BuiltWithNOF
Wereldreis Kadopost (4)

 

(docu 0092)

 

vervolg UIT KADOPOST 71.

NIEUWS:
De Indonesische minister van defensie, Generaal Abdoel Haris Nasution, heeft in Hongkong verklaard dat hij in Japan gesproken heeft over de aanschaf van militair materiaal, doch geen wapens. Als voorbeeld noemde hij radio-uitrusting.

Twintig mijl buiten Sydney is dinsdag een houten schip met munitie, die over boord moest worden gezet, in de lucht gevlogen. Twee matrozen worden vermist. Er zijn twee zwaar en verscheidene licht gewonden.

Aan boord van het passagierschip “Himalaya”, op weg van Australië naar Engeland, is maandag in Colombo een man aangehouden in verband met do ontvoering van de 8-jarige jongen Graham Thorne uit Sydney in juli j.l. Het jongetje dat in augustus dood werd aangetroffen, werd ontvoerd nadat zijn vader in een loterij 800.000 gulden had gewonnen. De ontvoerder vroeg een losprijs van 200.000 guldon. Volgens de persberichten is hij een in Australië genaturaliseerde Hongaar.

Adolf Eichmann zal worden opgehangen als hij schuldig wordt bevonden aan de moord op 6 miljoen joden. Dit deelde Jehosje Eisenberg, president van de Israëlische gerechtshoven, mee.

 

UIT KADOPOST 73.

In zee. No.73.
Vrijdag, 14 oktober 1960.

O.S.& O.-mededelingen:
Filmprogramma voor vandaag en morgen:
Vrijdag                :Onderofficieren            :De zoon van Frankenstein.
                           Kpl's en mansch.          :Goodbye Mr. Chips.
Zaterdag             :Officieren                    :Opdracht tot moord.

NIEUWS :
Kapitein Hogervorst, gezagvoerder van de “Maasdam”, die al meer dan 40 jaar bij de Holland-Amerika Lijn in dienst is, is benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd aan de kapitein verleend wegens bijzondere verdiensten voor zijn maatschappij en voor de Nederlandse scheepvaart in het algemeen.

Gisteren is te Cape Canaveral een Atlas raket gelanceerd met drie muizen aan boord. De raket moet een afstand van 8000 KM afleggen.

De Indonesische minister van nationale veiligheid Nasution, verklaarde bij zijn bezook aan Malakka dat Indonesië niet zal ingaan op suggesties om Nederlands Nieuw Guinea onder beheer der verenigde naties te stellen, daar het behoort tot het grondgebied van Indonesië en door Indonesië dient te worden bestuurd.

Weerbericht uit Nederland op woensdag 13 oktober 1960:
In het binnenland overwegend matige, maar aan de kust harde tot krachtige wind uit het Noordwesten. Max. temperaturen omstreeks 12 graden.

Gevolgen:
Woensdagmorgen is een van de nieuwe dijken langs de rivier de Mark bij Prinsenbeek doorgebroken waardoor honderden hectaren van de polder De Haagsche Beemden onder water zijn gelopen. Door een gat van acht meter stroomt het water nu naar hoger gelegen gronden.

Zakken met zand worden gereedgehouden voor het geval dat de Braakdijk aan het kanaal bij Zaandam het door het extra hoge water zal begeven.

Aan de Poeldijk is een bewaking ingesteld die ook donderdagnacht op haar post bleef omdat men op alle eventualiteiten voorbereid zal zijn. Zouden deze binnendijken namelijk bezwijken dan loopt de Kalverpolder en een deel van Haaldesbroek onder water. De wind is echter landafwaarts zodat men hoopt de situatie de baas te blijven.

 

UIT KADOPOST 74.

In zee. No.74.
Zaterdag, 15 oktober 1960
POSITIE: 25.03 ZB en 157.22 OL (Hedenmiddag de Zuiderkeerkring in Zuidelijke richting gepasseerd)
KOERS: 205         VAART: 17’

O.S.&.O.-mededelingen:
Filmprogramma voor vandaag en morgen:
Zaterdag         : Officieren            : Opdracht tot moord.
Zondag           : Officieren              : Goodbye Mr. Chips.
                       Onderofficieren      : Opdracht tot moord.
                       Kpl's en mansch.   : De zoon van Frankenstein.
Zondag           :Klassiek grammofoonplatenprograrnma in de briefingroom,  aanvang 20.15 uur.
Programma: 1. Symphonische dansen nr. 1 en 3 van Grieg.
                 2. Uit "Die Jahreszeiten" van Haydn, 2e deel: “Der Sommer”
                     Pauze.
                   3. 8e symphonie ("Onvoltooide") van Schubert.

NIEUWS :
Sinds dinsdagavond worden grote gebieden van de Noord- en West Veluwe, alsmede in de Gelderse vallei, geteisterd door het, vooral in de lagere gebieden, steeds wassende water. De oorzaak ervan is de enorme regenval van de laatste dagen gepaard gaande met de, vooral woensdag, krachtige Noordoostelijke wind, die het water in het IJsselmeer bij de Utrechtse en Veluwse kust hoog heeft opgestuwd.

Als het niet gauw een dag of drie droog wordt kunnen de boeren in Zeeland minstens 70 tot 75 duizend ton aardappelen afschrijven. Op minstens twintig percent van het aardappelland zitten de vruchten dood in de door de regen onbegaanbare grond. Er is de laatste 10 dagen vrijwel geen aardappel gerooid. Zeeland heeft trouwens voor het bergen van de aardappelenoogst minstens duizend nodig als hulpkracht. Een verzoek daartoe ligt thans bij de minister van defensie

Wanneer er voorlopig jaarlijks 80.000 tot 90.000 woningen worden gebouwd zal in ongeveer 5 jaar het woningtekort zijn ingelopen met uitzondering van misschien enkele grote gemeenten aldus een jaarverslag over 1959 van de centrale directie van volkshuisvesting en bouwnijverheid.

