BuiltWithNOF

 

 

Bofors 40 mm

 

Aan boord van de Karel Doorman bevonden zich 10 Bofors 40mm mitrailleurs. Zij werden mitrailleurs genoemd, maar de knallen die zij bij het schieten ten gehore brachten konden wedijveren met die van een klein kanon.
Soms werd er geoefend met deze wapens. Dat werd van te voren gepraaid over de scheepsomroep en stond in principe ook op de dagelijkse orders.
Toen ik pas aan boord zat deed zich dat op een dag voor.

Ik kon de in mijn DNA aanwezige nieuwsgierigheid niet bedwingen en begaf me naar het eiland. Ik stelde mij op vlak bij een waterdichte deur, die vaak open stond.
Er was een 40 mm vlak bij die deur. Wat ik niet wist, was dat er bijna recht boven mijn hoofd zich nog zo'n herrie maker stond.

Ik wachtte op het spektakel. Dit kwam mij zuur te staan. Het apparaat boven mijn hoofd begon plotseling te vuren. Het lawaai was enorm en ik voelde de druk golven.
Een lichte hart stilstand was het gevolg en er was maar één ding, WEGWEZEN!!
Ik rende de steile trappen met ongekende snelheid af. Halverwege het caf kwam ik weer een beetje op de lijn. De schrik zat er goed in.
Ik vertelde het Joep.
Enige tijd later was er weer zo'n schiet oefening gepland, ik zag het op de orders. Joep en ik smeedden een smerig plan. Er waren nieuwe collega's aan boord gekomen.
We vroegen aan 1 van hen of hij mee wilde gaan kijken naar dit interessante gebeuren.
Hij wilde wel. Toen er werd gepraaid begaven wij ons naar de zelfde plek waar het mij was overkomen. We keuvelden wat, tot ... BAMM!!!, BAMM!!!, BAMM!!!
Er gebeurde wat wij verwacht hadden. Hij deed niet voor mij onder. Het heeft me 's avonds in het verblijf aardig wat biertjes gekost om het goed te maken.

Jan Vroege.

Terug deel 8.

 

 

 

 

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Herinneringen en anekdotes deel 1] [Herinneringen en anekdotes deel 6] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Wereldreis 1960 index] [Smaldeel reizen  index] [Havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek index] [Contact] [Links] [Untitled729]