BuiltWithNOF

 

 

(foto 2104) Lange rijen wachtende Canadezen (Hollanders) voor een bezoek aan Hr.Ms. Karel Doorman in de haven van Montreal. Op het voordek staan de twee Sikorsky S-55 helikopters geparkeerd.
Foto ontvangen van Herman ter Stege.

(foto 2105) Wie niet zoveel geduld had begon maar met het bekijken van de buitenkant van het schip vanaf de kade.
Foto ontvangen van Herman ter Stege.

(foto 3907) De vele wachtenden voor een bezoek aan boord op de kade in Montreal.
Foto ontvangen van Rob Vocht.

(foto 3908) Nogmaals een overzicht van de lange rij wachtenden op de kade.
Foto ontvangen van Rob Vocht.

(foto 3909) Op deze foto de vgmr Joop Vocht (vader van Rob Vocht) naast de dochter van de gouverneur op de kade in Montreal. Op de achtergrond enkele van de vele bezoekers aan boord.
Foto ontvangen van Rob Vocht.

Stella Maris, juni 1954,

VAN Hr.Ms. KAREL DOORMAN

......De oversteek naar Amerika is heel goed en prettig geweest. De Marinierskapel speelde met succes in de hangar. De Boerenkapel speciaal opgericht voor deze trip, uitgedost met klompen, blauwe kielen, zwarte broeken en zijden petten is oo een groot succes.
......Van Montreal had men zich aanvankelijk niet veel voorgesteld, vooral omdat men niets van de ontvangst had vernomen. Maar men heeft het nog nooit zo beleefd.
De belangstelling en de ontvangst was bijzonder hartelijk. De eerste avond hadden we een receptie bj de Consul Generaal.
.......Het overtrof elke verwachting. Met de jongens sjouwen zo ook links en rechts. Bustochten door en rond de stad met veel eten. Een Hollywood ijsshow gaf eerste 350 vrijkaarten en de volgende dag 400.
Dat ging er grif in. Zaterdagavond was er een ontvangst van de bemanning in de Marinekazerne gecombineerd met een ontvangst van de Hollandse club. De Boerenkapel met vijftien medewerkers en het Symphonie-amusementsorkest met vijf en veertig medewerkers zorgden voor de muziek. Het was er zeldzaam gezellig.
Een liet zich ontvallen dat men eigenlijk toch maar weinig van Canada en Amerikazag, men moest eens een vliegtuig hebben, Onmiddellijk werden vier vluchten van elk veertig deelnemers boven de Grote Meren georganiseerd.
......Gisteren was het kijkdag bij ons aan boord. Het was prachtig zomerweer. Naar eaming van de politie stonden er op de kade, een groot plein, een vijftigduizend mensen. In enkele uren waren twaalfduizend mensen aan boord geweest. men moest het verkeer omleggen want duizenden auto’s waren onderweg naar de Doorman.
De Marinierskapel speelde op het dek....

(foto 2109) Een van de vele mogelijkheden voor de bemanning van Hr.Ms. Karel Doorman was een rondvlucht boven Montreal met een DC4.
Foto ontvangen van Herman ter Stege.

(foto 2110) Enkele opvarenden van de Doorman wachten tot ze aan boord van het vliegtuig kunnen om de lucht in te gaan.
Foto ontvangen van Herman ter Stege.

(foto 2111) Zicht op een van de vliegtuig motoren van de DC4 tijdens de rondvlucht boven Montreal.
Foto ontvangen van Herman ter Stege.

(foto 2112) Zicht op de stad Montreal vanuit de lucht.
Foto ontvangen van Herman ter Stege.

(docu 0266) Archief Leeuwarder Courant 17-05-1954.

(foto 3906) Ontvangst van chief ‘Poking Fire’ op het vliegdek ter hoogte van het eiland. Dit alles onder grote belangstelling van de bemanning voor en in het eiland.
Foto ontvangen van Rob Vocht.

(foto 3904) Een delegatie van de indianen worden voorgesteld aan een deel van de bemanning.
Foto ontvangen van Rob Vocht.

(foto 6138) Chief Pokon Fire met de 1e officier Van Oostrom Soedeop het vliegdek onder grote belangstelling van de bemanning.
Foto Willem Drees, ontvangen van Erik Drees.

(foto 3905) De eerste officier kltz Van Oostrom Soede samen met chief Poking Fire, temidden van enkele stamleden.
Foto ontvangen van Rob Vocht.

(foto 6140) Een ltz2 oc toont het door de 1e officier ontvangen document aan een fotograaf.
Foto Willem Drees, ontvangen van Erik Drees.

(foto 6140a) Meer details van het document op foto hierboven. Helaas is het ook nu slecht leesbaar, maar onderaan is Karel Doorman leesbaar. De indianen maken kennelijk ook via tekeningen iets duidelijks.

 

Naar deel 3.

 

 

[Home] [Indeling site] [Welkom aan boord] [QH-1 '46-'48 index] [R81 '48-'55 index] [R81 '58-'68 index] [Bemanning index] [Anekdotes index] [Opleidingen index] [Vliegdienst index] [Reizen & havens index] [Wereldreis 1960] [1e Westreis in 1950 (1)] [2e Westreis 1952 (1).] [3e Westreis 1959 (1)] [4e Westreis 1962] [Aruba krant 1] [5e Westreis in 1964] [Oefenreis Middellandse Zee 1954 (1)] [1955 oefenreis Italie] [Vlagvertoon Canada en USA (1)] ["Sharp Squall 4"] ["Fairwind VI" 1961] [De Nieuwe Limburger] [Canada 1961] [HAVENS] [Aberdeen] [Aruba 1] [Casablanca 1] [Curacao 5] [Gibraltar 1] [Gotenburg] [Hamburg] [Kopenhagen 1.] [Las Palmas 1] [Lissabon 1] [Montreal - Canada] [San Juan 1] [St. Maarten en Saba] [Toulon & St. Tropez (1)] [Gebeurtenissen] [Gastenboek] [Contact]