BuiltWithNOF

 

 

 

(foto 3046) Een Grumman Avenger aan boord van de Doorman wordt gereed gemaakt voor het laden van munitie voor de mitrailleurs van het vliegtuig.
Foto ontvangen van B.Out.

(foto 3047) Ook de rechter vleugel van de Avenger is gereed om munitie in te voeren. Een konstabel staat gereed met een patroonband.
Foto ontvangen van B.Out.

(foto 3048) Een konstabel op de rechter vleugel van de Avenger is bezig met het invoeren van de hem aangereikte patroonband.
Foto ontvangen van B.Out.

 

(foto-serie 5815) Nogmaals het tanken van een Avenger op het vliegdek. uiteraard een rookverbod voor het gehele schip en een brandblusser bij de hand. De opnames zijn afkomstig uit een film.
Foto’s ontvangen van Jaap de Moor.

 

(foto-serie 4604) Een zogenaamde “Low Past” van een Avenger langs de Karel Doorman. De opnames zijn afkomstig uit een film.
 Foto’s ontvangen van Jaap de Moor.

Na de grote verbouwing vertrok de Doorman in 1958 naar Portsmouth voor het testen van de katapult en het beproeven van het nieuwe hoekdek. Men wilde de tijd tijdens de oversteek nutiig gebruiken. In de haven van Rotterdam was een Avenger met registratie U27 aan boord genomen. Deze zou gebruikt worden voor het oefenen van het ‘rangen, het naar het vliegdek brengen van de vliegtuigen en het opstellen in de zogenaamde ‘range’.
De deckparty duwde deze oefen Avenger richting liftput om hen naar de hangaar te gaan vervoeren. Op dat moment ging de lift juist naar beneden. Aangekomen bij de liftput werd luidkeels geroepen ‘Brakes’ , de rangeleider was in de veronderstelling dat er een vliegtuigmaker in de Averger zat om de remmen te bedienen. Dit bleek echter een misvatting waarop de Avenger in de juist open liftput dook.

(foto 6425) Zojuist was hij er nog en nu is de Avenger verdwenen.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 6426) Een deel van de Avenger is nog zichtbaar, we zien ook dat zelfs de lift ‘uit het lood geslagen is’ na dit voorval.
Foto uit het boek De Dikke Boot van Arie Hoog.

(foto 6427) De Avenger is niet langer bruikbaar voor het beoefefen van het ‘rangen’ , hij is zogezegd uitgerangeerd.
Foto uit het boek De Dikke Boot van Arie Hoog.

Tijdens deze reis stonden er verschillende auto’s in de hangaar geparkeerd. Naar aanleiding hiervan de volgende anekdote (Alfi DF).
Tijdens een inspectie ronde aan boord van de Doorman door de Britse marine ontlokte dit de volgende uitspraak: “All those servicable cars and one unservicable airplane”.

 

Naar Avenger aan boord 3.

Terug naar index Avenger..

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]