BuiltWithNOF
Zwaar weer 1

 

Ook aan boord van dit destijds grootste schip van de Koninklijke Marine kon het spoken bij slecht weer. De natuurkrachten trokken zich weinig aan van de imposante aanblik die het vliegkampschip had. Op deze pagina een aantal opnames gemaakt bij slecht weer.

(foto 0610) Het vliegkampschip Hr.Ms. Karel Doorman in zwaar weer. Hier duikt het schip met de boeg in een aanrollende hoge golf. Er ging dan een enorme trilling door het schip. Het voorschip werd hierop omhoog gestuwd door de watermassa van de golf. Er kwam dan vaak ook een enorme hoeveelheid buiswater over het vliegdek. Dit werd een “paaltje pikken” genoemd.

(foto 0612) Hier krijgt men enigszins de indruk van de hoogte van de langs het schip rollende golven.
Foto webmaster.

(foto 0613) Op deze foto zien we een golftop voorbij rollen en zien we ook de diepe dalen tussen de golven. We kennen wel de uitdrukking van huizenhoge golven. Nou dit waren jongens van vele meters hoog.
Foto webmaster.

(foto 0614) Opname op het halfdek van de Doorman. We kunnen op deze foto ook zien dat we het daar ook niet droog hielden bij storm. Afhankelijk van de weersomstandigheden was passage over verschillende open dekken dan verboden.
Foto webmaster.

(foto 1549) Paaltje pikken door de Doorman met Trackers aan dek. Deze Trackers hielden het beslist niet droog.

(foto 2056) De Doorman en dus ook het eiland maken slagzij naar stuurboord.
Foto ontvangen van Piet Admiraal.

(foto 2057) Het was niet altijd zon en zonnebaden. Hier klieft de boeg in de golven en “pikt menig paaltje” mee. Hier gaat het vliegdek door de ‘wastunnel’.
Foto ontvangen van Gerhard van Driesten.

(foto 2058) “Paaltje pikken” door Hr.Ms. Karel Doorman. De ‘stroppenvanger’ of “bridle catcher” is terug gedraaid en ligt plat op het vliegdek.
Foto ontvangen van Rob Becker.

(foto 2059) Nogmaals een “paaltje pikken” door de Doorman. Op de bovenste foto duikt ze in een golf en op de onderste foto ziet men de hoeveelheid zeewater welke over het vliegdek stroomt. In de nevel die daarbij ontstaat zien we een regenboog.
Foto’s ontvangen van Rob Becker.

(foto 4121)

(foto 4122)

(foto 4123)

(foto 2777) Hr.Ms. Karel Doorman ploegend door de golven.
Foto ontvanggen van Ruud Mielard.

(foto 4031) Behoorlijk ruwe zee waarin de Doorman haar weg vervolgde. Foto genomen uit bijna zelfde positie als bovenstaande foto.
Foto ontvangen van Peter de Haan.

(foto 4124)

(foto 4125)

 

Naar zwaar weer 2.

Terug naar index algemeen.

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Algemeen index] [Vliegkampschip index] [Dekken-indeling en index] [Scheepsfoto's 1a] [Smaldeelschepen index] [Indienststelling 1958 (1)] [De laatste reis 1968 (1)] [Scheepshandelingen index] [Onderdelen schip index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]