BuiltWithNOF
Foto's Werken en ontspanning

Op deze pagina het vervolg uit de foto-serie van het weekblad “Katholieke Illustratie”, nummer 5 van 29 januari 1955, onder de titel:

Werk en ontspanning.

De snelle ontwikkeling van de techniek gaf al menige schrijver stof voor een beklemmende roman, waarin de mens zich met hand en tand verdedigt tegen de mechanisatie, die zelfs zijn geest dreigt aan te tasten. Aan boord van moderne oorlogsbodems kent men dit probleem ook. De technische outillage wordt voortdurend uitgebreid en geperfectioneerd en dringt de mens als het ware terug op een steeds kleiner gebied. Hij dreigt een mechanische mens te worden, in vrijwel al zijn levensuitingen beperkt en gebonden aan de wetten van machines en apparaten, motoren en installaties. Hij vult zijn longen met kunstmatig aangevoerde lucht, leeft bij het licht van gloeilampen en stelt hersenen en handen in dienst van de hem omringende techniek. Maar een hart blijft een hart, met persoonlijke verlangens, herinneringen en dromen, met liefde en afkeer en al die wonderlijke schakeringen van een mensenziel. Daarom wordt ook aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman gewaakt over de meest ingewikkelde en wonderlijkste van alle scheppingen: de mens.

(foto 1794) Het is “katje” geweest (uitbetaling van gage) en dit feit wordt gevierd met een “pijpje” bier en een “knobbeltje” (een raadspelletje met lucifers) in het recreatiezaaltje.

(foto 1795)

(foto 1796) Een oude marinetraditie. “Rond!” klinkt het ‘s avonds om halfnegen, als een officier, voorafgegaan door een matroos met een lantaarn (links), de verblijven komt inspecteren. De manschappen staan in de houding.

(foto 1797) Luitenat ter zee van der Molen, het hoofd van de meteodienst, tekent aan de hand van binnenkomende gegevens zijn weerkaart. Op de voorgrond een korporaal, die de berichten opvangt en uittikt.

(foto 1799) Pater Wessels (rechts) en ds Colenbrander, die de geestelijke verzorging voor hun rekening hebben, zijn de beste vrienden en gebruiken om beurten de kleine kapel.

(foto 1800) Deze foto geeft een indruk van de nauwe behuizing in de manschapsverblijven. Van slapen komt niet veel, als er nog een groepje aan het debatteren is over een “maritiem probleem”.

(foto 1801) Korporaal Roukema (rechts) op het punt de ballon los te laten, waaraan een radiosonde is bevestigd, het apparaat, dat weerkundige gegevens registreert.

(foto 1802) De dagelijkse werkzaamheden. Ook de schoorsteen moet af en toe een goede beurt hebben.

(foto 1803) Theorie en praktijk in de medische dienst. Dr. Kuiters heeft een knie met leewater onder handen en terwijl hij het geval behandelt, geeft hij tekst en uitleg aan de ziekendragers.

(foto 1804) Tandarts Klaassen en zijn assistent hebben de beschikking over moderne apparaten en een tamelijk ruim verblijf.

(foto 1805) Een filmvoorstelling in de liftput van de hangar. Zittend en liggend volgende de manschappen de avonturen op het witte doek.

(foto 1806) Wie van de zee houdt, krijgt nooit genoeg van haar schoonheid en zoekt een rustig plekje om er van te genieten.

(foto 1807) Troef ! Het kaartspel brengt ontspanning voor spelers en toeschouwers.

(foto 1808) Een ogenblik van rust met boek en tijdschrift na een drukke dag.

 

Terug tekst Werken en ontspanning.

Terug naar R81 '48-'55 index.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [Bezoek HM en ZKH 1954] [Scheepsfoto's 1] [Varen en vliegen] [Foto's Varen en vliegen] [1948-1955 (1)] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]