Volgens de Belgische raad van onderzoek voor de zeevaart is de aanvaring van het vorige jaar tussen Hr.Ms. "Karel Doorman" en het Belgische vissersschip Franz Elza hieraan te wijten dat men op de Doorman de internationale voorschriften voor het voorkomen van aanvaringen op zee niet is nagekomen.

Het MS "Keerkring" dat met een detachement van de koninklijke luchtmacht op weg is naar Nieuw Guinea, is donderdag op Curacao aangekomen.

TOT MORGENOCHTEND 09.30 KAN MEN VERZOEKPLATEN  VOOR HET PROGRAMMA VAN ZONDAGAVOND AANVRAGEN. OP EEN BRIEFJE MET VERMELDING VAN REK, KIST OF LADENUMMER, TE DEPONEREN IN DE BRIEVENBUS VAN  O.S.&.O.

 

UIT KADOPOST 75.

In zee.                                                            Zondag, 16 oktober 1960
No.75.

SYDNEY - NUMMER

O.S.& O.-mededelingen:
Filmprogramma voor vandaag:
Officieren           : Goodbye Mr. Chips.
Onderofficieren  : Opdracht tot moord.
Kpl's en mansch. : De zoon van Frankenstein.
Klassiek grammofoonplatenconcert in de briefingroom. Aanvang 20.15 uur.
Programma: 1. Symphonische dansen nr. 1 en 3 (Grieg)
                   2. Uit: “'Die Jahreszeiten” van Haydn,
                       2e deel “Der Sommer”.
                   3. PAUZE
                   4. 8e symphonie (“onvoltooide”) (Schubert)

Programma van "Radio-Doorman" voor hedenavond op 2080 kcs.
18.00- 18.15 Gevarieerde muziek.
18.15 -18.45 Rock, rock, rock,……
18.45- 20.00 Verzoekplaten programma.
20.00- 20.30 Fats Domino. Sluiting.

SYDNEY

Sydney, de hoofdstad van New South Wales een der 7 staten van Australie, is met zijn bijna 2 miljoen inwoners de grootste stad van dit werelddeel.
Aangezien de stad uitgestrekt is, er veel interessante dingen zijn te zien en ons verblijf aldaar vrij kort is, is het de passagier aangeraden van te voren vast te stellen wat hij wil gaan zien.
Vanaf onze ligplaats (marine-basis op Garden Island) is de stad het eenvoudigst te bereiken door Wynyard- of St.James Stationsbus te nemen. Kings Cross, het gedeelte der stad met vele door buitenlanders gedreven clubs en restaurants, is te bereiken met bus 311. In de stad zelf is een ondergrondse spoorweg, waarmee men zich snel en goedkoop kan verplaatsen. Het winkelcentrum bevindt zich speciaal in Yorkstreet en Clarencestreet. Een van de bouwwerken waarop de inwoners van Sydney zeer trots zijn is de Sydney-Harbour-Bridge, welke het aspect van de hele haven beheerst. De bouw hiervan nam acht jaar in beslag.

NIEUWS:
Ongeveer 30 mensen zullen in de week van 24 tot 30 oktober “ergens in Nederland” 7 dagen en 7 nachten aan een stuk in een ondergrondse commandopost verblijven van de Bescherming Bevolking.
De bedoeling van deze proef is om na te gaan of het commandoapparaat van de BB in dergelijke omstandigheden normaal in functie gehouden kan worden. Tevens wil men erachter komen welke invloed zo’n langdurig ondergronds verblijf heeft op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de deelnemers.
Bij de inrichting van de commandopost en ook nog op andere wijze zal men de oorlogsomstandigheden zoveel mogelijk nabootsen.

De beslissing over een tweede televisienet voor Nederland is uitgesteld tot het volgend jaar. Op verzoek van enkele landen is de aangekondigde internationale converentie in dit jaar te Stockholm, over de verdeling van nieuwe Europese kanalen, verschoven. Verschillende landen willen eerst experimenteren met de technische aanpassing van van de apparatuur aan de nieuwe golven.

In Amsterdam zal, als eerste stad van Europa en wellicht van de gehele wereld, een brigade worden opgericht van jonge meisjes, die een bezoldigde dagtaak zullen hebben aan het assisteren van voetgangers op drukke oversteekplaatsen. De hoofdstedelijke politie hoopt in januari 1961 met een klas van 20 a 30 meisjes van 18 jaar of ouder te kunnen starten.

(Voorstel redactie: Amsterdam als nieuwe standplaats voor de Doorman.)

ACTUALITEITEN
Gisteren werden we aangevallen door een aantal vliegtuigen van de Australische luchtmacht.
Er werd één avenger afgeschoten om deze aanval af te slaan. “Waarom alleen deze ene Avenger ?” was de vraag.
“Oh, deze kent toevallig judo”, luidde het antwoord.

Heden morgen tussen 10.00 en 10.15 werden we vergezeld door een grote school tonijnen, die blijk gaven van hun aanwezigheid, door boven water te springen.

Een automobilist moet vlak voor een krankzinnigengesticht zijn band verwisselen. Hij heeft de beschadigde verwijderd en wil de reserveband opzetten, maar hij kan de schroeven niet terugvinden. Wanhopig zoekt hij overal. Opeens zegt een man achter het hek: "Neemt U van de andere wielen toch ieder een schroef af, dan haalt U zonder moeite de volgende garage". "Wat een idee", roept de automobilist. "En hebben ze U in een krankzinnigengesticht opgesloten ?"
"Ik ben dan misschien wel krankzinnig", zegt de man, "maar daarom nog niet achterlijk".

De agent houdt op een grote verkeersweg een automobilist aan, die te snel rijdt en trekt het boekje al uit zijn zak. "Hoe is Uw naam ?" "Vitjoslav Prtsjiwalski". "Hoe zegt U ?" "Vitjoslav Prtsjiwalski". De agent bergt zijn boekje op. "Nou ja, voor deze keer zullen wij het nog door de vingers  zien".

