BuiltWithNOF
Wereldreis Kadopost (2)

 

(docu 0089)

(docu 0090)

 

UIT KADOPOST 32.

In zee, No. 32
Dinsdag 28 juni 1960.
POSITIE: ten 17.30: 31'.30 ZB en 54.00 OL. 70 mijl van Reunion en 210 mijl van Mauritius
KOERS: 050        VAART: 21’

WAT WE DOEN:
Aan de stemming is wel te merken dat Mauritius in zicht begint te komen. De vliegtuigen vlogen er ook aardig op los. Morgen liggen we dan bij Mauritius voor anker en gaan we het eiland en de stad bekijken, waarvoor we twee dagen de tijd hebben.
(Dit laatste geld uiteraard alleen voor div.B. red. )

Filmprogramma voor hedenavond:
Officieren         :vrouwenwereld.
Filmprogramma voor vrijdag:
Onderofficieren  :vrouwenwereld.
KpI’s en mansch. : De avonturen van een goed heertje.

Hedenavond:
Om 20.30 in de briefingroom  : klassiek concert.
Programma: 1. Ouverture "Die Sauberflote van Mozart.
                   2.5e pianoconcert van Beethoven.
                   3. Srituals. Duke Ellington’s orkest met Mahalia Jackson.
Om 20.00 in dagverblijf 2: Bingo.

NIEUWS:
Australië zal, in antwoord op een verzeek van de beheerschapsraad van de VN, onmiddellijk de streefdata noemen voor de verscheidene stadia van vooruitgang op economisch, sociaal en onderwijsgebied in Nieuw Guinea. Vrijdagavond had de beheerschapsraad een resolutie aangenomen om het zelfbestuur in het Australische deel van Nieuw Guinea te bespoedigen.

HOUD JE MOND EN LEES MAAR:
Attentie: ...men bevindt zich momenteel in een zeer apart verblijf genaamd De Meteohut. Hier beweert men het weer te kunnen voorspellen. Dat lukt hen meestal maar ten dele, daar zullen we het echter niet over hebben. Men moet toegeven dat ze de laatste dagen het weersverwachtinkje niet slecht gegokt hebben. Naar verluidt, kunnen we morgen zelfs ZON verwachten, hetgeen we op Mauritius goed kunnen gebruiken.

Als men het meteopersoneel enige tijd gade slaat, constateerd men de vreemdste feiten. Er begeeft zich een meteospecialist naar het vliegdek. In zijn ene hand bevindt zich een soort ratel, die niet ratelt maar piept. Nadat de specialist dit geval enige tijd heeft laten piepen, kijkt hij het lief aan en beweert dan plots de temperatuur te weten. Van deze ingewikkelde manoeuvre teruggekeerd, neemt hij een soort van putsemmer ter hand, loopt wederom naar buiten en slingert de puts, waaraan een touw bevestigd is, buiten boord. Daarna trekt hij de puts weer omhoog en dan wil het wel eens gebeuren dat er zich wat zeewater in de puts bevindt.

Hierin wordt dan een thermodinges (moeilijk woord) geplaatst. Hierop verschijnt de temperatuur van het zeewater.

Toch zal men toegeven dat men hier een behoorlijke vooropleiding voor genoten moet hebben en dat dit voor een leek practisch onbegrijpelijke handelingen zijn.

                                                                   Een machinist.

Aan de bar.
De ene bezoeker tegen de andere: “Je kunt zeggen wat je wilt, maar we hebben toch maar een prachtige vloot.”
“Ja”, zei de ander: “dat ben ik met je eens, maar er is toch maar één Karel Doorman”. Waarop een matroos verzuchtte: “Jammer genoeg wel, anders hadden ze misschien die andere naar Nieuw Guinea gestuurd.”

 

UIT KADOPOST 33.

In zee, No.33.
Vrijdag 1 juli 1960.
POSITIE: ten 18.00: 21-24 ZB en 57-28 OL. 56 mijl ten Zuiden van Mauritius.
KOERS:  060   VAART: 11,5’

WAT WE DOEN :
Hedenochtend hebben we dan Port Louis weer verlaten en ik hoor menigeen de verzuchting slaken: ”Gelukkig wel”. Daarna volop olie geladen en onderweg naar Australië.
Morgen vliegoefeningen volgens programma.

Filmprogramma voor vandaag en morgen:
Vrijdag      :Onderofficieren      :Vrouwenwereld.
                 Kpl’s en mansch.    :De avonturen van een goed heertje.   (18.00 en 20.30)
Zaterdag   :Officieren              :Het schijnproces.
                   Kpl's en mansch.  :Vrouwenwereld.

NIEUWS:
Minister Toxopeus en staatssecretaris Bot hebben gisterenavond een beroep gedaan op het hele Nederlandse volk om de Nieuw Guinea politiek van de regering te steunen. De Eerste Kamer sprak over de defensiemaatregelen voor Nieuw Guinea en het vlagvertoon van de “Karel Doorman”. Admiraal Burke, chef van de Amerikaanse marine, die thans een kort bezoek aan Nederland brengt,  zei het te kunnen begrijpen dat de Karel Doorman tijdelijk aan de nato-strijdkrachten wordt onttrokken. “Het is natuurlijk waar, dat de natovloot erdoor wordt verzwakt, maar tenslotte is de Doorman een Nederlands schip waarmee de regering kan doen wat ze wil op vrije zee”.
Volgens Burke zou Amerika graag een basis hebben in Hollandia.

 

UIT KADOPOST 34.

