BuiltWithNOF
OZB aanval

Op deze pagina een overzicht van de wapens waarover de Grumman Tracker kon beschikken voor het uitschakelen van een onderzeeboot.

(foto 0332) Foto van een Grumman Tracker in de lucht waarop alles zichtbaar is. We beperken ons tot A: Bomb-bay voor het vervoer en lanceren van een torpedo en B: Het Aero 14-B Bomb Rack / Rocket Launcher onder elke vleugel. Onder elke vleugel kon men drie Britse RP3 raketten (3 inch Rocket Projectile) ophangen.

(foto 3717) Deel van het bedieningspaneel in de Grumman Tracker voor onder andere het bommenluik en de raketten.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 2304) Het geopende Bomb-bay van een Grumman Tracker.
Foto webmaster.

(foto 3638) Het lanceren van een torpedo vanuit een Grumman Tracker (op de foto door een Amerikaanse Tracker ivm ontbreken van foto van MLD Tracker).
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3753) Hier zien we duidelijker het ophang mechanisme voor de raketten.

(foto 0407) Hier staat de Grumman tracker 146 gereed voor de start van de motoren (startkabel ligt al onder vliegtuig door) met onder SB vleugel 2 raketten (bij rode stip).

(foto 3334) De Grumman tracker 155 staat gereed voor een vrije start over het vliegdek. Onder de SB vleugel zijn 3 raketten aangebracht.
Foto ontvangen van Jaap de Moor

(foto 4572) Voor de schietoefeningen met raketten werd gebruik gemaakt van een ‘spatschijf’ welke door de Doorman werd voortgetrokken achter het schip. Het opspattende water was het doel waarop geschoten moest worden. Hier zien we de gele spatschijf installatie opgeborden achter het halfdek.

(foto 0329) Hier zien we de door de Doorman voortgesleepte spatschijf (boven rode stip) vanuit een Grumman Tracker die daar later op gaat vuren.
Foto ontvangen van Stijn Coccoris.

(foto 3000) Als richtmiddel voor de vlieger was een ‘korrel’ aangebracht op de romp voor het BB ruit.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3719) Op dit BB ruit zelf was een ‘raster’ aangebracht en met behulp van raster en korrel kon men gericht schieten.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3675) Nogmaals een opname van korrel (richtpaaltje) en het raster.

(foto 0330) Een aanval van een Grumman Tracker in de juiste aanvalshoek. We zien het afvuren van een raket op het sleepdoel (spatschijf) achter de Doorman. Zie ook volgende foto.
Foto webmaster.

(foto 0331) Hier zien we de spatschijf achter de Doorman met rechts daarnaast de inslag van de raket.
Foto webmaster.

(foto 3624) Een Grumman Tracker vuurt raketten af.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3622) Het droppen van een dieptebom door een Grumman Tracker van de Canadese marine (geen MLD foto).
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3623) De explosie onder water van een dieptebom.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

 

Uiteraard kon ook een beroep worden gedaan op de aanvalwapens van de smaldeelschepen, zoals de dieptebomrekken op het achterschip of de dieptebom raketten welke door de onderzeebootjagers konden worden afgevuurd.

 

Terug naar Tracker index.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [Untitled664] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]