 

UIT KADOPOST 76.

In zee, No. 76
Maandag, 17 oktober 1960.
POSITIE: 34.39 ZB en 151.29 OL (60 mijl ten ZO van Sydney)
KOERS: 260         VAART: 10’

De Doorman werd vandaag aangevallen door Venoms en Gannets van de Australische luchtmacht. Onze Seahawks waren zo gelukkig enkele daarvan neer te schieten, maar de overmacht was te groot. De tegenpartij wist door te breken en hun raketten op de spatschijf af te schieten.

Weersverwachting tot hedenavond 20.00:
Weer   : Overwegend geheel bewolkt. Aanvankelijk in de hogere
             luchtlagen, later ook elders.. Gedurende de middag buiig.
Wind   : Noordoost tot Noord 28- 33 kts (Bft. 7) Later krimpend naar
             Zuidwest 15 - 20 kts (Bft. 5).
Zicht    : 15 - 20 zeemijlen, doch in buien 2 - 4 zeemijlen.
Zee      : Aanschietende tot wilde zee, temp. 18-19° C.
Deining : Kort, laag uit verschillende richtingen.

Vooruitzichten voor de periode van hedenavond 20.00 tot morgenochtend 08.00: Veranderlijke bewolking. Matige Zuidwestelijke wind. Goed zicht. Golvend tot afnemende zee. Korte, lage deining, voornamelijk uit Zuid.

NIEUWS:
Na een verblijf van ruim een maand in de Verenigde Staten en de Nederlandse Antillen is de minister van buitenlandse zaken Luns, vandaag in Nederland teruggekeerd. De minister verklaarde aan journalisten op vliegveld Schiphol, dat hij besprekingen had gevoerd met zijn Amerikaanse collega, Gates, en het hoofd van de Amerikaanse inlichtingen dienst Allen Dulles en nog andere diplomaten. Ook de Japanse minister van buitenlandse zaken had Luns ontmoet, waarbij deze zijn spijt betuigde over de aanleiding tot de Japanse weigering om het Nederlandse smaldeel een bezoek aan Japan te laten brengen. Tweemaal had Luns een gesprek gevoerd met secretaris-generaal Hammarskjold waarvan eenmaal vertrouwelijk over de kwestie Nieuw Guinea. Over het bemiddelingsplan waarmee de premier van Malakka Abdul Rahman het geschil tussen Indonesië en Nederland over Nieuw Guinea hoopt te kunnen oplossen zei minister Luns niets af te weten. "Als de Maleise premier dan al onze ambassadeur in Malakka een vage indicatie van zijn voorstellen heeft gegeven zoals de persberichten vertellen dan zal ik met belangstelling afwachten wat de ambassadeur daarover rapporteerd", aldus Luns.

De premier van Malakka Abdul Rahman is zaterdagmiddag op doorreis naar Londen een uur lang op Schiphol geweest. In tegenstelling tot de persberichten uit Malakka verklaarde hij na zijn aankomst alhier dat president Soekarno en minister Nasution niet volledig met zijn bemiddelingsplannen in het geschil tussen Nederland en Indonesië over Nieuw Guinea hebben ingestemd. “U kunt niet verwachten dat zij met deze plannen volledig instemmen, doch ik heb de indruk dat er niettemin enige kans op succes is”, aldus de premier.

DINSDAG 18 OKTOBER TEN 06.00 UUR: POSTSLUITEN ! ! !

 

UIT KADOPOST 77.

In zee. No.77.
Maandag, 24 oktober 1960.
POSITIE: 39.12 ZB en 165.48 OL.
KOERS: 103.          VAART: 17’

Na enige vertraging eerst op zaterdagmiddag Sydney verlaten. Ons eerstvolgende doel is Valparaiso in Chili, alwaar we op 11 november hopen aan te komen.

O.S.&.O.-programma:
Film-programma voor vandaag en morgen:
Maandag: geen film.
Dinsdag : Officieren             : De zoon van Frankenstein.
               Onderofficieren     : Verboden verhaal.
               Kpl's en mansch.  : Bingo in dagverblijf 2. aanvang 20.30 uur.

SPORT:
Bondscoach Elek Schwartz zal voor de centrale training voor de wedstrijd Tsjechoslowakije tegen Nederland, die op 30 oktober wordt gespeeld, de spelers uitnodigen die ook voor de voorbereiding voor de ontmoeting met België waren geselecteerd. Slechts Tony van der Linden, die door ziekte de ontmoeting België -Nederland moest missen, maakt geen deel uit van de trainingsgroep. Het Nederlandse elftal zal pas donderdag na de laatste centrale training in Den Bosch worden bekend gemaakt.

NIEUWS:
Vandaag zijn te Den Haag het Thailandse koningspaar gearriveerd. Zij kwamen per trein uit Zwitserland en werden verwelkomd door de koningin, de prins en de prinsessen Beatrix en Irene.

De Amerikaanse onderminister van marine, Bantz, is voor een tweedaags bezoek in Den Haag aangekomen. Hij zal besprekingen voeren met de Nederlandse Staatssecretaris van marine, de Jong, en commandeur Stegeman.

Het centraal gerechtshof te Sydney heeft een 22-jarige zeeman doen aanhouden die zaterdagmorgen vroeg buiten een nachtclub een medeopvarende van de Karel Doorman met een bowiemes heeft doodgestoken. De gezagvoerder van de Karel Doorman had aanvankelijk het gerechtshof verzocht de zeeman onder arrest te stellen aan boord van het schip om hem in Nederland te doen berechten, doch dit verzoek is afgewezen, aldus de Nederlandse persdienst ANP.

Koningin Elizabeth heeft de eerste Britse atoomonderzeeboot "Dreadnought" te water gelaten. Het schip meet 3500 ton en heeft een lengte van 85 en een breedte van 11 meter.

