BuiltWithNOF
Overgeven lichte lasten 3

 

(foto 1428) De Engelse kruiser HMS Tiger C20 nadert Hr.Ms. Karel Doorman om langszij te komen. In de ra van de kruiser is een seinvlag gehesen. Zo te zien de vlag met horizontale banen rood-geel-rood. Dit zou de nummervlag 1 zijn. Mogelijk was men bezig om de cijfervlaggen mbt de vaarsnleheid te hijsen. Zie ook de pagina’s ‘olieladen’.
Foto ontvangen van Roel van Hoorn.

(foto 1429) Vanaf HMS Tiger wordt een persoon overgetrokken naar Hr.Ms. Karel Doorman. Dit is nu goed te zien aan de stand van de overhaallijnen aan het katrol. Mogelijk kan nu een bemanningslid van deze Engelse kruiser per vliegtuig of helikopter naar de wal worden gebracht.
Foto ontvangen van Roel van Hoorn.

(foto 1480) Op deze foto van de HMS Tiger is het Engelse bemanningslid net begonnen met zijn oversteek naar Hr.Ms. Karel Doorman. Blijkbaar heeft de webmaster gelijk met de collega elektromonteur Roel van Hoorn foto’s staan maken van deze operatie.
Foto webmaster.

Er zullen meerdere opvarenden foto’s hebben gemaakt. We hadden niet elke dag een Engelse kruiser naast ons. Wie o wie heeft hier nog opnamen van?

(foto 2287) Op deze foto uit ‘Onze Koninklijke Marine 1’ van W.C. Lemaire, zien we duidelijk het katrol waaraan men hangt tijdens het overzetten. We zien ook de beugel waarin men met een voet kan staan. We zien ook dat men op de jager aan het trekken is om deze vlagofficier (vermoedelijk de smaldeelcommandant) naar Hr.Ms. Noord-Brabant  te halen.

(foto 5198) Ook hier het overzetten van een bemanningslid staande in een soort strop.

(foto 5225) Aan boord van de Doorman wordt het proces van overzetten begeleid.

(foto 5199) Op deze foto zien duidelijk de mat liggen waarop een bemanningslid staat terwijl deze gereed gemaakt wordt om overgezet te worden.

Buiten het overzetten van personen hangend en staand in een soort strop, kon men personen ook overzetten in een soort van metalen gondel/stoeltje. Dit ‘vervoermiddel’ werd o.a. gebruikt bij het overzetten van ZKH Prins Bernhard.

(foto 5228) Hier zien we een officier in een stoeltje welke net overboord is gezet om te worden overtrokken naar een ander schip. De schipper geeft aanwijzingen aan de touwtrekgroep.

(foto 5201) Even later ‘vliegt’ het stoeltje door de lucht tussen de beide schepen, een soort maritime kermis ergens op de Atlantic.

(foto 1564) Op 11 juni 1959 werd ZKH Prins Bernhard overgezet van Hr.Ms. Karel Doorman naar de onderzeebootjager Hr.Ms. Gelderland. Hij werd als lichte last overgezet in een speciale stoel welke aan de katrol was bevestigd. Op het vliegdek zien we de driepoot op het vliegdek met de diverse kabels. Detail uit foto “De Dikke Boot”.

(foto 0743) Op deze foto wordt ZKH Prins Bernhard als lichte last vanaf Hr.Ms. Karel Doorman overgezet naar Hr.Ms. Gelderland. De Prins was gezeten in een speciaal ontworpen stoel, die aan de katrol hing. Zie rode pijl.
Foto ontvangen van W.D. Baas.

(foto 0744) Nogmaals een foto van het overzetten van ZKH Prins Bernhard als lichte last op 11 juni 1959 vanaf Hr.Ms. Karel Doorman naar de onderzeebootjager Hr.Ms. Gelderland voor een inspectie aan boord van de jager.
Foto ontvangen van W.D. Baas.

 

Naar lichte lasten 4.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Smaldeelschepen index] [Indienststelling 1958 (1)] [De laatste reis 1968 (1)] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]