In zee, No. 34.
Zaterdag 2 ju11 1960.
POSITIE: ten 17.30: 20-15 ZB en 60-24 OL.
KOERS: 025    VAART: 12’

Filmprogramma voor vandaag en morgen:
Zaterdag   :Officieren      :Het schijnproces.
                 Kpl’s en mansch.:Vrouwenwereld. (18.00 en 20.30)
                 Machinisten        :klaverjasdrive in dagverblijf 2 (20.30)
Zondag       :Kpl’s en mansch.:De avonturen van een goed heertje ( 18.00 en 20.00)
                 :Vliegdekparty   :klaverjasdrive in dagverblijf 2 (20.30)

 

UIT KADOPOST 35.

In zee, No. 35.
Maandag 4 juli 1960.
POSITIE: ten 18.15: 21-34 ZB en 71-12 OL.
KOERS: 093    VAART: 17’

WAT WE DOEN:
Vandaag hebben we het grootste deel van de dag doorgebracht met oefeningen alarm en oorlogswacht. Zelfs oefening verlaatrol ontbrak niet op het appel, alhoewel niemand het schip heeft verlaten. Toch is er voor oefening “man over boord” gehouden. Het roer was voor oefening enige malen defect en aan de stuurmachines haperde er voor oefening ook al iets. Vandaag een dag van oefen-complexjes, maar morgen gaan we gewoon door met oefeningen.

Filmprogramma voor vandaag en morgen:
Maandag      :Onderofficieren    :Show-boot.
                   Kpl's en mansch.   :Crime of passien (18.00 en 20.30)
Dinsdag        :Officieren             :Show-boot.
                     Bingo in dagverblijf 2, aanvang 20.30 uur.

NIEUWS:
Het zou op het ogenblik onrealistisch zijn dat de bevolking van Nieuw Guinea binnen 30 tot 40 jaar gereed zou zijn voor zelfbestuur, aldus de mening van de leider van de Australische Labour-partij, Arthur Callwell. Hij reageerde op een recente verklaring van de Australische minister voor overzeese gebiedsdelen, dat de Australische regering de data zou vaststellen voor de verschillende stadia van vooruitgang in Nieuw Guinea.

Voor geheel Indonesië is een verbod afgekomen voor het houden van stakingen en het uitsluiten van vitale ondernemingen.

De op 2 juli gehouden klaverjasdrive in dagverblijf 2, verliep ordelijk en was zeer geslaagd. De uitslag luidt: 1. Joustra-Verstegen 4170 pnt. 2. v.Benten-Vink (4004). 3. Blankestein-Verhoeven (3994) 4. Maten-Steer (3920). 5. Kimmenaede-Arts (3906). 6. Voogt-Boulenois (3851). 7.Assink-Ganzevoort (3739). 8. Dijks-Verbeten (3736).
De troostprijs ging naar Broersen-Vaal.

ATTENTIE: Degene die j.l. vrijdag op BB F-dek, moot 5, 2 boeken heeft gevonden, gelieve deze terug te bezorgen in 5H10-12.

 

UIT KADOPOST 36.

In zee, No.36.
Dinsdag 5 juli 1960.
POSITIE:  ten 17.30:  21-52 ZB en 78-06 OL
KOERS: 103  VAART: 15’

Na vele vlieg-, alarm-, oorlogswacht- en andere oefeningen gaan we weer rustig verder in de richting van Fremantle. Morgen staan ons nog diverse oefeningen te wachten.

Film- en andere O.S.& O. programma’s voor vandaag en morgen:
Dinsdag    :0fficieren       :Showboat.
                 Schepelingen : Bingo in dagverblijf 2 (20.30)
Woensdag :Onderofficieren :Mating game.
                 Kpl's en mansch.:Showboat (18.00 en 20.30)
Klassiek grammofoonplaten concert in de briefingroom, aanvang 20.30.
Programma: Bach:(1e Brandenburgs concert), Mozart: (Aria’s uit Die Zauberflote), Ganned: (Balletmuziek “Margareta”), Mendelsohn: (Vioolconcert)

In ons nummer 32 van 28 juni 1960 plaatsten wij een advertentie, waarop een sollicitatie binnenkwam. Haar brief luidt als volgt:
“Naar Uw geschrijf voor meisje in Kadopost van 28 juni 1960 no.32, heb ik besloten om te dingen mee naar meisje voor alles, nacht en ook wel dag. Mijn naam heet: Ursula Heineken. Ben geboren in Port Louis op 31 ste dag van 4e maand in jaar heel veel. Voor schriften van getuig, U kun vraag bij mijn baas vroeger. Ik sluit in Hier 1 foto en die moet kombaal ja ! Ik hopen U schrijven mij gauw, veel dank,

                                                                 Uw Ursula."

Helaas heeft Ursula geen adres vermeld, zodat het ons niet mogelijk was de foto "kombaal" te sturen. Wat het baantje betreft, kunnen wij haar helaas niet plaatsen, aangezien wij reeds geheel volgeboekt zijn met hofmeesters. Hopende dat Ursula deze regelen onder ogen zal krijgen, zodat zij alsnog haar foto kan komen afhalen. Red.

 

UIT KADOPOST 37.

In zee, No.37
Donderdag 7 juli 1960.
POSITIE: ten 17.30: 23-26 ZB en 89-55 OL
KOERS: 135    VAART: 16'

WAT WE DOEN:
Gisteren en vandaag vlieg-, alarm- en oorlogswacht oefeningen gehouden.
We gaan er morgen rustig mee door. Fremantle begint al aardig naderbij te komen.

Film- en andere O.S.& O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Donderdag      :Klaverjasdrive in dagverblijf 2 (20.30)
                       Officieren      :Mating game.
Vrijdag            :Onderofficieren :Crime of passion.
                         Kpl's en mansch. :Mating game.