(foto 1554)

 

UIT KADOPOST 82.

In zee.  No.82.
Vrijdag, 28 oktober 1960.
POSITIE: ten 17.30:   39.00 ZB en 157.30 WL
KOERS: 085          VAART:  15’

Filmprogramma:
Vrijdag      :geen film.
Zaterdag   : Officieren : Return of Topper.
                 Kpl's en mansch.: Vergeet mij nooit.

Er bestaat hedenavond nog gelegenheid om de voetbalpool in te leveren. Zaterdag-ochtend kan dit niet meer, aangezien er op zaterdag ook gevoetbald wordt en wij 11 uur achter liggen op de tijd in Nederland.

NIEUWS:
De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Soebandrio, heeft gisteren te Singapore verklaard dat indien de kwestie Nieuw Guinea niet spoedig wordt geregeld de toestand daar "explosief" zou worden. Kort voor zijn vertrek naar Djakarta zei hij tegen verslaggevers, dat Indonesië hoopt op een vreedzame regeling van deze kwestie.

De president van Malakka Abdoel Rahman verklaarde eergisteren op een persconferentie dat de Indonesische publieke opinie zodanig was opgezweept dat er voor Indonesië geen weg terug was en dat daarom "een Indonesische aanval" te vrezen was.

De Nederlandse regering hooft via diplomatieke kanalen de regeringen van Engeland en de Verenigde Staten op de hoogte gesteld van haar "ongenoegen" over het feit dat de premier van Malakka Abdoel Rahman de Nederlandse regering niet van te voren op de hoogte heeft gebracht van zijn bemiddelingsplannen inzake Nederlands Nieuw Guinea, aldus gezaghebbende kringen in Den Haag.

De Rotterdamse gemeenteraad heeft zich er donderdag met  een motie in principe mee verenigd dat de burgemeester en wethouders de vervroegde bouw van de "Beneluxtunnel" bij Vlaardingen gaan bevorderen. Vertraging van de bouw van de tunnel betekent namelijk automatisch vertraging van de bouw van de Rotterdamse Willemstunnel en daar heeft men in geen geval vrede mee. Voor 1970 kan in Rotterdam  een rivierverkeer van minstens 420.000 vaartuigen per dag worden verwacht en voor 1970 moeten dus alle plannen uitgewerkt of in het laatste stadium van uitwerking zijn.

Het Nederlandse emigrantenschip "Grote Beer" is met 1.600 Nederlandse militairen in Honoloeloe op weg naar Nieuw Guinea. Gisteren werd de reis voortgezet.

Sport:
Voetbal: Bondscoach Elek Schwartz heeft het Nederlands elftal, dat zondag a.s. tegen Tsjechoslowakije in Praag uitkomt, als volgt opgesteld:
Doel: Pieters Graafland. Wiersma en Kuys. Van Wissen, v.d. Hart en Klaassens. V.d.Kuil, Henk Groot, Kruiver, Prins op Bouwmeester.

 

UIT KADOPOST 83.

In zee. No.83.
Zaterdag, 29 oktober 1960.
POSITIE: 38.15 ZB en 147.15 WL.
KOERS: 085          VAART: 15’

Filmprogramma:
Zaterdag       : Officieren                  : Return of Topper.
                     Kpl's en mansch.         : Vergeet mij nooit.
Zondag         : Officieren                  : De verlaten stad.
                     Onderofficieren          : Wild is de wind.

Concert:
Zondagavond ten 20.15 uur: Klassiek grammofoonplatenconcert in de briefingroom.
Programma: 1. Forellenkwintet van F. Schubert.
                 2. Vioolconcert in d-groot, L.v.Beethoven.
                 3. Symphonie in d-klein, Cesar Franck.

Tafeltennis:
Vandaag hebben de eerste series van het tafeltennis tournooi plaats gevonden. Van de elf deelnemers hebben zich 2 man voor de finale geplaatst, t.w.:
MATR v. Rooijen en MATR Spijkers, die zich met de beide finalisten van zondag zullen meten, teneinde uit te maken wie er winterkampioen Doorman wordt. We varen wel in het halfrond waar de zomer van kracht is, maar het is maar een koude winter deze zomer.

Sport:
Het Tsjechische voetbalelftal, dat morgen te Praag tegen Nederland zal aantreden, is als volgt samengesteld:
Doel: Schroif. Achter: Safranek en Novab. Midden: Madopust, Poluhar en Bubehnik. Voor: Stibrany, Scherer, Molnar, Kacani en Masek.

NIEUWS:
Prins Bernhard is vanmorgen met de regerings Friendship van de vliegbasis Iepenburg voor een kort bezoek aan Irak vertrokken.

Ongeveer 1450 Amerikaanse mariniers zullen zich op de Amerikaanse basis Guantanamo in Cuba ontschepen voor een weekend verlof. De mariniers maken deel uit van een amfibie eenheid die thans oefeningen houdt in het Caraïbische zeegebied. De formele mededeling van Washington kwam temidden van een stroom berichten uit het land van Fidel Castro dat daar wilde geruchten over een komende invasie de ronde doen. Een woordvoerder in Washington benadrukte dat het verlof van de mariniers niet uitgelegd moet worden als versterking van het betrekkelijke kleine garnizoen in Guantanamo. Maar eerder heeft Washington laten weten dat, in geval van een invasie van Cuba, Amerika zal vachten om het behoud van de basis. Vele Cubanen willen het land verlaten omdat zij een invasie of een burgeroorlog vrezen. In de afgelopen dagen trokken vele rijke zakenlieden zich reeds uit de stad terug naar hun verblijven op het land.

