BuiltWithNOF

 

 

Evenals de sport was ook de ontspanning aan boord heel belangrijk.

Voor de ontspanning was er de bingo in het cafetaria of via de omroep/radio installatie. Er werd muziek gemaakt in de verblijven of in het cafetaria. Men kon boeken lenen in de bibliotheek, er was huisvlijt, studie mogelijkheden en een doka voor het ontwikkelen en afdrukken van foto’s. Zelf had ik voor ons in slaapverblijf een paardenracespel gemaakt waarbij de omstanders ook weddenschappen konden afsluiten.

Er waren ook wel grotere “festijnen” aan boord mogelijk zoals een kermis, Sinterklaas en een enkele keer het bezoek van “Neptunes”, de God van de zee, aan boord.

(foto 0581) Kermis in de hangar. Hier een stand voor het ballen gooien. Het geheel was opgevrolijkt met kleurige seinvlaggen etc. De te winnen prijzen waren 1/2 kip en natuurlijk de bekende Hollandse versnapering een potje bier.
Foto webmaster.

(foto 0582) Hier de verkoop van een geheel andere versnapering de chips.
Foto webmaster.

(foto 0583) Nogmaals een opname van de kermis in de hangar van het vliegkampschip. Wat hier precies gedaan kon worden staat mij niet meer voor de geest.
Foto webmaster.

Wie heeft hier nog meer foto’s van.

(foto 3030) Sinterklaas op 5 december 1967 per schouw in aantocht naar Hr.Ms. Karel Doorman. Dit was voor de kust bij Portugal en er waren nogal wat kleine vissersbootjes rondom de Doorman. Vele vissers sloegen met de hand een kruis voor de borst. Men dacht minstens dat de reserve-paus voorbij kwam.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 5806) Nogmaals een opname van de naderende Sint en Piet in de schouw op weg naar een valreep.
Foto ontvangen van Hans Lamers.

(foto 5804) De Sint en Piet onder belangstelling van bemanningsleden op de vorkheftruck naar de voorlift om af te dalen naar de hangaar.
Foto ontvangen van Hans Lamers.

(foto 5805) Hier de Sint en zijn Piet op een wel heel bijzonder (heftruck) paard op weg naar de hangaar.
Foto ontvangen van Hans Lamers.

(foto 0585) Nadat de goedheilig man aan boord van het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman is afgezet, komen Sint en Pieterbaas met de lift naar de hangaar waar de gasten al allemaal even recht zitten. De Sint kwam op een vorkheftruck en niet met zijn schimmel, de schoorsteen bleek echter niet ruim genoeg voor dit vervoer en dus werd het de lift.
Foto webmaster.

(foto 0586) Hier rijdt de Sint op de vorkheftruck, bij zijn bezoek in 1964, de hangaar binnen.
Foto webmaster.

(foto 0587) De Sint werd ontvangen door de commandant van het vliegkampschip in de hangaar. Zeer opvallend is dat er niemand op de voorste rij is gaan zitten, was de reputatie van de Sint bekend of omdat we op dat moment erg dicht in de buurt van Spanje waren.
Foto webmaster.

(foto 0588) Hier de Sint op zijn “troon” gezeten terwijl Piet het grote “logboek” te voorschijn haalt om te zien wie er in 1964 de juiste koers had gevaren.
Foto webmaster.

(foto 3342) Sinterklaas (sgt. Chris Roterman) in de longroom in 1967 in gesprek met de commandant ktz Woldering, welke niet kon bogen op Sinterklaas ervaringen uit zijn jeugd, of kwam Sint ook wel op bezoek in de Oost. De commandant en Sint worden gadeslagen door Jan Dunselman, technisch officier van squadron 4 en rechts van hem een vlieger.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3343) De Sint (sgt. Chris Roterman) in gesprek met de smaldeelcommandant commandeur A. van der Moer. De Sint vroeg hem naar zijn bijnaam “Ank’. De commandeur legde deemoedig uit aan de Sint dat zijn zuster, een actrice, helaas veel bekender was in den lande dan hijzelf. In het midden de ED officier Koch en links daarachter de VDO Jan Kernkamp. Gezien de beweging in de foto had ook de fotograaf last van de ‘december-spanning’.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 0590) Spaanse muzikanten op het vliegdek van Hr.Ms. Karel Doorman in de haven van het  Canarische eiland Tenerife.
Foto webmaster.

(foto 0591) Spaanse muzikanten in folkloristische klederdracht op het vliegdek van Hr.Ms. Karel Doorman in de haven van Santa Cruz op het eiland Tenerife.
Foto webmaster.

(foto 4080) Er was toen kennelijk al een ‘The Voice of Karel Doorman’. Zo te zien is de bemanning hier nog overtuigd van doorgaan.
Foto ontvangen van Roel Leijendekker.

(foto 4081) Kennelijk is het toch allemaal wat valser geworden, gezien de uitdrukkingen van de bemanning zal dit wel zijn laatste optreden zijn geweest.
Foto ontvangen van Roel Leijendekker.

 

Naar ontspanning 2.

Terug naar bemanning index.

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Algemeen na 1958 (1)] [Het cafetaria 2H20] [In verblijven (1)] [In verblijven (6)] [Op vliegdek (1)] [Op vliegdek (6)] [Passagieren] [Slaapverblijven F en G dek] [Reunie Karel Doorman (1)] [Dekhockey] [Zonnen vliegdek (1)] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]