BuiltWithNOF
Katapultstart 1

De Grumman Trackers werden over het algemeen met behulp van de stoomkatapult afgeschoten. Een vrije start vanaf het vliegdek was ook mogelijk met de “Stoefs” of S-2A’s. Nadat het vliegrol was geblazen werd alles in gereedheid gebracht, de Trackers en helicopters werden met de lift naar het vliegdek gebracht en opgesteld in de ‘range’.
Alles werd nog eens gekontroleerd door technisch personeel en door de vliegers tijdens de pre-flight check. De motoren werden gestart met behulp van een startkabel en onder het wakend oog van een brandweerman. Na een verkregen sein trokken de blokkenpaaien de wielblokken weg en taxiede het vliegtuig op aanwijzing van een marshal naar de katapult. Met behulp van de rollenbank werd het vliegtuig recht voor de katapult opgesteld. Hierna werd hij vastgemaakt aan de breekring en met een strop aan de shuttle verbonden. Deze shuttle was weer verbonden met de twee zuigers in de stoomcilinders van de katapult.
Na de cockpit-check werd het sein vol vermogen gegeven en als alles in orde was gaf de vliegdekofficier het sein tot katapulteren. In de lanceercabine werd dan de rode startknop ingedrukt en openden de twee enorme stoomkleppen in de katapultmachinekamer.
De stoomdruk kwam achter de zuigers en deze werden naar voren geperst. Als de stoomdruk en het vermogen van het vliegtuig hoog genoeg waren brak de breekring (later een stift) en schoot het toestel met vol vermogen naar voren. Aan het eind van de katapultbaan werd de strop opgevangen door de stroppenvanger of “bridle catcher”.
De zuigers werden afgeremd doordat de doorn op de zuigers zich elk in een cilinder met water perste. Dan werd het volgende toestel naar de katapult gedirigeerd en zo verder tot alle vliegtuigen waren gekatapulteerd. Tijdens de katapultstarts hing een helicopter als “plane-guard” naast het vliegkampschip. Zie ook de pagina “Vliegrol aan boord”.

Van deze starts zijn verschillende opnamen gemaakt zodat zoveel mogelijk van dit proces in beeld kan worden gebracht.

 (foto 1000) Na het sein ‘vliegrol’ worden de Trackers met de lift naar het vliegdek gebracht. Met gevouwen vleugels past de Tracker 164 precies op de lift. Let ook op de stand van de propellers bij het vervoer per lift naar boven.
Foto webmaster.

(foto 1001) Op het vliegdek heeft de liftpaai zijn afgebakende plaats voor de bediening van de lift. Hij heeft de beschikking over een voetschakelaar en een draaistang. De liftpaai staat geborgd met een touw, zodat hij niet in de liftput kan vallen. De geblokte trekstang, om het vliegtuig te transporteren met de tractor, ligt al gereed. Er zijn al Trackers naar de opstelplaats (range) gebracht.
Foto webmaster.

(foto 3753) De Tracker 151 komt met de lift omhoog naar het vliegdek.

(foto 1002) Hier zien we lift halverwege naar boven met de tracker 169.
Foto ontvangen van Evert-Jan de Rond.

(foto 1003) De Tracker 148 is met de lift tot aan het vliegdek gebracht. Op de lift was het vliegtuig geborgd door middel van de wielblokken, die ook aangebracht waren als het vliegtuig aan dek stond. De trekstang om het vliegtuig te verplaatsen is reeds aangebracht
Foto ontvangen van Martin Blokker.

(foto 1004) Zodra de Tracker 164 boven is aangekomen wordt de trekstang aan het vliegtuig bevestigd. Links zien we reeds een tractor gereed staan om het vliegtuig naar de ‘range’ te transporteren
Foto webmaster.

(foto 2617) Op deze detailfoto zien we duidelijk de bevesting aan het vliegtuig voor de trekstang (towing) en voor de spanketting(en) om het vliegtuig te borgen aan het vliegdek (tie down).
Foto webmaster.

(foto 1005) Als het vliegtuig door middel van de trekstang aan de tractor is bevestigd wordt hij naar zijn plaats in de ‘range’ vervoerd.
Foto webmaster.

(foto 1006) Terwijl de vliegtuigen naar het vliegdek worden opgevoerd brengt de katapultploeg op het vliegdek alles in orde voor de start. De lanceercabine is reeds boven het vliegdek ‘gelift’ en links ligt reeds een strop gereed.
Foto webmaster.

(foto 3758) Een laatste check van de rollenbank en chocks van de katapult.

(foto 1007) Door de katapultploeg wordt alles in gereedheid gebracht voor de starts. Hier is men bezig om de geleide kabels, voor de strop, langs de katapultbaan en de stopper  voor de stroppen in orde te brengen.
Foto webmaster.

(foto 1008) De Trackers staan opgesteld in de ‘range’ aan bakboord achter. De piloten voeren een ‘pre-flight-check’ uit. Alles wordt gereed gemaakt voor de start van de motoren. Rechts staat ook reeds de ‘plane-guard’ helikopter gereed om gestart te worden. Een officier en onder-officier bekijken het geheel aan dek. Links liggen de stroppen gereed voor gebruik. De tractor heeft zijn werk gedaan.
Foto webmaster.

(foto 0407) Op deze foto een kleinere ‘range’, deze was afhankelijk van het aantal vliegtuigen dat was ingezet voor de opdracht of oefening. We zien hier onder de 146 de startkabel lopen vanuit de catwalk naar het vliegtuig.
Foto ontvangen van Martin Blokker.

(foto 1908) Hier zien we Tracker 173 staan die gereed is om de motor van het vliegtuig te gaan starten. We zien verder de vaste paai, een brandweerman en de blokkenpaaien. We zien ook de co-piloot zitten en onder het vliegtuig loopt de startkabel en bij de aansluiting op het vliegtuig staat ook een squadron bemanningslid om meteen na de start de kabel weer los te maken.
Foto ontvangen van Joep Fraats.

 

Naar katapultstart 2.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Algemeen index] [Vliegrol aan boord] [Untitled664] [S2A Tracker index] [Avenger] [Sea Otter] [Sea Hawk] [Firefly] [Seafury] [Sikorsky] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]