BuiltWithNOF

 

 

(foto 1597) De Karel doorman neemt olie over vanuit de tanker ms Mijdrecht.

(foto 1317) zie onderschrift op de foto.
Foto ontvangen van Herman Repping.

(foto 6445) Nogmaals een opname van de Doorman afgemeerd aan de steiger in Biak.
Foto internet.

(foto 4477) De Doorman voor de kust ten anker. Gezien de tropische boom op de voorgrond en de LW antenne in het miden van de mast, zal dit ook tijdens de wereldreis zijn geweest.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 2399) Binnenkomst van de Doorman op de Nieuwe Waterweg richting Rotterdam. De LW antenne zwart en in het midden van de mast.

 

Na de wereldreis ging de Doorman voor groot onderhoud en aanpassingen naar de werf van Wilton Fijenoord te Schiedam.
Na dit onderhoud, dat duurde tot 10-4-1961, waren er weer diverse aanpassingen van de kenmerken zichtbaar.
De meest in het oog springende verandering was dat de grote LW radarantenne niet meer in het midden van de mast stond, maar dat deze naar achter was verplaatst en voor deze radarantenne een geheel nieuwe TACAN antenne was aangebracht.
Met behulp van deze antenne was het voor de vliegers van de Grumman Trackers mogelijk om de juiste koers terug naar het vliegkampschip te bepalen.
 

(foto 0597) Tekening van de TACAN antenne voor de LW radarantenne.

Gedurende dit onderhoud was er kennelijk ook een verandering aangebracht op het vliegdek. Aan het begin van de landingsbaan waren grote langwerpige gele driehoeken geschilderd. Deze noemen we gemakshalve de ”Fuik”. Voor de vlieger een soort van trechter waar hij zich op moest richten om precies in het midden van de landingsbaan uit te komen.

De eerste oefenreis was van 3-5-1961 tot en met 19-5-1961 naar de Ierse zee en Cherbourg.
Hiervan zijn echter geen foto’s aanwezig.
Hierna de NAVO oefenreis Fairwind 6 van 5-6-1961 tot en met 7-7-1961 met een bezoek aan Stockholm

 

(foto 3053) Aan boord van de Doorman staan twee Sikorsky S-58 helicopters opgesteld, mogelijk gereed voor afvliegen of zojuist opgeland. Aan SB van de Doorman een escorteschip. Zichtbaar de kenmerken Tacan antenne, pennant R81 op de spiegel, vaag de gele “Fuik” driehoeken en aan BB achter op het vliegdek de olieslang geleidegoot.

(foto 4656) De Doorman voor anker in de haven van Stockholm. Op het vliegdek een aantal Grumman Trackers.

Op 6 juli 1961 was het smaldeel 5 terug van de oefenreis Fairwind 6, om deel te nemen aan de vlootschouw voor de kust bij Scheveningen.

(foto 4635) De pier in Scheveningen met rechts op de achtergrond de Karel Doorman tijdens de vlootschouw in 1961.

(foto 3810) De Karel Doorman, een kruiser en een onderzeebootjager in kiellinie tijdens de vlootschouw.
Foto ontvangen van Cees Stuursma.

(foto 5639) Een Sikorsky S-58 helikopter boven de Doorman, op de achtergrond verschillende onderzeebootjagers in kiellinie tijdens de vlootschouw langs de kust bij Scheveningen.

Foto Nationaal Archief

(foto 6028) De Karel doorman in de haven van Halifax. Op het vliegdek staat de Marinierskapel opgesteld, met daar tegenover de gewapende wacht. Op het achterdek verschillende Trackers geparkeerd en achter de Doorman liggen twee onderzeebootjagers afgemeerd. We zien vaag de gele “Fuik” driehoeken.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 5984) De Doorman gezien vanaf een onderzeebootjager tijdens een oefenreis.
Foto ontvangen van Loek Goor.

(foto 2156) De Doorman in volle zee met aan dek een Sikorsky S-58 helekopter en verschillende Grumman Trackers.
Foto ontvangen van Theo Versteeg

(foto 1306) De Doorman in volle zee maar met minder vaart als de foto hierboven, op het voordek enkele geparkeerde Grumman Trackers.
Foto ontvangen van Herman Repping.

 

Naar deel 5.

Terug naar Scheepsfoto's index

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's index] [Indienststelling 1958 (1)] [Uitdienststelling 1968] [Smaldeelschepen index] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]