NIEUWS:
Naar aanleiding van berichten uit de Engelse pers dat Nederlandse scheepvaartondernemingen een soort vrachttarievenoorlog zouden willen ontketenen als hun schepen geen groter aandeel zouden krijgen in het verkeer met het verre Oosten, hebben Nederlandse reders medegedeeld dat, zij “redelijke compensatie” zoeken voor hun, in het verkeer met Indonesië, geleden verliezen. Zij zijn van plan de Far Eastern Freight Conference per 1 augustus te verlaten als de besprekingen inzake uitbreiding van hun laadrechten en van het aantal aanleghavens geen succes hebben.
Een woordvoerder van de maatschappijen zei dat buitenlandse scheepvaartondernemingen het aandeel van de Nederlandse maatschappijen in het verkeer op Indonesië hebben overgenomen. De compensatie wordt voornamelijk gezocht in het verkeer met China, Japan en Hongkong.

 

UIT KADOPOST 38.

In zee. No.38
Zaterdag 9 jul1 1960,
POSITIE: ten 18.00: 29° ZB en 100° OL.
KOERS: 100    VAART:  15'

Film- en andere O.S.& O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Zaterdag       :Officieren      :Crime of passion.
                   Squadron 860 :klaverjasdrive in dagverblijf 2 (18.00 -21.30)
Zondag         Kpl’s en mansch.: Nader bekend te maken.
Quiz:  zaterdagavond om 19.30, u1t te zenden over de amusementsradio, eventueel met deelneming van de overige smaldeelschepen. Teams van max. 6 man kunnen hieraan deelnemen. Verdere bijzonderheden volgen via de amusementradio.
Volleybal: Dit weekend wordt het competitieprogramma voortgezet.

NIEUWS:
Met de N.V. Bruggenbouw is thans volledige overeenstemming bereikt over de bouw van een brug over het Haringvliet bij Numansdorp. De volgende week zullen de overeenkomsten worden getekend. De brug en de aansluitende wegen zullen rond 1 juli 1964 voltooid kunnen zijn. Een en ander heeft minister Korthals (verkeer en waterstaat) woensdag in de eerste kamer meegedeeld.

Door de ongunstige weersomstandigheden is men er nog steeds niet in geslaagd een overzicht te krijgen van de stormschade aan de Scheveningse pier in aanbouw. Inmiddels heeft men heimachines opgesteld en overweegt men zonodig dag en nacht te gaan werken. Ondanks de grote tegenslag wil men toch trachten het werk op 1 april 1961 gereed te hebben.

 

UIT KADPOST 39.

In zee. No.39                                Maandag, 11 juli 1960.
POSITIE: ten 16.00: 30;50 ZB en 112.05 OL, 180 mijl van Perth.
KOERS: 110        VAART: 17'

Van de redactie
Dit is weer een speciale editie van het dagblad de KADOPOST, handelende over Australië en wel speciaal over de havenstad Fremantle. De hoofdstad van het district, Perth, valt ook onder deze beschrijving, gezien deze stad slechts 18 kilometer van Fremantle verwijderd ligt.
Na ruim een week van vlieg-, oorlogswacht- en alarmoefeningen zullen wij, samen met de andere schepen van het smaldeel, ons lang verwachte en bij voorbaat al veel besproken bezoek aan Fremantle brengen. Voor allen, die regelmatig dit blad lezen, zijn de mysteries van de Australische  flora en fauna al lang geen mysteries meer.

Volleybalcompetitie DMAN:
Aangezien van de verliezerspool ieder team, m.u.v. Two Stars, minstens 1 wedstrijd heeft verloren en de Two Stars alle wedstrijden heeft gewonnen, zijn de Two Stars met ingang van heden gepromoveerd naar de winnaarspoel. De competitie in de verliezerspool wordt normaal voortgezet.
Uitslagen van het afgelopen weekend: Hunters-Rara’s 0-2, Bisons-Graaiers 1-2, Two Stars-Moscatello's 2-0, Hunters-Bisons 1-2, Rara’s-Two Stars 0-2, Graaiers-Moscatello’s 2-0, RaRa’s-Bisons 2-1, Hunters-Graaiers 0-2, Rara’s-Graaiers 1-2, Bisons-Henkies 2-0, Two Stars-Hunters 2-0, Bisons-Two Stars 0-2, Team Brothers-Sq.2 Team A 2-0, VCSport-Bleu Pacific Boys 1-2.

Stand in de verliezerspoel is:
Two Stars 12 uit 6           Moscatello’s 2 uit 4
Graaiers   10 uit 6          Henkies      2 uit 4
Bisons       6 uit 6          Hunters      2 uit 5
Ra Ra’s      4 uit 5

Stand in de winnaarspoel is:
Team Brothers  6 uit 3      Sq 2 Team A    2 uit 3
Allerhande         2 uit 1       NGID Team     0 uit 1
Blue Pac.Boys    2 uit 2       VC Sport          0 uit 2
Team Onderoff. 2 uit 2

 

UIT KADOPOST 40.

In zee, No. 40.
Maandag 18 juli 1960.
POSITIE: ten 18.00: 33-14.8 ZB en 114-44 OL. Op 22,8 mijl van Kaap Naturalite.
KOERS: 201        VAART: 15'

WAT WE DOEN:
Fremantle behoort weer tot het verleden. We zijn weer overgeschakeld naar de dagelijkse oefeningen en de zeewacht. Maar we kunnen nu teren op een prettige tijd, die we te danken hebben aan de Hollandse kolonie van West Australië. De hartelijkheid en de spontaniteit waarmee wij ontvangen werden, de organisatie van diverse evenementen en de enorme overvloed van uitnodigingen voor het weekend waren een verrassing waar we met dankbaarheid aan terug denken. Wij zullen dit niet vergeten Nederlanders in Australië. Velen onder ons hebben vele vrienden gemaakt, hetgeen niet moeilijk was te noemen met een dergelijke leuke, vlotte en hartelijke Nederlandse kolonie. Wij hopen dat die velen onder ons, die dit ondervonden hebben, die vrienden in Australië niet zullen vergeten. We zijn dan nu onderweg naar Hollandia, die wij via de Zuid- en Oostkant van Australië hopen te bereiken. De koude, die wij vanmorgen bij het vertrek ondervonden, zal dan spoedig overgaan in tropische warmte. (Red.)

