BuiltWithNOF
Spatoe shot

Eind 1967 werd er een bijzondere vliegrol geblazen, met toestemming van de commandant en het hoofd vliegdienst, aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman. De katapult werd gereed gemaakt voor een speciaal shot, niet een Grumman Tracker zou worden gekatapulteerd, maar de schoenen van de ltzv Jaap de Moor. Dit eerder gezien bij een documentaire over de USS Reagan. Dit is een gebruik wanneer een vlieger de dienst en het schip gaat verlaten. Hieronder enkele foto’s (dia’s) van deze gebeurtenis. Alle foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3265) De ‘Line up’ voor het afschieten van de schoenen van de vlieger Jaap de Moor, links op de foto met een paar ander schoenen aan. De katapultofficier is druk in de weer om de schoenen aan de shuttle te bevestigingen middels een mini bridle.

(foto 3266) De schoenen zijn via een mini bridle verbonden met de shuttle en gereed om gekatapulteerd te worden.

(foto 3267) De vliegdekofficier of VDO geeft het teken voor het oprevven, ofwel het vol gas teken. Revven komt van revolutions dus toeren. Normaal het teken aan de vlieger om vol vermogen te geven. De spatoes trokken zich hier echter niets van aan.

(foto 3268) Hier het afvlaggen door de VDO. Het teken om de laatste veiligheids chocks neer te klappen en op de startknop van de katapult te drukken. Van de vliegende spatoes is helaas geen beeld. Let op, bij het zeevissen loopt men het risico één of meer schoenen te “vangen”.

 

Terug naar index algemeen.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [Sea Otter] [Firefly] [Seafury] [Avenger] [Sea Hawk] [S2A  Tracker] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]