BuiltWithNOF
Foto's SBD voorkomst SOS

Op deze pagina het vervolg uit de foto-serie van het weekblad “Katholieke Illustratie”, nummer 4 van 22 januari 1955, onder de titel:

S.B.D. voorkomt S.O.S.

Ingewikkelde, doch soepel werkende organisaties aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman zorgen voor de veiligheid van het vliegkampschip, de opvarenden en de kisten. Helicopters ontfermen zich over de onfortuinlijke vlieger, die in zee stort. In het hart van het schip is een merkwaardige centrale, waarin gewaakt wordt over het welzijn van de Doorman en de opvarenden: de S.B.D. (Scheepsbeveiligingsdienst)

(foto 1777) Telkens als een helicopter een vlieger uit zee heeft opgevist, wordt er een wit poppetje op de romp geverfd ter herinnering aan de geslaagde redding. De Delilah heeft la zeven keer als mensenredder gefungeerd.

(foto 1778) Het ogeblik, waarop de helicopter Cleopatra loskomt van het dek om haar wachtpost te gaan betrekken.

(foto 1779) Luitenant ter zee vlieger van der Harten, de commandant van de helicopterploeg aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman.

(foto 1780) Korporaal Krouwel van de Delilah, die al heel wat koene en geslaagde reddingspogingen heeft ondernomen.

(foto 1781) Zonlicht op de onmetelijke oceaan en nietig boven die onafzienbare watervlakte een vliegtuig van de Doorman. Op de achtergrond een torpedojager van het smaldeel.

(foto 1782) Een helicopter van de reddingsdienst op het punt om op te stijgen.

(foto 1783) De asbestmannen van de brandweerploeg zijn altijd paraat.

(foto 1784) Crash aan dek ! Een Seafury heeft de kabels gemist en is in de barrier geslagen. De reddingsdienst snelt toe.

(foto 1785) De spanning is voorbij. Een aantal vliegtuigen is veilig geland en als laatste worden de helicopters aan boord genomen.

(foto 1786) Iedere avond zien de vliegers hun eigen landingen op het filmdoek. Zij leren daardoor fouten vermijden, hetgeen hun veiligheid ten goede komt.

(foto 1787) In de “ditching-club” zijn alle vliegers verenigd, die, na met hun toestel in zee te zijn gestort, door de hefschroefvliegtuigen werden gered. De president van de club is de heer van der Kop (geheel rechts). Sergeant Zijlstra van de Delilah snijdt de feesttaart aan. Naast hem de beide onfortuinlijke vliegers, die door de Delilah uit zee werden opgevist. Hierbij ging een Avenger verloren.

(foto 1788) Een “splintergat”, veroorzaakt door een torpedo, wordt “gestempeld” door enkele S.B.D.-leden.

(foto 1789) Een “gewonde” wordt tijdens een oefening door nauwe mangaten en langs smalle trappen in veiligheid gebracht.

(foto 1790) Een S.B.D.-oefening. Er heeft zich in een ruim een “ontploffing” voorgedaan. Met een gasmasker op gaat de arts op verkenning uit.

(foto 1791) Op plattegronden van de dekken in de S.B.D.-centrale wordt bij een oefening aangestreept, waar hulp verleend moet worden. De telefonisten zijn verbonden met de sectiecentrales.

(foto 1792) Het hart van de scheepsbeveiligingsdienst is de S.B.D.-centrale. Links: luitenant ter zee van de technische dienst der eerste klasse L.G.Apol, die voor het hoofd van de machinekamer, kapitein-luitenant ter zee van de technische dienst J.H. Schuitema, leiding geeft aan de veelomvattende organisatie. Onder de glazen plaat, waarop men zit te schrijven, kan men een rol draaien waarop alle leidingen in het schip staan ingetekend. Met handels aan de zijkant kan men de rol verdraaien.

(foto 1793) Sloepenrol. Ook aan de veiligheid van de opvarenden wordt grote aandacht geschonken.

 

Terug tekst SBD voorkomt SOS.

Werken en ontspanning.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [Bezoek HM en ZKH 1954] [Scheepsfoto's 1] [Varen en vliegen] [Foto's Varen en vliegen] [1948-1955 (1)] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]