Film- en andere O.S.& O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Maandag      : Onderofficieren      :Opstand achter de tralies.
                     Kpl’s en mansch.   :Hilda Crain ten voeten uit. (18.00 en 20.30)
Dinsdag        : Officieren              : Hilda Crain ten voeten uit.
                     In dagverblijf 2        : Bingo. Aanvang 20.30 uur.
Voor a.s. Donderdag staat er weer een klaverjasdrive op het programma. Opgeven voor woensdag 16.00 uur op bur. O.S.&O.
Bij voldoende deelname wordt er een bridgedrive georganiseerd voor onderoff. Kpl’s en manschappen. Opgave van de paren voor vrijdag 16.00 uur.

NIEUWS:
Australië  en Indonesië zullen gezamenlijk een onderzoek instellen in de zeeën tussen de beide landen en rond de Indonesische Archipel. Dit zal,  volgens de Australische minister van marine, geheimen onthullen in  ’s werelds minst bekende wateren.

 

UIT KADPOST 41.

In zee, No. 41.
Dinsdag 19 juli 1960.
POSITIE: ten 17.30: 35-55 ZB en 119-38 OL.
KOERS: 100        VAART:  17’

Film en andere O.S.&O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Dinsdag    :Officieren    : Hilde Crane ten voeten uit.
                 In dagverblijf 2 :JBingo. Aanvang 20.30.
Woensdag :Onderofficieren : Hilde Crane ten voeten uit.
                 Kpl’’s en mansch. :Opstand achter de tralies. (18.00 en 20.30)
                 Briefingroom :Klassiek grammofoonplatenconcert. Aanvang 20.30.

NIEUWS:
Fremantle: Het vliegdekschip Karel Doorman is dinsdag zonder ongelukken op eigen kracht :in Fremantle gemeerd nadat plaatselijke bonden van zeelieden hadden bsloten dat er geen sleepbootassistentie zou verleend worden. Het schip maakte in de haven gebruik van vliegtuigpropellers om de wendbaarheid te vergroten. Een grote menigte, waaronder veel Nederlanders, juichte aan de wal het staaltje van zeemanschap uitbundig toe. Karel Doorman en de jagers Groningen en Limburg blijven zes dagen alvorens naar Nieuw Guinea door te varen (uit de Nederlandse kranten)

Een van de opvarenden van de Karel Doorman ontving het hieronder afgedrukte briefje van een meisje van 7 jaar. De tekst spreekt voor zichzelf en het lijkt ons niet te veel gezegd indien we deze van toepassing verklaren op allen die zich verdienstelijk hebben gemaakt de goede naam van Nederland in Australië hoog te houden en in het bijzonder natuurlijk op de organisatoren van het zeer geslaagde kinderfeest.

“Lieve meneer…..Dank u wel voor het mooie feest op uw schip. Het was een heerlijke middag en ik was blij die film van Holland te zien want ik ben daar nooit geweest. Ik hoop dat u een prettig weekend had. Heel veel groeten van       Yolanthe”.

Programma voor het klassieke grammofoonplatenconcert op woensdag 20 juli ten 20.30:
1. Peer Gynt suites no 1 en 2 van Grieg.
2. Celloconcert  in B klein: Dvorak.
3. Fragmenten uit Porgy and Bess van Gershwin.

 

UIT KADOPOST 42.

In zee, No. 42
Woensdag 20 juli 1960
POSITIE: ten 17.30: 36-58 ZB en 127-10 OL.
KOERS: 100    VAART: 19

Het weer is niet, wat je noemt, mooi. Over de omroep werd medegedeeld dat passage over het vliegdek en de opendekken op het G-dek aan BB-zijde verboden is. Passage naar voren en naar achteren geschiedt over het F-dek.
In verband met de slechtere weersomstandigheden zal de vliegrol wel niet doorgaan.

Film en andere O.S.&O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Woensdag     :Onderofficieren   :Hilda Crane ten voeten uit.
                     Kpl’s en mansch. :Ostand achter de tralies (18.00 en 20.30)
                     In de briefingroom ten 20.30 klassiek grammofoonplatenconcert.
Donderdag      :Officieren   :Opstand achter de tralies.
Onderoff. , Kpl’s en manschappen: Klaverjasdrive in dagverblijf 2. Aanvang 20.30 uur.

Het weer:
Een stormdepressie ten ZW van Fremantle trekt in ZO richting naar de Australische bocht.
De weersverwachting van vanavond tot morgenavond: Veel bewolking en vooral geduren de nacht regen. Noordoostelijke wind, later Noordwestelijke wind. 30 -40 Kts. Beaufort 7 -8. Zicht 3 -5 mijl. Aanschietende zee later wellicht wilde zee.
Deining matig lang, matig hoog uit ZZW.
Het weer in Nederland: Half tot Zwaar bewolkt en buiig. Noordelijke wind. Temp. 16,9

Meneer de Bruin, die veel liefde had voor de Nederlandse taal, corrigeerde steeds zijn vrouw als ze verkeerde woorden gebruikte. Op een dag betrapte ze hem toen hij in de tuin het dienstmeisje kuste.
"Kees", riep ze, "ik ben verrast".
"Nee liefste", zei meneer de Bruin, "jij bent ontsteld, ik ben verrast".

