BuiltWithNOF

 

 

Deze periode overlapt deels pagina 1 en loopt tot omstreeks begin 1960.

 

(foto1370) De Doorman in Rotterdam op de boeien bij het Noordereiland. Het schip ligt duidelijk onder stoom en kennelijk gereed voor vertrek. De LW antenne grijs, de UHF antenne recht naast het vliegdek en aan BB voor nu de bridle catcher of stroppenvanger aangebracht.

(foto 3054) De Doorman verlaat de haven van Rotterdam. Op de spiegel is nu ook het pennant R81 aangebracht.

(foto 3419) De Doorman op de Nieuwe Waterweg en stoomt op richting Hoek van holland en de Noordzee. De LW antenne nog steeds grijs, UHF antenne recht, maar nu voorzien van de bridle catcher aan BB voorzijde van het vliegdek.
Foto ontvangen van Rinus Verschuren.

(foto 6566) Eenmaal buitengaats komen de vliegsquadrons oplanden en kan het oefenen beginnen. LW antenne grijs, pennant R81 op spiegel, olieslang geleidegoot BB achter vliegdek nu aanwezig.

(foto 1366) De Doorman op zee met Avengers aan dek. Nog steeds in de periode met de LW radarantenne in de kleur grijs.

(foto 3416) Vliegrol aan boord van de Doorman, achter het schip zit een Seahawk in de landing. Op de voorgrond een Sikorsky S-55 als ‘plane-guard’ aan SB naast het schip om meteen in actie te kunnen komen bij een ongeval.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

 

Alles werd in gereedheid gebracht voor de eerste grote reis van de Doorman na de grote verbouwing.
Enkele opvallende wijzigingen waren deze reis waarneembaar. Zo was nu de ‘bridle catcher’ aangebracht en was op de spiegel het pennant R81 aanwezig. De LW radarantenne was nog steeds grijs en de UHF antenne recht.

Na opwerken van de bemanning en de vliegtuigsquadrons is Hr.Ms. Karel Doorman op 13-1-1959 gereed voor vertrek vanuit Rotterdam als vlaggeschip van smaldeel 5 voor een reis naar de Nederlandse Antillen.

(foto 1995) De Doorman op weg voor de eerste grote reis na de verbouwing van drie jaar, de 3e Westreis naar de Nederlandse Antillen op 13-01-1959. Aan dek een Sikorsky S-55, een Seahawk en een Avenger.
Foto ontvangen van Ton Michiels.

(foto 1346) Aankomst van de Doorman in Willemstad op Curacao tijdens de 3e Westreis in 1959.

(foto 2061) De Doorman in het Schottegat, de haven van Willemstad op Curacao.
Foto ontvangen van Corne Donkers.

(foto 3135) Het afmeren van de Doorman in Willemstad met behulp van de sleepboot “Neptunus”, een ‘koninklijke’ sleepboot dus.
Foto VBM/NOV Trivizier.

(foto 5690) De Doorman in Willemstad, niet duidelijk of het vliegkampschip hier binnen komt of vertrekt.

(foto 3044) De Doorman in volle zee met geparkeerde Avengers aan dek.

(foto 6940) De Doorman gepavoiseerd en de bemanning brengt de groet, terwijl het vliegkampschip ligt afgemeerd op de boeien bij het Noordereiland. Zie links op de foto achter de Doorman mogelijk de (Willems) brug.

(foto 1361) Een zeer bekende en mogelijk veel verkochte ansigtkaart van de Doorman. Waarschijnlijk de eerste ansigtkaart na de grote verbouwing.

(foto 1368) Foto van de Doorman vanuit een vliegtuig of helicopter.

 

(foto 4155) De Doorman op zee met Seahawks en Avenger aan dek. De inzender koppelde het jaar 1960 aan deze foto. De LW radarantenne is hier nog grijs van kleur. De opname moet dan  van begin 1960 zijn en voor aanvang van de wereldreis 1960.

 

Naar deel 3.

Terug naar Scheepsfoto's index

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's index] [Indienststelling 1958 (1)] [Uitdienststelling 1968] [Smaldeelschepen index] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]