BuiltWithNOF
ABCD centrale.

Een belangrijke centrale in het ‘hart’ van het schip. Van hieruit werden alle voor de veiligheid van het schip en bemanning noodzakelijke systemen en opdrachten geregeld.

(foto 0395) De ABCD centrale gelegen op het H-dek in moot 4, tussen de beide machinekamers aan het ‘machinisten’ of ABCD-pleintje en naast het hoofdschakelbord. Tussen de ABCD centrale en het schakelbord was een open verbinding en direct kontakt mogelijk.

(foto 1791) Oude opname in de centrale waar aan een wand alle plattegronden van het schip aanwezig waren. Hierop kon men aantekeningen maken.

(foto 1792) Nogmaals oude opname in de ABCD centrale met daarop de leiding van de centrale. Op de achtergrond het rek met de deurschijven. Zie ook volgende foto.

(foto 5004) Dit is een latere opname in de ABCD centrale. Op de achtergrond nu beter zichtbaar her rek met de deurschijven, Voor elke deur aan boord was er een schijf met aanduidingen welke van toepassing waren als een dergelijke schijf was aangebracht door personeel van de ABCD organisatie. Geheel rechts boven het kastje voor de rookverbod signalen via de omroep.
Foto ontvangen van Meep Raven (geheel rechts op de foto)

(foto 5005) Nogmaals de bezetting in de ABCD centrale. Rechts in de hoek (niet zichtbaar) was de ingang aan het ABCD-pleintje. De linkerwand grenst aan het hoofdschakelbord.

(foto 2806) Opname van enkele machinisten, kennelijk bezig met een wedstrijd eieren eten of mogelijk het vestigen van een nieuw record. We zien op deze foto links het apparaat met verschillende klankbuisjes voor de rookverbod signalen met rechts daarvan de microfoon. Nu zien we wel de toegangsdeur naar het pleintje.

(foto 2807) Op deze foto kijken we naar de wand die grenst aan de gang naar de elektromonteurs achterwerkplaats. Op deze wand verschillende meters, waaronder een voor meting van de slagzij van het schip.

 

Welke oud medewerker van de ABCD organisatie kan meer bijzonderheden geven over de zichtbare (en eventueel onzichtbare) apparatuur in de centrale.

 

Terug naar index vliegkampschip.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Smaldeelschepen index] [Indienststelling 1958 (1)] [De laatste reis 1968 (1)] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]