Matroos Jansen loopt dronken op straat. Iemand passeerde hem en hij riep: “Hé, roep even een taxi voor me.” De man die passeerde zei: “Hoe durf je man ik ben een schout bij nacht”. Waarop Jansen antwoorde: “Dat is ook goed, stuur dan de Doorman maar, ik heb haast”

 

UIT KADOPOST 43.

In zee. No. 43.
Donderdag 21 juli 1960.
POSITIE: ten 17.30: 38-20 ZB en 130-10 OL (Midden van de Australische Bocht).
KOERS:  096     VAART: 15'

Film en andere O.S.&O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Donderdag    :Officieren    :Opstand achter de tra1ies.
                     Onderoff., Kpl’s en manschappen:Klaverjasdrive in dagverblijf 2. Aanvang
20.30.
Vrijdag          :Onderofficieren : Rivalen der manege.
                   Kpl's en mansch.:Paniek in Gibraltar. (18.00 en 20.30).

Het weer:
Weersverwachting voor hedenavond, geldig tot morgenavond:
Weer: veel bewolking met enkele opklaringen, afgewisseld door buien.
Wind: West tot Noordwest. 25 -30 kts. Beaufort 6 -7. Tijdelijk 30 -40.
Zicht: 5 - 7 zeemijlen. In buien 1 - 2.
Zee: Aanschietende zee. Temperatuur zeewater 13 graden C.
Deining: Kort, matig hoog uit verschillende richtingen.

NIEUWS:
Tengevolge van een aanvaring tussen twee Amerikaanse torpedobootjagers voor de kust van Newportbeach zijn 11 mensen omgekomen en zeker 10 gewond.
De 2200 ton metende Collett trof de 2100 ton metende Ammen aan bakboordszijde, Waardoor water de machinekamer binnenstroomde en het schip zware slagzij maakte.

De vakvereniging van de werknemers bij Unilever in Indonesië, die 4000 leden telt heeft er bij de regering op aangedrongen dat zij beslag zal leggen op Nederlandse aandelen in de gemengde Nederlands-Britse onderneming als vergeldingsmaatregel voor het zenden van troepen naar Nieuw Guinea.

West Duitsland zal Indonesië bij zijn economische hulp helpen, aldus een communique dat werd uitgegeven na de besprekingen tussen de minister van economische zaken, Ehrhard en de minister van opbouw Saleh.

Uit het hoofdkwartier van de generale staf maakt het opperbevel van het Korps Mariniers bekend:
Vrij grote eenheden zijn er na langdurige en hardnekkige strijd in geslaagd een vijandelijke wielrijder tot afstappen te dwingen. Zijn voertuig werd tot de grond toe vernield; de bel werd door de stootsectie tot zwijgen gebracht, terwijl het stuur werd buitgemaakt. Ook het frame en de dynamo vielen in onze handen. Het ventielslangetje werd door de M.L.D. met bommen vernield.
De commandant van het 13° INBAT heeft zich in deze strijd bijzonder onderscheiden door op heldhaftige wijze een gaatje in de band te prikken. In deze succesvolle aanval heeft het "kogelvangers-regiment" een groot aandeel gehad, doordat het in de tijgersluipgang de wielrijder ongezien wist te omsingelen.
De eigen verliezen zijn gering: slechts enige uniformknopen worden vermist.
Naar wij voorts vernomen wordt er om het achterlichtje nog hevig gevochten. Aldus luidde het verslag van onze oorlogscorrespondent.
Laten wij hopen dat de strijd om het achterlichtje niet tevergeefs is.

Twee vrienden kochten samen een klok, maar het ding liep slecht en stond ieder ogenblik stil. Een van hen haalde toen het uurwerk uit elkaar en vond er een dode vlieg binnenin. "Aha", riep hij uit  "Geen wonder dat die klok niet liep. De machinist is dood."

Een multimiljonair uit Texas maakte een reis om de wereld in zijn eigen straalvliegtuig. Vliegend boven een grote stad, zei de piloot: “Hier vlak onder U ligt Londen meneer”.
"Bespaar me de details" , snauwde de grote man. "Noem alleen het continent. "

 

UIT KADOPOST 44.

In zee, No. 44
Vrijdag 22 juli 1960.
POSITIE:  ten 17.30: 38-45 ZB en 141-50 OL
KOERS: 106          VAART: 12’

Film en andere 0.S.&. O.-programma' s voor vandaag en morgen:
Vrijdag          :Onderofficieren    :Rivalen der manege.
                     Kpl’s en mansch.: Paniek in Gibraltar (18.00 en 20.30) Gaat niet
door wegens  werkzaamheden.
Zaterdag       :Officieren           :Paniek in Gibraltar.
                     Kpl’s en mansch. :Rivalen der manege (18.00 en 20.30)

Het was tot vandaag 16.00 uur opgeven voor paren voor de bridgedrive. Er zijn slechts zeven paren te voorschijn gekomen en dat is niet genoeg om de drive te laten doorgaan. Ook voor beginnende bridgers is dit een goede gelegenheid om wat te leren. Zoek je partner en meld je aan voor de bridgedrive. Bij voldoende deelname wordt deze gehouden op zondag 24 juli in dagverblijf 2, aanvang om 20.30.

Het weer:
Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond :
Weer : veel bewolking met enkele buien, afgewisseld door opklaringen.
Wind: ZZW. 25 -35 Kts. Beaufort: 6 - 7.
Zicht: 6 - 8 zeemijlen. In buien 1 - 2 zeemijlen.
Zee  : Aanschietende zee. Temp. 13 gr.C.
Deining: Matig lang, matig hoog, uit ZZW.

HET NIEUWS:
De Amerikaanse marine heeft voor het eerst van een zich onder water bevindende onderzeeboot de Polaris raket gelanceerd.
De acht meter lange en 14 ton wegende raket is gelanceerd door middel van samengeperste lucht en boven water trad de eigenlijke aandrijving pas in werking.
De marineleiding maakte later bekend dat de proef volledig is geslaagd en dat de raket zijn doel heeft bereikt.

