achtergrond nog enkele onderzeebootjagers en een nieuw fregat.
Foto webmaster.

(foto 2211) Foto van dezelfde operatie, maar deze foto ontvangen van Cees van den Burg.

(foto 0561) Hr.Ms. Zeeland is tot stilstand gekomen en ligt nu ter hoogte van het vlaggeschip. Aan stuurboordzijde staan al enkele bemanningsleden te wachten op transport over zee.
Foto webmaster.

(foto 0562) De schouw van het vlaggeschip is aangekomen bij de onderzeebootjager en bemanningsleden van de jager stappen over in de schouw.
Foto webmaster.

(foto 2839) Foto vanuit een andere hoek terwijl de schouw naast de jager ligt.
Foto ontvangen van Wim van der Meer.

(foto 2840) Opname van de schouw naast de jager om de bemanningsleden aan boord te nemen.
Foto ontvangen van Wim van der Meer.

(foto 0563) Nadat een deel van de bemanning van de jager in de schouw heeft plaatsgenomen vaart deze weg bij de jager op weg naar de valreep of statietrap van het vlaggeschip.
Foto webmaster.

(foto 0564) Meteen hierna maakt de jager weer vaart en gaat terug naar haar oude positie in het smaldeelverband.
Foto webmaster.

(foto 0565) De jager vaart verder weg van de Doorman en gaat straks over bakboord terug.
Foto webmaster.

(foto 2841) Hier de jager in een bocht om terug te varen naar zijn positie in het smaldeel.
Foto ontvangen van Wim van der Meer.

(foto 0566) De jager is over bakboord terug gedraaid op weg naar haar oude positie. Op het bordes van de “batsman” zitten op het windscherm drie bemanningsleden van de Doorman. Gezien de relaxte sfeer aan boord en geen vliegrol, vermoed ik dat dit een zondag op zee was en de bezoekers van de jager mogelijk een kerkdienst aan boord bijwoonden.
Foto webmaster.

(foto 2842) Ook een van de nieuwe fregatten, Hr.Ms. Van Nes, komt langs varen terwijl veel opvarenden van het fregat een blik werpen op het vliegkampschip.
Foto ontvangen van Wim van der Meer.

 

Terug naar bemanning index.

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Algemeen na 1958 (1)] [Het cafetaria 2H20] [In verblijven (1)] [In verblijven (6)] [Op vliegdek (1)] [Op vliegdek (6)] [Passagieren] [Slaapverblijven F en G dek] [Reunie Karel Doorman (1)] [Dekhockey] [Zonnen vliegdek] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]