De Noorse regering heeft een nieuw vlootplan goedgekeurd waardoor Noorwegen in 1961 zal beschikken over een krachtige en moderne marine van onderzeeboten en kleine oorlogsschepen. Het plan wil het aantal schepen met ongeveer 50 procent verhogen.
Het bouwprogramma dat voor de helft door Amerika en voor de andere helft door Noorwegen gefinancierd zal worden, omvat 15 onderzeeboten, 5 torpedojagers, 5 patrouille vaartuigen en 31 motortorpedoboten en kanonneerboten.

Weersverwachting van vanavond tot morgenavond:
Veel bewolking. Afnemende buiigheid. Krachtige, later vrij krachtige wind uit Oostelijke richting. Matig tot slecht zicht, later matig tot goed zicht. Aanschietende zee. Temp. 12 tot 13 graden. Deining kort, laag tot matig hoog uit O-NO.

 

UIT KADOPOST 84.

In zee. No.84.
Maandag  31 oktober 1960.
POSITIE: 37.30 ZB. 137.27 WL.
KOERS: 075            VAART: 15

Filmprogramma:
Maandag            : Kpl’s en mansch.        : Wild is de wind.
Dinsdag              :Officieren                   : Wild is de wind.
                           Onderofficieren            : Noodkreet.
                           Kpl's en mansch.         :BINGO in dagverblijf 2," aanvang 20.30 uur.

Tafeltennis tournooi:
Het j.l. weekend gehouden tafeltennis tournooi is gewonnen door Matr v.Rooij op de tweede plaats gevolgd door Elmnt v.d.Wiel.

SPORT:

Voetbal:
Een teleurstellend Nederlands elftal heeft gisteren met 4 -0 verloren van een mooi en productief spelend Tsjechoslowakije. De Tsjechen hadden bij de rust een 2-0 voorsprong. De doelpunten werden gemaakt in de negende minuut door Scherer en in de 43ste minuut eveneens door Scherer. In de tweede helft was het middenvoor Kadabra die in de 4e minuut de stand op 3-0 bracht en in de twaalfde minuut zorgde Scherer voor de hattrick. Nederland was technisch en lichamelijk de mindere en kon niet anders dan zich bepalen tot zo veel mogelijk afbreken van de Tsjechische aanvalskracht, waarbij Klaassens en van Wissen al hun aandacht moesten wijden aan de verdediging. De Nederlandse aanval, waarin het binnentrio Prins, Kruiver en de Groot volledig faalden, kreeg daardoor onvoldoende steun en was niet opgewassen tegen de sterke Tsjechische verdediging.

Het elftal jong Oranje heeft in een voortreffelijke wedstrijd tegen jong Tsjechoslowakije een bijzonder verdienstelijk gelijkspel behaald. De wedstrijd eindigde in 0 - 0.

NIEUWS
De zware regenval van zaterdag en zondag heeft de hulpactie voor het rooien van aardappelen voorlopig lamgelegd. De militaire hulp in Zeeland en in de Hoekse Waard is voor onbepaalde tijd gestaakt. Alleen op Goeree en Voorne wordt nog gewerkt. De toestand op de aardappelvelden, die donderdag en vrijdag wat waren drooggewaaid, is op vele plaatsen weer ondergelopen en er zijn al vele honderden hectaren verloren gegaan. Bij het landbouwschap in Zeeland komen steeds meer aanvragen om militaire hulp binnen.

De 1400 Amerikaanse mariniers, die tegen het weekeinde op do grote Amerikaanse basis van Guatanamo op Cuba zijn aangekomen, schepen zich vandaag weer in voor het afwerken van een programma van oefeningen, dat reeds maanden geleden was opgesteld. Fidel Castro heeft deze kortstondige aanwezigheid der mariniers uitgebuit om een grootse propaganda-actie te houden, een volledige mobilisatie in Havanna van zijn militairen, heftige redevoeringen voor radio en televisie en beweringen dat er een invasie dreigde van de zijde der VS. De Cubaanse pers gaat voort met het beschuldigen van de Amerikaanse regering van het scheppen van "geëigende Psychologische voorwaarden" voor een militaire aanval op Cuba. Zondag zei Castro dat er geen twijfel bestaat over het op handen zijn van een aanval door contra-revolutionairen en "met het goud  van het Yankee-imperialisme betaalde huurlingen.”

Keizerin Farah Diba heeft vanmorgen het leven geschonken aan een zoon van 8 pond.

Weerbericht in Nederland:
Bewolkt met regen en vannacht mist. Zuidelijke wind. Temperatuur Schiphol 12,8 C.

 

UIT KADOPOST 85.

In zee. No. 85.
Dinsdag, 1 november 1960.
POSITIE: 35.32.4 ZB en 132.19.6 WL
KOERS: 090            VAART: 15’

Filmprogramma:
Dinsdag              : Officieren                 : Wild is de wind.
                             Onderofficieren        : Noodkreet.
                             Kpl's en mansch.       :BINGO in dagverblijf 2, aanvang 20.30.
Woensdag           : Kpl’s en mansch.      :Noodkreet.

CHILI.

Zoals de meeste opvarenden van het smaldeel wel bekend zal zijn is Chili, het land dat het eerstvolgende doel is van onze reis, recent getroffen door een enorme natuurramp. Een aardbeving, naar alle waarschijnlijkheid de hevigste die de laatste 50 jaar heeft plaats gevonden, heeft in Chili vele steden en dorpen totaal vernietigd en honderden slachtoffers geëist. Nederland behoorde tot een van de eerste landen die hulp aanbood en ondermeer zal het dorp Tolten met Nederlandse financiële steun worden herbouwd.
De gedachte is naar voren gekomen om namens het smaldeel ook een som bijeen te brengen als bijdrage ter leniging van de nood.
Nadere bijzonderheden volgen t.z.t.

NIEUWS .
Ter gelegenheid van de geboorte van de troonopvolger in Iran heeft de minister van financiën bepaald dat de belasting tot het eind van het Iraanse jaar (21 maart 1961) met 20 procent zal worden verlaagd.

