BuiltWithNOF

 

 

Op deze pagina een foto-serie over het bezoek van ZKH Prins Bernhard, als Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht, aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman.

Op maandag 13 november 1967 verliet Hr.Ms. Karel Doorman en de andere schepen van het smaldeel 5 de haven van Toulon.
Op dinsdag 14 november 1967 werd door 3 Grumman Trackers vanaf het marinevliegveld Nimes Garons de Prins en zijn gevolg opgehaald en naar de Doorman gevlogen.
Aan boord van de Doorman was er de ontvangst door de commandant KTZ C.E. Wolderling en de smaldeelcommandant CDR A. van der Moer.
Tijdens het bezoek was de Prins getuige van het olieladen op zee in het donker en bracht per helikopter een bezoek aan Hr.Ms. Dolfijn en Poolster. Na dit bezoek werd de Prins en zijn gevolg op 15 november 1967 terug gevlogen naar de wal.

(foto 7186) Prins Bernhard zojuist geland als co-piloot van de Grumman Tracker 158 aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 7187) Waarschijnlijk hier het losmaken van de veiligheidsgordel.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 7188) Ook de vliegerhelm is reeds afgezet.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 7189) Nog even een kort gesprek met de 1e vlieger.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

 

(foto 2905) Hier is ZKH Prins Bernhard zojuist geland, als co-piloot van de Grumman Tracker 158 en in gesprek met de 1e vlieger die nu ook in beeld is.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2906) ZKH Prins Bernard bij de toegangsdeur van de Grumman Tracker waar hij van zijn zwemvest zal worden ontdaan, verder op deze foto de adjudant van de Prins de KLTZ W.G.Landzaat, een officier vlieger en de korporaal vliegtuigmaker W.F. Portier.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2907) Aankomst van ZKH Prins Bernhard aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman en groet de ‘valreepgasten’ bestaande uit vier officieren, opgesteld bij de Grumman Tracker 168, welke ter hoogte van de vliegbrug tot stilstand is gekomen.

(foto 2908) Detailopname van de ‘valreepgasten’ welke de militaire groet brengen aan de ZKH Prins Bernhard bij aankomst op het vliegdek.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

Aanvulling door Jaap de Moor: de valreepgast 2e van rechts is de ltzv 2oc Ostendorp van het VSQ 8.

(foto 2909) Na ontvangst groet men richting achterschip, groet men hierbij de vlag of de gewapende wacht ? Op de foto van links naar rechrs, de commandant van de Doorman KTZ C.E Wolderling, de adjudant van de Prins KLTZ W.G. Landzaat, de smaldeel-commandant de CDR A. van der Moer en ZKH Prins Bernhard.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2910) ZKH Prins Bernhard inspecteert de gewapende wacht, samengesteld uit het mariniersdetachement aan boord.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2911) Na inspectie van de gewapende wacht kennelijk het voorstellen van de verschillende officieren, waaronder twee officieren met het reddingsvest nog aan. Een van deze officieren is kennelijk een landmachtofficier die mogelijk deel uit maakten van het gevolg van de Prins.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2912) ZKH Prins Bernhard schudt aan boord de hand van zijn voormalig adjudant, de KLTZ H.E. Rambonnet. Deze was nu aan boord van de Doorman geplaatst om ingewerkt te worden als 1e officier van de Doorman. Rechts van hem staat de huidige 1e officier van de Doorman. Dit alles onder toeziend oog van de smaldeelcommandant commandeur A. van der Moer en de commandant van de Doorman KTZ C.E.Wolderling, geheel links op de foto. Wie weet de namen en/of functies van de andere officieren op deze foto’s.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 5100) ZKH Prins Bernhard krijgt assistentie van een bemanningslid van de heli bij het omhangen van een zwemvest. Kennelijk is dit het vertrek per heli 134 voor een bezoek aan Hr.Ms. Dolfijn.
Foto Geheugen van Nederland, Jacques Klok.

(foto 5099) De Prins groet voor vertrek, ook zijn adjudant kltz Landzaat maakt zijn zwemvest in orde.
Foto Geheugen van Nederland, Jacques Klok.

(foto 5101) Hier laat men de prins zakken vanuit heli 134 op het dek van Hr.Ms. Dolfijn.
Foto Geheugen van Nederland, Jacques Klok.

(foto 5101a) Detail uit foto 5101.

(foto 2927) Het oplanden van de Sikorsky S-58 met registratienummer 134 op het achterdek van Hr.Ms. Karel Doorman.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2916) ZKH Prins Bernhard is weer opgeland op het vliegdek van Hr.Ms. Karel Doorman na een bezoek aan Hr.Ms. Dolfijn en/of Poolster. In dit geval is de heli op het achterdek geland.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2913) ZKH Prins Bernhard wordt na terugkeer aan boord weer verwelkomt door de smaldeelcommandant A. van der Moer en de commandant van de Doorman ktz Wolderling.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2914) als boven en achter de Prins zijn adjudant kltz W.G. Landzaat.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

(foto 2915) Men loopt weer terug richting eiland. Op de achtergrond de helikopter die de Prins vanaf de andere schepen terug vloog naar de Doorman. Nu heeft de landing kennelijk plaatsgevonden op het voordek. De Prins heeft namelijk twee keer per heli een bezoek gebracht aan andere smaldeelschepen, Hr.Ms. Dolfijn en Poolster, voor een inspectie.
Foto ontvangen van Jan de Bijl.

 

Terug naar najaarsreis.

 

Terug naar index reizen & havens.

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Wereldreis 1960] [1950] [1952] [1954] [1954] [1955] [1959] [1959] [1961] [1962] [1962] [1963] [1964] [1965] [1967] [1968] [HAVENS] [Aberdeen] [Aruba 1] [Casablanca 1] [Curacao 5] [Gibraltar 1] [Gotenburg] [Hamburg] [Kopenhagen 1.] [Las Palmas 1] [Lissabon 1] [Montreal - Canada] [San Juan 1] [St. Maarten en Saba] [Toulon & St. Tropez (1)] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]