BuiltWithNOF

 

Navo-oefening “Fairwind VI”

Op maandag 5 juni 1961 vertrok Hr.Ms. Karel Doorman uit Rotterdam als vlaggeschip van smaldeel 5. Op deze reis en tijdens de oefening maakten ook deel uit van het smaldeel de schepen Hr.Ms. Groningen en Limburg, evenals de onderzeeboot Hr.Ms. Zwaardvis. Al oefenend en vliegend begaf het smaldeel zich naar Invergorden in Schotland. Aan deze oefening werd ook deelgenomen door schepen van de Engelse, Deense en Noorse marine. Dit waren o.a. HMS Bermuda, Duchess en Diana van de Royal Navy, HDMS Valdemar Sejr en Flora van de Deense marine en KNM Haugesund, Tromso en Oslo.

(foto 3016) HMS Bermuda van de Engelse marine, welke deelnam aan de oefening.

(foto 5396) HMS Duchess voor anker.

(foto 5395) HMS Diana meerrol op post.

Op maandag 5 juni 1961 arriveerden de bovenstaande schepen van de Royal Navy bij Invergorden, waarbij HMS Bermuda afmeerde aan de Admiralty pier.

Op dinsdag 6 juni 1961 arriveerden de Doorman, de jagers Groningen en Limburg en de onderzeeboot Zwaardvis bij Invergorden, waar voor anker werd gegaan. Door technische problemen moest de jager Limburg afzien van deelname aan de oefening. Op deze dag werd aan boord van HMS Bermuda een ‘dinner party’ gegeven voor de senior officers van de Engelse, Deense, Noorse en Nederlandse oorlogsbodems.

Op woensdag 7 juni 1961 werd door deze ‘armada’ zee gekozen. Kort na dit vertrek kwam er een ‘man over boord’ alarm van KNM Oslo. Ondanks een zoekactie werd deze opvarende niet meer terug gevonden.

(foto 5397) HDMS Valdemar Sejr van de Deense marine op volle kracht.

(foto 5398) HDMS Flora van de Deense marine.

Vrijdag 9 juni 1961 aanvang van het eerste deel van de oefening in de Moray Firth. Het tweede deel van de oefening vond plaats vanaf zaterdag 10 juni 1961in het zeegeboed tussen Schotland en Denemarken. In de periode van 8 t/m 18 juni 1061 werd in totaal zes maal een bezoek gebracht aan Invergorden, ook wel aangeduid als de 2e thuishaven van de Doorman.
(Zie ook de pagina’s ‘havens’ met verschillende foto’s van de havens welke werden aangedaan.)

Wie heeft er foto’s van het bezoek aan Aarhus?

(foto 3017) KNM Haugesund van de Noorse marine en onderstaande Noorse marine schepen, welke ook deelnamen aan deze oefning.

(foto 3019) KNM Tromso.

(foto 3028) KNM Oslo. Vanaf dit schip was er aan het begin van de oefening een alarm ‘man over boord’.

Op woensdag 21 juni 1961 landde aan boord van de Doorman de Commander-in-chief Eastern Atlantic om het laatste deel van de oefening van nabij mee te maken.

Op donderdag 22 juni 1961 liep het smaldeel 5 en de overige schepen de haven van Aarhus binnen voor een nabespreking van deze Navo-oefening. In deze periode kwam de Marinierskapel aan boord van de Doorman om deel te nemen aan de opnames voor een wervingsfilm. Voor de bemanning van de Doorman en bezoekers uit Denemarken werd door de Marinierskapel een concert verzorgd in de hangaar.

Op dinsdag 27 juni 1961, na vertrek uit Aarhus, liep het Nederlandse deel van de schepen de haven van Stockholm binnen, waar de Doorman voor anker ging. Tijdens een ‘open house’ kreeg de Zweedse bevolking de gelegenheid om de Doorman te bezichtigen.

(foto 4656) Hr.Ms. Karel Doorman voor anker in de haven van Stockholm.

Kort voor het vertrek uit Stockholm op zaterdag 1 juli 1961 werd het schip bezocht door Zweedse Prins Carl Gustav in gezelschap van een grote groep jongeren.

Op zondag 2 juli 1961 embarkeerde per Grumman Tracker vanaf het vliegveld Kastrup, aan boord van de Doorman de Minister van Defensie, Ir. S.H.Visser.

Op donderdag 6 juli 1961 nam de Doorman als een van de 33 schepen deel aan een vlootschouw voor de Nederlandse kust ter hoogte van Scheveningen. De Doorman en de kruiser De Zeven Provincien openden de lange kiellinie waarin de schepen voorbij de pier van Scheveningen voeren. Op deze pier werd de schouw afgenomen door HM Koningin Juliane en ZKH Prins Bernhard en genodigden. Er werd een saluut afgegeven van 35 schoten. Hierna werd door verschillende schepen tussen Hoek van Holland en Scheveningen voor de kust voor anker gegaan.

(foto 5386) Op deze foto de voorste schepen Hr.Ms. De Zeven provincien en Karel Doorman. Verder een ‘fly-past’ van helikopters.

(foto 5387)

(foto 3020) Op deze foto zichtbaar de Doorman en een ‘fly-past’ van vliegtuigen.

(foto 5639) Nogmaals een opname tijdens de vlootschouw voor de kust bij Scheveningen.
Foto Nationaal Archief.

 

Op vrijdag 7 juli 1961 verliet het smaldeel 5 dit vlootverband en liep de haven van Den Helder binnen.

 

Terug naar index reizen & havens.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Wereldreis 1960] [1e Westreis in 1950 (1)] [Oefenreis Middellandse Zee 1954 (1)] [3e Westreis 1959 (1)] ["Fairwind VI" 1961] [Aruba krant 1] [4e Westreis 1962] [Vlootdagen R'dam] ['Pilot light' 1965] ["Perfect Play"] [HAVENS] [Curacao 1] [Curacao 7] [Hamburg] [Gibraltar 1] [Fort de France 1] [San Juan 1] [Brest] [Noorwegen] [Greenock 1] [Rosyth & Edinburgh 1] [Santa Cruz 1] [Istanbul 1] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]