Vandaag treedt de Benelux economische unie in werking. Het ontwerp werd in 1958 in Den Haag ondertekend na veertien jaar van onderhandelen.

De minister van buitenlandse zaken, Luns, heeft gisteren in Parijs op de vergadering van zes ministers van buitenlandse zaken der EEG-landen aangekondigd, dat Nederland een nieuw voorstel zal indienen voor de economische associatie van de Nederlandse Antillen met de gemeenschappelijke markt.

De Indonesische regering heeft vandaag een wetsontwerp ingediend om de gehele olie industrie te doen overgaan aan staatsmaatschappijen of contractanten die door de regering worden benoemd. Volgens het ontwerp dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd, moeten exploratie, vervoer en verkoop van olie ook uitsluitend door regeringsmaatschappijen geschieden. In de schriftelijke toelichting werd gezegd dat het "voor buiten1andse maatschappijen onmogelijk zal zijn nog langer mijnconcessies in Indonesië te krijgen" doch onder bepaalde voorwaarden de kans krijgen als contractanten te werken.

 

UIT KADOPOST 86.

In zee. No.86.
Woensdag, 2 november 1960.
POSITIE: 34.14 ZB en 126.38 WL.
KOERS: 090            VAART: 17'

Filmprogramma :
Woensdag       : Kpl's en mansch.   : Noodkreet.
Donderdag      : Officieren             : Noodkreet. .
                       Onderofficieren      :De verlaten stad.
                       Kpl's en mansch.   : Klaverjasdrive in dagverblijf 2. Aanvang 20.30 uur.

Hedenavond om 20.15 uur in de briefingroom:
Causerie van LTZAR 1 G. Stenger: "de patient op de operatietafel".

Herinnert u zich de tijd toen:
Het enige ergerlijke aan de televisie de slechte ontvangst was ?
Een science-fiction verhaal iets was waar je om kon lachen ?
Niemand ervan droomde dat we eens een blikje zouden openmaken om de hond te eten te geven?
Alleen sterrenkundigen en bacteriologen in miljarden rekenden ?

Definities:
vrouw: iemand die in de bovenste la kan zoeken en dan haar mans sokken vindt die er            niet inzitten.
Toeristen: mensen die duizenden kilometers reizen om een kiekje van zichzelf te maken                staande bij hun auto. .
Financieel genie: een man die vlugger geld kan verdienen dan zijn gezin het kan uitgeven.
Psycholoog: een man die, als er een knap meisje binnenkomt, naar alle anderen kijkt.
Thuis: een plaats waar een man alles mag zeggen wat hij wil omdat er toch niemand naar hem luistert.
Geduld: een eigenschap die het meest nodig is op het moment dat ze uitgeput is.
Bescheidenheid: de kunst om mensen aan te moedigen zelf uit te vinden hoe belangrijk u bent.

Afgeluisterd:
Jongen tegen bezoekster: “Moeder is niet thuis. Wilt u misschien wat roddelpraatjes achterlaten ?"

Dokter tegen welgevormde verpleegster: "Loopt u alleen maar af en toe langs het bed van de patiënt - al wat hij nodig heeft is de wil om te leven".

NIEUWS:
De minister van binnenlandse zaken Toxopeus heeft de centrale commissie voor georganiseerd overleg in ambtenarenzaken uitgenodigd voor een nadere bespreking van de politiesalarissen. Hij vond daartoe aanleiding in de omstandigheid dat tengevolge van het feit, dat hij op 8 oktober moest vertrekken, het overleg in zeer snel tempo heeft moeten plaatsvinden.

President Eisenhower heeft gisteren gezegd dat de Verenigde Staten alle passende maatregelen zullen nemen ter verdediging van het vlootsteunpunt te Guantanamo in het Zuidoostelijk deel van Cuba. Hij zei voorts dat de Amerikaanse regering niet van plan is in te stemmen met de wijziging of afschaffing van de overeenkomsten waarbij de basis van Cuba wordt gepacht.

Rusland heeft er gisteren bij de Verenigde Naties op aangedrongen te verhinderen dat de Verenigde Staten Cuba aanvallen. De algemene vergadering heeft gisterenavond het Cubaanse verzoek om behandeling van de agressieve plannen van de VS jegens Cuba in de voltallige vergadering verworpen.

Amerikaanse functionarissen hebben gisterenavond hun verbazing geuit over MacMillans lagerhuisverklaring dat het afvuren van Amerikaanse polarisraketten eerst zou geschieden na volledig overleg met Engeland.

Amerika heeft in een overeenkomst met Engeland, waarbij Amerikaanse onderzeeboten die met polarisraketton zijn uitgerust ondersteuningsfaciliteiten in Schotland krijgen, geen dergelijke verplichting op zich genomen. Er werd nadruk op gelegd dat de VS volgens een nieuwe Brits-Amerikaanse overeenkomst geen basis in Engeland krijgt doch dat er slechts sprake is van ondersteuningshulp voor polaris-onderzeeboten.

 

UIT KADOPOST 87.

In zee. No. 87.
Donderdag, 3 november 1960.
POSITIE: 33.40 ZB en 119.20 WL.
KOERS: 090              VAART: 17'

Filmprogramma:
Donderdag            : Officieren            :Noodkreet.
                             Onderofficieren     : De verlaten stad.
                             Kpl's en mansch.  : Klaverjasdrive in dagverblijf 2, aanvang 20.30.
Vrijdag: geen film.

SPORT:
Nederland zal met een 12 mansploeg mogen deelnemen aan de ronde van Frankrijk, aldus de organisatoren van de Tour de France. Aan de ronde zullen 11 teams van elk 12 renners deelnemen.

