BuiltWithNOF

 

 

Na de gedaante verwisseling in de periode 1955 - 1958 tijdens de grote verbouwing, zijn er nog verschillende kenmerken van het schip gewijzigd.
Deze kenmerken kunnen nu behulpzaam zijn om vast te stellen in welke periode of reis de foto’s van de Doorman zijn gemaakt.

Aan de hand van de vele foto’s een tabel samen gesteld met daarin opgenomen deze kenmerken en de periode waarin deze zichtbaar waren. Een combinatie van meerdere kenmerken geeft meer zekerheid over de periode of de reizen.

Verschillende hier geplaatste foto’s geven een beeld van de bedoelde kenmerken in de tabel.
Bij de foto’s zullen in het onderschrift deze kenmerken worden aangegeven.

Mogelijk kunt u deze tabel gebruiken om bij uw eigen foto’s, waarvan geen datum of periode bekent zijn, alsnog een periode te bepalen.

Aanduidingen op de foto’s:

A. Pennant R81 op de boeg;
B. Pennant R81 op de spiegel;
C. Pennant R81 op het eiland;
D. Pennant op de schoorsteen;
E. LW radar midden mast in de kleur grijs;
F. LW radar midden mast in de kleur zwart;
G. De TACAN antenne voor de LW radar;
H. UHF antenne aan SB recht;
J. UHF antenne haaks;
K. UHF antenne schuin;
L. Tramp in de kleur wit;
M. Tramp in de kleur groen;
N. Gele center line landingsbaan doorlopend;
P. Gele center line aan einde onderbroken;
R. Aan begin landingsbaan gele driehoeken (fuik).

(foto 1-1813) Na de grote verbouwing op 28-5-1958 in dienst gesteld. Hierop aangegeven E. de LW antenne in het midden van de mast en grijs van kleur; L. de tramp in het wit en N. de center line doorgetrokken tot het eind.

(foto 2-3916) Op deze foto aangegeven A. het pennant R81 op de boeg; E. de LW radar in het midden van de mast in de kleur grijs; H. de UHF antenne recht omhoog meteen naast het vliegdek.

(foto 3-5613) Hierop aangegeven B. het pennant R81 op de spiegel; M. de tramp in de kleur groen (donker in zwart/wit).

(foto 4-2060) Op deze foto aangegeven A. pennant R81 op de boeg; C het pennant R81 op het eiland; G. de TACAN antenne geplaatst voor de LW radar, welke naar achter is verplaatst en niet meer in het midfden van de mast staat; K. de UHF antenne schuin waarbij deze nog meer buiten het vliegdek komt; P. de center line aan het eind onderbroken.

(foto 5-2860) Op deze foto, tijdens de wereldreis van 1960, is aangegeven A. het pennant R81 op de boeg; F. de LW radar in het midden van de mast is nu zwart (ipv grijs); J. de UHF antenne haaks en een stukje vanaf het vliegdek.

(foto 6-0377) Waarop aangegeven C. het pennant R81 op het eiland aan BB; P de onderbroken center line.

(foto 7-1192) Waarop duidelijker zichtbaar K. de UHF antenne schuin (hier in de niet operationele stand).

(foto 8-1435) Hier aangegeven R. de gele driehoeken aan het begin van de landingsbaan, de zogenaamde “fuik”.

(foto 9-3417) Aangegeven C. het pennant R81 op het eiland aan SB; G. de TACAN antenne voor de LW radar.

(foto 10-4338) Aangegeven D. het pennant R81 op de schoorsteen. Dit was slechts voor een korte, waarbij het pennant ook werd afgebeeld op zowel de boeg als de spiegel. Hierna een periode alleen op het eiland en daarna, tot de uit dienst stelling, op geen enkele plaats meer.

Tenslotte de tabel waarin de datum cq periode wordt aangeven van de hier boven getoonde kenmerken.

 

Aanvullingen mbt bovenstaande zijn welkom, gaarne een mail naar de webmaster.

 

Terug naar index vliegkampschip.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Indienststelling 1958 (1)] [Uitdienststelling 1968] [Smaldeelschepen index] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]