President Soekarno van Indonesië heeft een commissie ingesteld, die tot taak heeft een plan op te stellen voor de "bevrijding van West Irian"
President Soekarno heeft de leiders van de Masjumi en de socialistische party gewaarschuwd dat hun partijen zouden worden verboden als zij niet openlijk opstandige bewegingen veroordeelden en zich niet schaarden achter het beginsel van de geleide democratie. Zij kregen 8 dagen om hun positie uiteen te zetten.

Uit  het journaal:
Wie haast heeft - krijgt drie maanden Nieuwersluis.
Oost West - Soekarno de pest.
Zoals het klokje thuis tikt - eten wij jam.
De appel - valt op baksgewijs. De morgenstond - is bij ons niet gezien.
Spreken is zilver en zwijgen is -  een militair.
Wie de schoen past - gooit zijn jekker overboord.
Verbeter de wereld, begin bij – de mariniers.
Wie een kuil graaft voor een ander - gooit hem zelf dicht.
De pot verwijt de ketel dat – er marinekoffie in zit.
Beter één potje in je hand dan tien in de toko.
Holle vaten - drinken Heinekens bier.
Wie met vuur speelt – gaat bij de marinebrandweer.

Een man en zijn vrouw bekeken een schilderij, waaronder stond: “Voorjaar”.
Het schilderij stelde een dame voor, die slechts “gekleed”  was in een paar bladeren.
Plotseling vinnigde de vrouw: “Waar wacht je eigenlijk op? Op de herfst?”

Het stelen van een kus leidt somtijds tot een huwelijk……. Een zeer duidelijk voorbeeld van schuld en boete.

 

UIT KADOPOST 45.

In zee, No.45
Zaterdag 23 ju1i 1960.
POSITIE: ten 18.00: 2 mijl ten zuiden van de ZO-punt van Australië.
KOERS:  075   VAART: 23’

Film en andere O.S.&.0.-programma’s voor vandaag en morgen:
Zaterdag   :Officieren          : Paniek in Gibraltar.
                 Kpl's en mansch.: Rivalen der manege (18.00 en 20.30)
Zondag       :Officieren         : Rivalen der manege.
                   Onderofficieren : Paniek in Gibraltar.
                   Kpl’s en mansch.: Nader bekend te maken.

Het weer:
Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond:
Weer : wisselend bewolkt met opklaringen, doch vooral aanvankelijk enkele buien.
Wind : West tot Zuidwest. 20 -25 kts. Beaufort 6. Geleidelijk Zuidwest tot Zuid.
Zicht: 10 - 12 zeemijl. In buien 1 - 2 zeemijl.
Zee: aanschietende, later golvende zee. Temp. 12 gr.C, later 13 gr.C.
Deining: Kort, laag uit ZW.

HET NIEUWS:          Maandag ten 07.30 postsluiten

Donderdag is te Den Haag het 700.000 ste TV-toestel geregistreerd.

Het weer in Nederland: Veranderlijke bewolking en buiig. Westenwind. Temp. 17,6.

Op een trektocht door Spanje wilde ik een gedeelte met de trein reizen en ik dacht verstandig te doen door van tevoren een kaartje voor een bepaalde dag te kopen.
Toen de conducteur van de trein mijn kaartje controleerde maakte hij een vreselijk misbaar waar ik niets van snapte. Een medereiziger was zo bereidwillig zijn woordenvloed voor mij te vertalen: "Hij zegt dat dit de trein van gisteren is en dat U een kaartje hebt voor de trein van vandaag, die niet eerder dan morgen verwacht wordt."

 

UIT KADOPOST 46.

In zee. No. 46.
Maandag 25 juli 1960.
POSITIE: ten 17.30: 32-30 ZB en 152-57 OL
KOERS: 015          VAART: 17'

Film en andere O.S.&.O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Maandag      :Onderofficieren   : De terugkeer van de onzichtbare man.
                     Kpl's en mansch.  :Paniek in Gibraltar (18.00 en 20.30)
Dinsdag        :Officieren             :De terugkeer van de onzichtbare man.
                     Kpl’s en mansch.  :Bingo in dagverblijf 2. (20.30)

Bekendmaking 0.S.&.0. no.28/60 geeft enige recreaties en een hoop bijzonderheden ten beste. Men kan er zwemmen, tennissen, naar de bios gaan en het Chr.Militair Tehuis bezoeken voor een koele dronk of een partijtje biljard. Er zijn een vijftal bustochten naar het Sentanimeer georganiseerd. Daar staan twee uitspanningen: “Meerzicht”  en “Bellevue”, zodat er koel vocht voor uitwendig- en inwendig gebruik aanwezig is. De omgeving is daar erg mooi, dus foto- en filmliefhebbers zorg dat je er ook bij komt.

Voetbalwedstrijden zijn er ook al, DMAN 1 speelt op dinsdag tegen VBH. Dit is bijzonder interessant, want men kan dan zien hoe een papoea  voetbalt. Het is voor een Hollander erg moeilijk om tegen die lieden te spelen, vooral de eerste wedstrijd. Je kunt dan beter eerst de kat eens uit de boom kijken en de mensen die daar ervaring in hebben die eerste wedstrijd maar laten opknappen, anders is de mogelijkheid niet uitgesloten dat je de eerste maanden naast het veld staat inplaats van erop.

Er worden liefhebbers gevraagd voor de tenniswedstrijden, waterpolo-, zeil- en volleybalwedstrijden. Het veteranenlegioen geeft iedere avond toneel en cabaret ten beste. Er wordt voor “enkele” korporaals en manschappen een dansavond in elkaar gezet en verder staat er nog op het programma dat er teamwedstrijden zijn voor geweer/pistoolschieten, tafeltennis en badminton. Een vreselijk uitgebreid programma, maar voor elk wat wils.