NIEUWS:
De regering deelde de leden van de tweede kamer mede dat zij voornemens is in de toekomst, maar zeker niet later dan binnen een jaar na instelling van de Nieuw Guinearaad, deze raad  uit te nodigen om op een door hem daartoe geschikt geacht moment de regering van advies te dienen over de wijze, waarop het zelfbeschikkingsrecht voor de inwoners van Nederlands Nieuw Guinea het beste kan worden geëffectueerd. De regering heeft reeds laten weten dat zij de papoea bevolking onafhankelijkheid wil geven, doch heeft, ondanks aandringen van enkele leden van de tweede kamer, geen datum genoemd.

De tweede kamer  heeft reeds het plan van de regering om een Nieuw Guinearaad in te stellen goedgekeurd. In de raad zal de bevolking van dit gebied vertegenwoordigd zijn door maximaal 48 en minimaal 24 leden. De leden zullen worden gekozen door de bevolking van Nederlands Nieuw Guinea, zowel blanken als kleurlingen.

De Cubaanse premier Fidel Castro heeft een spionnage netwerk in de Amerikaanse basis Guantanamo aan het werk, gecombineerd met een groep saboteurs, die iedere dag ongehinderd de basis door de poorten in en uit gaan. Officieren van de inlichtingendienst geven toe dat er vele Fidelisten zijn onder de 4000 Cubanen die op de basis werken. Men moet constant op de hoede zijn voor sabotage die zowel over land als over zee kan komen. Het meest kwetsbare punt is de watervoorziening van de basis, die het water krijgt aangevoerd van een rivierreservoir dat 4,5 mijl buiten het pachtgebied van de basis ligt. Het water wordt onderzocht, alvorens het in het buizenstelsel van de basis word gepompt.

Vice-admiraal Smith, de commandant van de Amerikaanse vloot in do Caribische zee, zei dat do basis eventueel door watertankers kon worden voorzien, maar door de grote afstand levert dit vele moeilijkheden op. Het enige  alternatief zou zijn, dat hij de mariniers het reservoir zou laten bezetten, maar dit zou een Amerikaanse agressie betekenen en die moeten zo veel mogelijk voorkomen worden.

Humor in uniform:
Toen ik op de soldatenkamer een nummer van ons blad voor de strijdkrachten zat door te kijken, viel mijn oog op een artikel over 's werelds ideale vrouw.
“Een groep schilders”, las ik hardop voor, “heeft de volmaakte vrouw gecreëerd.
Ze namen de neus van Brigitte Bardot, de mond van Rita Hayworth, de ogen van Lana Turner en de kin van Grace Kelly”.
"Nou, ze mogen mij geven wat ze hebben weggegooid," klonk een lijzige stem uit de hoek. (Overgenomen uit: Het Beste)

 

UIT KADOPOST 88.

In zee. No.88.
Vrijdag, 4 november 1960.
POSITIE:   ten 16.00:  33.22.8 ZB en 113.15.6  WL
KOERS:   090               VAART: 15 '

Filmprogramma:
Vrijdag: geen film.
Zaterdag       :Kpl's en mansch.              : De verlaten stad.

Tijdens het weekend zal  er weer een tafeltennis tournooi worden gehouden, onder de zelfde condities als de vorige week. Liefhebbers kunnen zich tot zaterdag 13.00 uur opgeven op bur. OSO.

Resultaat van de gisteren gehouden klaverjasdrive:
1. VGMR Brans - MATR de Grauw. 2. KWMR Hendriks - MATR v.Rijssel. 3. KPLBOTT v. Vliet - BOTT Koning. De troostprijs voor het koppel met het minste totaal ging naar:
KPL Herzbergen - VGMR Hooijkaas.

NIEUWS :
De president van de Australische raad van vakverbonden Monk verklaarde in Melbourne dat de Papoea's in Australisch en Nederlands Nieuw Guinea hadden erkend dat zij nog niet rijp zijn voor het zelfbeschikkingsrecht. Monk zei dit tijdens een interview na het studiebezoek aan beide delen van Nieuw Guinea, het enige verschil van mening der politieke partijen is het tijdstip wanneer dit zal gebeuren.

De stad Utrecht  die als schutspatroon Sint Maarten heeft, zal aan het eiland Sint Maarten hulp bieden dat benodigd is door de schade die berokkend werd door de orkaan “Donna”.
De gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen, de heer Lampe, verklaarde dat hulp dringend gewenst is en bedankte de burgemeester Ranitz voor Utrechts initiatief.

Premier  Abdoel Rahman van Mallaka heeft gisteren bij zijn bezoek aan het VN-hoofdkwartier te New York aan verslaggevers verklaard dat hij blij zou zijn met een Nederlands voorstel tot oplossing van de kwestie Nieuw Guinea.
Wat betreft de berichten over bespoediging van het zelfbestuur in Nederlands Nieuw Guinea zei de premier: "als dit het probleem oplost zal ik daar zeer verheugd over zijn".

Humor in uniform:
Tijdens de berging van een vliegtuig in de Stille Oceaan sprak een majoor van de Luchtmacht die aan boord was van een bergingsvaartuig, zijn verbazing uit over de - 90 kilo wegende - uitrusting waarmew de duiker zich omgordde. Nadat de duiker was afgedaald merkte de majoor tegen de verzorger van de duiker op: "Nou, je zou mij niet krijgen voor dat baantje!”
"Ach, majoor," zei de verzorger droogjes, "er zijn meer duikers die uitkijken naar vliegers dan vliegers die uitkijken naar duikers!"

Tijdens dat deel van de cursus aan de Marine-Academie, bekend als "'Bevelvoering en Besluitvaardigheid", legde onze instructeur er de nadruk op hoe belangrijk en moeilijk het is onder hoge druk een juiste beslissing te nemen. Een marineofficier van een kleine mogendheid, die op bezoek was, nam het woord. “U praat hier nu over beslissingen nemen. Maar ik was eens met mijn torpedojager 700 mijl ver weg op zee toen ik een telegram uit mijn land kreeg: WIJ HEBBEN NET EEN REVOLUTIE GEHAD. AAN WELKE KANT STAAT U ?" (Overgenomen uit: Het Beste).

 

UIT KADOPOST 89.

