BuiltWithNOF
Vliegdek en eiland 3

 

(foto 3132) Hier zien we ZKH Prins Bernhard op de vliegbrug van Hr.Ms. Karel Doorman tijdens zijn bezoek aan het smaldeel op 16 juni 1959. De Prins hier in gesprek met het hoofd vliegdienst de kltzv P. van Waart, rechts daarvan de 2e man ltzv 1 A.Bruinsma.
Foto ontvangen via VBM/NOV Trivizier.

(foto 3153) Vliegdek met bemanning in kaki korte broek, dus vermoedelijk een reis naar de West of Nieuw Guinea.
Foto ontvangen van Gijs van Dijk.

(foto 3176) Vliegdek met enkele geparkeerde Grumman Trackers, we zien hier een startkabel, voor het starten van de vliegtuigmotor, op het dek liggen maar (nog) niet aangesloten op het vliegtuig.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3188) Een kleurenopname van het vliegdek en eiland met links een aantal Grumman Trackers in de ‘range’ aan bakboord.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3228) Een aantal Grumman Trackers in de range aan BB op het vliegdek. De vliegers beginnen met hun ‘pre-flight-check’.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3237) Oefening ziek geworden in de lucht. De patiënt (vliegtuig bemanning) wordt met spoed afgevoerd naar de ziekenboeg en op de voorgrond rent de vliegdienstarts mee met de dragers.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3252) Hier zien we een ‘range’ van acht Grumman Trackers aan bakboordzijde van het vliegdek. Ik denk dat hier alle aan boord zijnde ‘stoefs’ staan opgesteld.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

(foto 3763) Overzicht van het vliegdek met links het eiland, ter hoogte van de tractor is de ingang naar het eiland en de vliegcentrale.
Foto ontvangen van Eduard Vernimmen.

(foto 3777) De geparkeerde en afgeschermde Tracker 173 voor het eiland.
Foto ontvangen van Jaap de Moor.

We zien bij:
A. het bord waarop de howda operator kon aflezen wat de gewenste stoomdruk moest worden;
B. de uitbouw van de vliegcentrale om zicht te kunnen verkrijgen over het vliegdek;
C. het bord waarop aangegeven mededelingen voor de dekcrew;
D. de ingang naar het hoofdportaal in het eiland vanaf het vliegdek, hier was o.a. de ingang naar de vliegcentrale en de trap naar boven in het eiland.

(foto 3806) De geparkeerde en aan het vliegdek geborgde Sea Hawk 112, terwijl de Doorman ligt afgemeerd in een haven.
Foto ontvangen van Gerke Hofstra.

 

Naar vliegdek en eiland 4.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Smaldeelschepen index] [Indienststelling 1958 (1)] [De laatste reis 1968 (1)] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]