Het weer:
Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond:
Weer:  licht bewolkt tot helder.
Wind: Zwak - veranderlijk. Verwachting: Noordwesten wind, aanvankelijk zwak later zwak tot
matig. B 2 -3.
Zicht: 20 - 30 zeemijlen.
Zee  : kabbelend.  Temp. 19 -20 graden C.
Deining: Kort en laag uit Zuid.

NIEUWS:
Het weer in Nederland: Vrij veel bewolking met nu en dan regen of onweersbuien. Later vanuit het Westen enkele opklaringen. Temperatuur van 16 tot 20 graden. Matige Westelijke wind.

Het Braziliaanse vliegdekschip "Minas Gerais" , dat bij Verolme verbouwd werd, zal op dinsdag 26 juli zee kiezen voor een proefvaart. De 650 manschappen zijn dan aan boord. De verbouwing heeft drie jaar geduurd en miljoenen gekost. Het schip heeft een totaal nieuwe opbouw gekregen. Het vliegdek is verbreed, er zijn nieuwe vliegtuigliften gekomen, nieuwe bemanningsverblijven en zo meer.
Ook is er een andere katapultinstallatie aangebracht. Om de aanvangssnelheid van vliegtuigen en vooral van straaljagers te vergroten was het nodig over te gaan tot het gebruik van een stoomkatapult.

 

UIT KADOPOST 47.

In zee. No.47.
Dinsdag 26 juli 1960.
POSITIE:  ten 17.30: 27-40 ZB en 154-20 OL
KOERS: 015          VAART: 17’

Film en andere O.S.&.0.-programma’s voor vandaag en morgen:
Dinsdag        :Officieren          : De terugkeer van de onzichtbare man.
                     Kpl's en mansch. : Bingo in dagverblijf 2 (20.30)
Woensdag     :Onderofficieren : Baai der geheimen.
                     Kpl's en mansch. : De terugkeer van de onzichtbare man.(18.00 en 20.30)
Klassiek grammofoonplatenconcert op woensdagavond. Aanvang 20.30 in de briefingroom.

Het weer:
Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond
Weer : Opklaringen, doch enkele buien.
Wind : Zuid-oost, 10- 20 knopen Beaufort: 4- 5
Zicht : 15 zeemijlen
Zee  : Golvend          TEMPERATUUR: 20 C.
Deining: Kort, laag uit ZO

HET NIEUWS:
De defensiecommissie uit de tweede kamer en de Chef van de generale staf brengen een bezoek aan La Courtine in Frankrijk waar onderdelen van de Nederlandse landmacht oefenen.

De KLM zal met ingang van 1 januari 1961 de werkweek voor grond personeel van 48 uur tot 43 uur verkorten en de vrije zaterdag invoeren.

De Sjah van Perzië heeft zaterdag bekend gemaakt dat zijn land Israël heeft erkend.

Een bijzonder gerechtshof te Djakarta heeft zeven mannen, die worden beschuldigd van een comlplot om Soekarno te ontvoeren, veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van zes tot vijftien jaar.

Het weer in Nederland:Wisselend bewolkt. Droog weer. Matige Zuidelijke wind. Temperatuur 19 graden.

Wist U:
dat er nu snorrevet in de toko verkrijgbaar is ? Alleen tegen gepast geld.
dat de plaat van Tom Manders een verandering ondergaat ?
dat het nu geworden is: “zorg dat je bij de ABCD komt ?
dat er een monteur de spanning kwam zetten op het diepgansbord in de ABCD-centale ?
dat er iemand nu nog een sleutel loopt te zoeken van de achterdeur van moot zeven ?
dat de verfwedstrijd overgeslagen is naar de mootploegen ?
dat de langste man aan boord ook op de kabelbanen kijkt of er geen vuil op ligt ?
dat er ook een bos groeit en leeft op de Doorman ?

Piekerend over wat hij zijn meisje voor haar verjaardag moest geven, vroeg hij raad aan zijn moeder. “Moeder”, zei hij, “als U morgen zestien jaar werd, wat zou u dan graag willen hebben?”  Haar hartgrondige antwoord: “Niets anders meer!”

 

UIT KADOPOST 48.

In zee. No.48.
Woensdag 27 juli 1960.
POSITIE: ten 17.30: 21-53 ZB en 156-33 OL
KOERS: 345          VAART: 23’

Hedenmorgen zijn we de Zuiderkeerkring in Noordelijke richting gepasseerd.

Film en andere O.S.&.0.-programma’s voor vandaag en morgen.
Woensdag     :Onderofficieren       :Baai der geheimen.
                     Kpl' s en mansch. :De terugkeer van de onzichtbare man (18.00 en 20.30)
                     In dagverblijf 2  :postzegelruilbeurs ten 20.30
                     Briefingroom      : Klassiek grammofoonplatenconcert ten 20.30
Donderdag    :Officieren         : Alle Italianen zijn gek.
                   Onderoff.,Kpl's en manschappen: klaverjasdrive in dagverblijf 2 ten 20.30

Schietwedstrijden in Hollandia:
Geweerschieten: 4 teams van elk 5 man
Pistoolschieten: 4 teams van elk 5 man, opgeven voor vrijdag 29 juli 12.00 uur.
Vooroefenen voor pistoolschutters op vrijdag c.f. dagelijkse orders.

Scheepscabaret:
Er zal een cabaretgezelschap geformeerd worden indien er genoeg komiekelingen, toneelspelers, conferenciers en zangers aan boord aanwezig zijn. Een ontspanningsavond in samenwerking met de scheepsband wordt er dan in het vooruitzicht gesteld.