In zee. No.89.
Zaterdag, 5 november 1960.
POSITIE:   ten 17.00:  33.43.7 ZB en 105.05.03 WL
KOERS: 090       VAART: 17'

Filmprogramma:
Zaterdag                   : Kpl's en mansch.              : De verlaten stad.
                                   Officieren                          : Donker Parijs.
Zondag                     : Kpl’s en mansch.              : Vergeet mij nooit.

NIEUWS :
In Moskou was gisteren alles rustig en de Westerse waarnemers verwonderden zich  over de geruchten afkomstig uit Wenen dat Chroetsjef vervangen zou zijn door Malinkof. Uit niets is gebleken dat er ongewone activiteit in het Kremlin heerst. De voorbereidingen voor de herdenking van de revolutie, die door alle leiders van de communistische partijen van de wereld zal worden bijgewoond op 7 november, vond normaal doorgang.

Momentopnamen:
De evangelist Billy Sunday was naar een bepaalde stad teruggekeerd voor een tweede serie bijeenkomsten. Toen op een avond de zondaars werden uitgenodigd naar voren te komen, wankelde een man langs het gangpad naar Sunday en bleef voor hem staan. "Herkent U mij ?" vroeg hij. "Ik geloof van niet" , antwoordde de evangelist. "U moet mij toch kennen. De vorige keer dat U hier was hebt u mij gered", zei de man. "Ja", zei Billy, "dat kan ik me voorstellen. U ziet eruit als het soort karweitje dat ik wel opknap. Ik weet dat de Heer zo iets niet zou doen."

In december 1914 werden de grote Edison-bedrijven in West Orange, in New Jersey, praktisch geheel door brand vernield. In één enkele nacht verloor Thomas A. Edison een industriële uitrusting ter waarde van twee miljoen dollar en de dokumentatie van een groot deel van.zijn levenswerk ging in vlammen op. Edisons zoon Charles rende als een razende rond om zijn vader te zoeken. Eindelijk zag hij hem staan in de buurt van de brand, zijn gezicht rood door de weerschijn van de gloed,  zijn witte haren wapperend in de winterse wind. "Mijn hart deed pijn voor hem", vertelde Charles Edison, “hij was niet jong meer en alles werd daar vernietigd. Hij zag mij. 'Waar is je moeder' riep hij. 'Ga haar zoeken. Breng haar hier. Ze krijgt nooit meer iets dergelijks te zien zolang ze leeft.' “

Toen hij de volgende ochtend tussen de verkoolde resten van zovele zijner dromen en verwachtingen rondliep, zei de 61 jarige Edison: "Een ramp kan grote waarde hebben. Al onze fouten zijn weg. De hemel zij dank dat we opnieuw kunnen beginnen".

 

UIT KADOPOST 90.

In zee. No. 90.
Maandag, 7 november 1960.
POSITIE: ten 16.00: 33.47.7 ZB en 90.23.30 WL .
KOERS: 085            VAART: 17’

Filmprogramma:
Maandag              : Kpl’ls en mansch.      : Kapitein zeeziek.
Dinsdag                :Officieren                    : Kapitein zeeziek.
                             Onderofficieren           :Donker Parijs.
                             Kpl’s en mansch.          ;BINGO in dagverblijf 2, aanvang 20.30
Causerie: Slotbespreking van de causerie “Patiënt op de operatietafel” door LTZAR 1 G. Stenger in de briefingroom. Aanvang 20.15 uur, hedenavond.

SPORT:
De uitslag van de tafeltenniswedstrijden van het afgelopen weekend:
Zaterdag:  MATR v.Rooij en MATR Been.
Zondag : MATR v. Nierop en HOFM Bender.
Dinsdag of donderdag zullen zij spelen om het kampioenschap.

NIEUWS:
Aan de voordag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen verwacht men ieder ogenblik de lancering van een ruimteschip dat gelijk zal zijn aan dat waarmee in de toekomst de eerste Amerikaan de ruimte in zal gaan. Op de raketbasis te Cape Canaveral is men gereed voor het afschieten van een Redstone-raket en capsule, die dezelfde instrumenten zal bevatten als het eerste bemande ruimteschip.

Een 18-jarige kwekeling uit Harlingen had zaterdagmiddag bijzonder veel geluk toen hij tussen Harlingen en Franeker uit de trein viel, die met een snelheid van 85 KM reed. Als door een wonder werd hij niet door de wind onder de trein gezogen of tegen een der vele palen langs de lijn geslagen. Hij kwam in het grind langs de baan terecht en liep een geweldige bult op zijn hoofd en schrammen aan het gelaat, armen en benen op. Hij schoot de trein uit en direct trokken zijn ontstelde vrienden aan de noodrem. De geschrokken passagiers, die de jongen hadden zien vallen, verlieten ijlings de trein om hem te zoeken. Met een pijnlijk gezicht kwam, tot ieders verwondering, de jongeman aanstrompelen.

De Sjah van Perzië heeft gisteren een proclamatie uitgevaardigd waarin zijn pasgeboren zoon Reza tot kroonprins en troonopvolger is benoemd.

 

Naar overzicht.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1  '46-'48 index] [R81 1948-1955 index] [R81 1958-1968 index] [Bemanning index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Wereldreis 1960] [1e Westreis in 1950 (1)] [Oefenreis Middellandse Zee 1954 (1)] [3e Westreis 1959 (1)] ["Fairwind VI" 1961] [Aruba krant 1] [4e Westreis 1962] [Vlootdagen R'dam] ['Pilot light' 1965] ["Perfect Play"] [HAVENS] [Curacao 1] [Curacao 7] [Hamburg] [Gibraltar 1] [Fort de France 1] [San Juan 1] [Brest] [Noorwegen] [Greenock 1] [Rosyth & Edinburgh 1] [Santa Cruz 1] [Istanbul 1] [Gebeurtenissen] [Gastenboek]