BuiltWithNOF
Wapenschild aan boord

 

Het wapenschild van Hr.Ms. Karel Doorman.

Het wapenschild van Hr.Ms. Karel Doorman is ontleend aan het familiewapen van de familie Doorman. Het wapenschild was aangebracht aan voorzijde en in het midden van het eiland, juist onder de raampartij van de admiraalsbrug. De spreuk welke men aan het wapenschild had gegeven was: “Ik val aan volgt mij”. Dit zou de beroemde uitspraak zijn geweest van de SBN Karel Doorman, als commandant van een gealieerd eskader, tijdens de slag in de Javazee. Dit berust echter op een misverstand, omdat hij immers het bevel voerde over een internationale eenheid en zou dus nooit het bevel in het Nederlands hebben gegeven. Hij heeft echter wel de volgende woorden uitgesproken : "All ships follow me". Op het latere nieuwe scheepswapen van het fregat Hr.Ms. Karel Doorman is dit terug gebracht tot: “Follow me”.

(foto 2605) Foto van een fraai bewerkt familiewapen van de familie Doorman, waaraan het scheepswapen van Hr.Ms. Karel Doorman is ontleend.
Foto Beeldbank Nationaal Archief.

(foto 1890) Een kleurenopname van het scheepswapen.
Foto ontvangen van Joep Fraats.

(foto 1678a) Nogmaals een opname van de voorzijde van het eiland met daarop het scheepswapen boven de raampartij van de navigatiebrug.
Foto ontvangen van Peter de Haan.

(foto 1709a) Foto van de voorzijde van het eiland. Tussen de raampartijen van de admiraals- en navigatiebrug is het scheepswapen aangebracht. De verhouding tot het eiland geeft de afmetingen van het scheepswapen aan.
Foto ontvangen van Rob Becker.

(foto 2149) Opname van het scheepswapen aan boord van Hr.Ms. Karel Doorman, waarop duidelijk de eerder aangehaalde beroemde uitspraak van SBN Karel Doorman.
Foto ontvangen van Fred Storm.

(foto 2606) Opname overgenomen uit het boekje “Welkom aan boord”.

 

Terug naar onderdelen schip

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Smaldeelschepen index] [Indienststelling 1958 (1)] [De laatste reis 1968 (1)] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]