BuiltWithNOF
1948-1955 (5)

Op deze pagina een aantal bemanningsleden in relatie tot dienstvakken of werkzaamheden aan boord van het vliegkampschip.

(foto 5595) De ‘barbier’ of kapper aan het werk aan boord van de Doorman. Bij een strenge kontrole tijdens sloep naar de wal, was het achter aansluiten in de rij.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5596) Het luik van de toko aan boord. Kennelijk wordt hier een aankoop gedaan welke eerst gewogen moet worden. Of is hier sprake van afgifte (boter ?) aan een zeuntje van een bak. Wie weet dit?
Foto Nationaal Archief.

(foto 5597) Een kijkje in de kombuis. Hier werden onder andere in netjes de geschilde aardappelen per bak ingeleverd om gekookt te worden.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5598) Deze bak is aan het ‘aardappelen pitten’ zodat ze ingeleverd kunnen worden bij de kombuis. Links boven de hangmatten waarin geslapen werd aan boord.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5601) Het zeuntje van de bak schept de soep op de borden van de baksmaten. Aan het hoofd van de tafel de ‘baksmeester’.
Foto Nationaal Archief

(foto 5602) De wassers druk aan het werk om het ingeleverde vuile wasgoed van de bakken weer schoon te wassen.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5603) Hier is een korporaal kleermaker druk doende om de jas van een sergeant timmerman te repareren of mogelijk te verstellen. Op de achtergrond een jas van een vliegtuigmaker.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5604) De schoenmaker of ‘spatoe’ druk bezig met het vernieuwen van de zool.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5605) Hier niet het zeuntje maar een hofmeester bezig met het verzorgen van de inwendige mens in de eetzaal officieren. Er staat nog voldoende assistentie op de achtergrond, terwijl in de pantry nog enkele reserves toekijken of ze nodig zijn.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5607) Een seiner druk doende met de onderlinge communicatie tussen de smaldeelschepen via de seinlamp.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5608) De brug met de officieren van de wacht, welke de omgeving van het schip nauwlettend in de gaten houden. Hier zou de leus: ‘Wij waken, terwijl gij  rustig kunt eten’. van toepassing kunnen zijn.
Foto Nationaal Archief.

(foto 5091) Brandweerman in brandwerend pak op het vliegdek.
Foto ontvangen van Otten via Jaap de Moor.

 

Naar deel 6.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [Vliegkampschip 1948] [Bezoek HM en ZKH 1954] [Scheepsfoto's 1] [Scheepsfoto's 7] [Varen en vliegen tekst] [Foto's Varen en vliegen] [Bemanning 1948-1955] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]