Scheepsband:
Het ligt in de bedoeling om zaterdag a.s. de scheepsband op het vliegdek te laten optreden. Kleinkunstenaars hebben dan tevens de gelegenheid hun kunnen te tonen. Indien deze voorstelling doorgaat zal de filmvoorstelling van 20.30 uur komen te vervallen. Getracht zal worden om de gezelligheid te verhogen door verkoop van bier aan dek, indien daar toestemming voor wordt gekregen.

Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond:
Weer : veranderlijke bewolking met overwegend lichte buien.
Wind: Zuidoostelijke wind. 15 - 30 Kts. B-5
Zicht: 15 zeemijl. In buien af en toe 1 zeemijl.
Zee  : Golvend tot zee. Temp. 22,5 graden C.
Deining: Kort, laag uit ZO.

NIEUWS:
Het Braziliaanse vliegdekmoederschip "Minas Gerais" heeft gisterenmiddag de Rozenburgwerf van Verolme verlaten voor een proefvaart die 4 weken zal duren. De verbouwing van het 18.000 ton metende schip duurde 3 jaar en heeft 68 (??) miljoen gulden gekost. Eind november wordt het schip in Brazilië verwacht.

 

UIT KADOPOST 49.

In zee. No.49.
Donderdag 28 juli 1960.
POSITIE: ten 18.00: 15-32 ZB en 152-45 OL
KOERS: 351         VAART: 15'

Film en andere O.S.&.0.-programma’s voor vandaag en morgen:
Donderdag      :Officieren     : Alle Italianen zijn gek.
                     O.Off. Kpl's
                     en manschappen: klaverjasdrive in dagverblijf 2 (20.30)
Vrijdag          :Onderofficieren   :l Salvo der dapperen.
                     Kpl’s en mansch.: Alle Italianen zijn gek (18.00 en 20.30)

OEFENINGEN
Vanmiddag is het voor oefening alarm geweest. Leuk. Torpedotreffer in moot 5 aan SB gehad. Enig het "gat" gedicht met een splinterbak en het compartiment lens gepompt. Niks aan de hand. De Doorman vaart weer verder alsof er niets gebeurd is.

Zou die torpedo werkelijk ze heel erg klein geweest zijn? Een drie-achtste, of zo. Volgens mij was het een gewone sigaar van 15 cent bij Jan om de hoek. Het gat zullen ze dan wel met een vreetbak gedicht hebben.
                                                                                             Roel.

Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond:
Weer : veranderlijke bewolking met verspreide buien.
Wind : OZO. 15- 20 kts. Beaufort: 4- 5
Zicht : 25 zeemijlen, doch in buien 2 zeemijlen.
Zee  : golvend. Temperatuur zeewater 25 -26 graden C.
Deining: Kort, laag uit verschillende richtingen.

HET NIEUWS:
Een woordvoerder van de minister van buitenlandse zaken heeft vandaag, in antwoord op een vraag naar aanleiding van de persberichten, meegedeeld dat de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiger te Djakarta, de heer Frowein, vrijdag in een nota aan de Indonesische regering andermaal heeft gezegd dat Nederland geen agressieve bedoelingen jegens Indonesië heeft. De Nederlandse nota is een antwoord op de Indonesische protestnota van 3 juni over de reis van de "Karel Doorman" naar Nederlands Nieuw Guinea en de versterking van de defensie van dat gebied.

Geleidelijk aan zullen steeds meer overheidsdienaren, die tot dusver hun salaris elke week thuis brachten, het loon van hun nijvere arbeid maandelijks ontvangen. De minister van binnenlandse zaken heeft dat nu eenmaal graag omdat hij loonadministratie wil vereenvoudigen, men kan ook zeggen: goedkoper maken.

Het weer in Nederland: matige Westelijke wind. Temperatuur 19,2 graden C.

 

UIT KADOPOST 50.

In zee. No. 50.
Vrijdag, 29 juli 1960.
POSITIE : ten 17.30 : 10-40 ZB en 152-05 OL
KOERS: 335        VAART:17'

Film en andere O.S.&.O.-programma’s voor vandaag en morgen:
Vrijdag    :Onderofficieren      :Salvo der dapperen.
             Kpl's en mansch.  : Alle Italianen zijn gek. (18.00 en 20.30) 
Zaterdag :Officieren           :Baai der geheimen.
               Kpl's en mansch. :Salvo der dapperen (18.00 en 20.30) - ,
               Machinisten        :klaverjasdrive in dagverblijf 2 (20.30)

Weersverwachting van hedenavond tot morgenavond:
Weer : veranderende bewolking met enkele buien.
Wind :OZO. Aanvankelijk 20- 25 kts. B. 5-6. Geleidelijk 15-20 kts. B. 4-5
Zicht : 15- 20 zeemijlen. In buien 1- 3 zeemijlen.
Zee  : Golvend. Temperatuur zeewater 27 graden C.
Deining: Kort , laag, voornamelijk uit Oost.

Wist U:
dat u met ingang van 1 augustus, door twee brieven naar huis te schrijven, één biertje kunt verdienen ?

 

Naar overzicht.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Wereldreis 1960] [1e Westreis in 1950 (1)] [Oefenreis Middellandse Zee 1954 (1)] [3e Westreis 1959 (1)] ["Fairwind VI" 1961] [Aruba krant 1] [4e Westreis 1962] [Vlootdagen R'dam] ['Pilot light' 1965] ["Perfect Play"] [HAVENS] [Curacao 1] [Curacao 7] [Hamburg] [Gibraltar 1] [Fort de France 1] [San Juan 1] [Brest] [Noorwegen] [Greenock 1] [Rosyth & Edinburgh 1] [Santa Cruz 1] [Istanbul 1] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]